HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Antimikrobiális rezisztencia – új bizottsági cselekvési terv

2017. július 10. (hétfő) 10:11

Az Európai Bizottság új cselekvési tervet fogadott el az egyre nagyobb veszélyt jelentő antimikrobiális rezisztencia (AMR) leküzdésére, amely évi 25 000 halálesetet és 1,5 milliárd eurós gazdasági veszteséget okoz az EU-ban. A 75 fellépést előirányzó cselekvési terv olyan egységes egészségügyi megközelítésre támaszkodik, amely egyszerre foglalkozik az emberek és az állatok ellenálló képességével. A ma előterjesztett ambiciózus menetrend azokra a legfontosabb területekre összpontosít, amelyek az uniós országok számára a legnagyobb hozzáadott értéket jelentik. Az antimikrobiális szerek emberekben és állatokban való körültekintő alkalmazásának előmozdításával, a felügyelet megerősítésével, az adatgyűjtés javításával és a kutatás fellendítésével az a cél, hogy az EU a bevált módszereket meghatározó, az AMR-rel kapcsolatos globális menetrendet alakító térséggé váljon.

A Bizottság a tervvel együtt elfogadta az első elkészítendő dokumentumot is: az antimikrobiális szerek humángyógyászatban való körültekintő alkalmazására vonatkozó uniós iránymutatásokat. Ezek valamennyi szereplővel foglalkoznak: orvosokkal, ápolókkal, gyógyszerészekkel, kórházi tisztviselőkkel és minden más olyan szereplővel, akik érintettek az antimikrobiális szerek alkalmazásában. Kiegészítik a fertőzések megelőzésére és leküzdésére vonatkozó, adott esetben nemzeti szinten már meglévő iránymutatásokat.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható, az antimikrobiális rezisztenciára vonatkozó új uniós cselekvési terv pedig itt található (angolul).

További információk

Vissza