HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Időkapszula a Népkerti Vígadó tornyában

2017. október 5. (csütörtök) 20:48
 
Időkapszula elhelyezésével indult a Népkerti Vigadó felújításának második üteme.

Miskolc egyik patinás és kedvelt szórakozóhelyét a Népkerti Vigadót ebben a formájában pontosan 90 évvel ezelőtt, Hajós Alfréd építész, úszó, olimpiai bajnok tervei alapján adták át az akkor vigalmi negyedet áhító miskolci polgárságnak.

[4_960] 2-vigado.JPG

Utoljára 20 éve újult meg az épület. Kelemen István korábbi városi főépítész és Puskás Péter építész tervei alapján. A tulajdonosváltásokat követően 2017.januárjában, Dr. Barkóczi István a miskolci gazdasági élet egyik meghatározó szereplője, a FUX kábelgyár és a City Hotel Miskolc**** - DRÓT Bisztró tulajdonosa, vásárolta meg a Népkerti Vígadó épületét. A lokálpatrióta vállalkozó márciusba indította el a söröző felújítását.

[3_960] 6-vigado.JPG

Június elején pedig a miskolciak is birtokba vehették az új Népkerti Söröző és Kerthelyiség Szeptember 30-án egy esküvővel zárta be „kapuit" a régi bálterem, melynek felújítása a mai nappal megkezdődött. Ennek emlékére a főbejárat feletti toronyban egy időkapszulát helyeztek el a tulajdonos, és a kivitelezők képviselői, melybe a hagyományoknak megfelelően egy napilap, aprópénz és a söröző jelenkori étlapja került bele.

[1_960] 3-vigado.JPG

Dr. Barkóczi István az épület tulajdonosa az eseményen elmondta: a legfontosabb cél továbbra is az, hogy az épület visszanyerje régi patináját, de egyben tükrözze is a mai kornak megfelelő megújulást. A söröző is ennek jegyében újult meg az első szakaszban. Az új bálteremben a rendezvények mellett, azt is szeretné a tulajdonos, hogy a Vigadónak a miskolci kulturális életben betöltött szerepe is növekedjen, ezért kiállításokat, koncerteket, és színházi előadásokat is szeretnének szervezni a jövőben.

[2_960] 4-vigado.JPG

Molnár Katalin a tulajdonos által megbízott Hadas Építész Kft. építésze a munkálatokkal kapcsolatban elmondta: a felújítás, a tetőszerkezet, a szigetelés, a légtechnika, és a nyílászárók cseréjét is jelenti. A bálterem, a galéria, az előtér és a lépcsőház is új, belső fal-és mennyezetfestést kap színdinamikai elvek szerint. A mára elérett csillárok és falikarok helyén energiatakarékos, dizájn világítástechnika készül. A színpad és a hangtechnika is megújul. Reprezentatív padlóburkolat kerül az összes főhelyiségbe, s csúszásmentes burkolat a mellékhelyiségekbe. Az elérett finomdrapériákat, díszítőelemeket, függönyöket kortárs textíliákra cseréli, gondoskodva a terem-akusztikáról.

[5_960] 5-vigado.JPG

A felújítást követően — melynek összege elérheti a 100 millió forintot - az első nyilvános rendezvény, egy szilveszteri mulatság lesz a megújult Népkerti Vigadóban. 

fotók: Varga Tamás (Kulcs Magazin)

Vissza