HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Újra régésztábor Regécen

2017. augusztus 4. (péntek) 15:53
 
A 19. szezonját kezdte idén a regéci vár feltárása. Az egykori Rákóczi-sasfészek titkait a Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei mellett középiskolás diákok is szeretnék felkutatni.

1999-ben volt az első kapavágás az akkor még romos várban, amely mára már részben kiépült, jelentős turisztikai értékkel bíró látványosság lett.

Bakos Ferenc, az alig száz lelkes falu polgármestere szerint az egyik legfontosabb dolog volt a kutatások és az ehhez kapcsolódó helyreállítások megkezdése, hiszen ezzel nemcsak megmentették a végóráit élő falakat, hanem újra életet vittek az elnéptelenedő faluba is, amelyet most már gyakran naponta több mint 300 látogató keres fel.

[1_960] 2r.jpg

Ezért is fontos, hogy többet kapjanak a pénzükért, mint térdig érő falcsonkokat.  A mostani nem titkolt cél a reneszánsz palotaszárny helyreállítása, erre adtak már be pályázatot is. Az építéstől függetlenül azonban mindig kutatni kell, mondja Pető Zsuzsa ásatásvezető, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze.

Az idei évben kutatások folynak a várudvaron, az Alsó-várban és a nyugati Palota egyik pincéjében is. Kályhacsempék, egykori használati tárgyak, faragott kövek, edénytöredékek, vas eszközök: mind az idei szezonban kerültek elő.

[2_960] 3r.jpg

A regéciek pedig készülnek a következő fejlesztési ütemre, amely ha megvalósul, a következő években még látványosabb változásokat tapasztalhat, aki Regécre látogat!

Vissza