HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Borsodi az Európai Számvevőszéken

2017. szeptember 14. (csütörtök) 13:57
Letette hivatali esküjét csütörtökön az Európai Bíróságon Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Számvevőszék új magyar tagja.

Az eddig fideszes EP-képviselőként dolgozó politikus számvevőszéki megbízatása szeptember 1-jétől 2023. augusztus 31-ig tart.

Pelczné Gáll Ildikót a magyar kormány jelölte a számvevőszék tagjának, majd az Európai Parlamenttel (EP) egyeztetve a miniszterek tanácsa nevezte ki májusban. A számvevőszék előző magyar tagja Fazakas Szabolcs, a Horn-kormány egykori ipari minisztere volt, akit még a Bajnai Gordon vezette kormány jelölt a számvevőszékbe.

Az Európai Számvevőszék 28 tagú kollektív testületként látja el feladatait, amelybe minden tagállam egy-egy tagot delegál. A számvevőszéki tagoknak teljes mértékben függetlenül, az Európai Unió általános érdekében kell ellátniuk feladatukat. Megbízatásuk megújítható.

Pelczné Gáll Ildikó okleveles könyvvizsgáló képesítéssel, valamint mérnöki és közgazdász egyetemi diplomával rendelkezik. 2006 és 2010 között a magyar Országgyűlés képviselője és alelnöke volt. 2010-től mostanáig pedig a Fidesz-KDNP küldöttség tagjaként az EP néppárti frakciójának képviselője volt, 2014-ben az EP alelnökévé választották. Az EP-ben Pelczné Gáll Ildikó helyét Járóka Lívia veszi át.

Az Európai Bíróság azt is közölte, hogy szintén letette esküjét a testület előtt Marija Gabriel, az Európai Bizottság nyáron kinevezett új, bolgár tagja. Gabrielt az után jelölte a brüsszeli testületbe a szófiai kormány, hogy távozott posztjáról Krisztalina Georgieva, a bizottság költségvetésért és humánerőforrásokért felelős alelnöke. Gabrielt a digitális gazdaság és társadalom területéért felelős biztosává nevezte ki Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke.
(MTI)

Vissza