HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Középületek energiahatékony felújításáról tanácskoznak

2017. szeptember 27. (szerda) 12:23
 
A magyar önkormányzatok jelentős ingatlanvagyonnal rendelkeznek, számos intézményt működtetnek ezért is fontos, hogy a felújítás keretében törekedjenek az energiahatékonyságra. Az EU által támogatott REBUS projekt keretében hat ország szakembereinek a részvételével tartanak nemzetközi találkozót megyénkben.

A projekt keretében szerdán a Megyeházán rendeztek konferenciát.  A vendégeket a magyar partner Bora ’94 Nonprofit Kft. ügyvezetője, Lenártek András üdvözölte.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke  köszöntőjében Senecát, az ókori bölcset idézte: „Késő a takarékosság, amikor már fogytán a vagyon” – amely nem csak a pénzre, hanem az energiára is igaz. Ráadásul a kevesebb energia kisebb környezeti terhelést is jelent. A rendezvénnyel kapcsolatban kiemelte, hogy fontos a jó példák bemutatása, a tapasztalatok megosztása. Ezt a célt is szolgálja a közszférát megcélzó REBUS projekt. Mivel Magyarországon komoly ingatlanvagyonnal rendelkeznek az önkormányzatok ezért foglalkozni kell az energiahatékony felújításukkal. Erre jelentős források állnak a rendelkezésre a 2014-20. közötti uniós költségvetési ciklusban. A TOP keretében megyénknek 300 millió euró áll rendelkezésre, ebből 36 millió az említett célra lett elkülönítve. Ebből az első pályázati körben 21 millióról született döntés, a második kör pedig jelenleg folyamatban van.

[0_960] rebus2.jpg

A megnyitót követően előadásokkal folytatódott a konferencia.

Vissza