HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Irány az Irinyi!

2008. június 10. (kedd) 17:26
 
Világhírű kutatók, a Magyar Tudományos Akadémia rendes és levelező tagjai, gyárigazgatók, egyetemi és főiskolai tanárok, sikeres üzletemberek kerültek ki az elmúlt alig több mint fél évszázad alatt a kazincbarcikai Irinyi János Szakközépiskola és Kollégium padsoraiból. A jelenlegi kormánynak egy, a parlamentnek négy tagja szerezte érettségi bizonyítványát egykor az intézményben.

A megyei önkormányzat fenntartásában működő középiskola nemcsak kiváló szakmai képzéséről – felkészült, a diákoktól sokat követelő tanári karáról – hanem pezsgő kulturális és diákéletéről is híres.

[3_t] UntenerJanos.jpg– Az iskolarendszerű oktatás nappali tagozatán közgazdaság, informatikai, és elektrotechnika- elektronika szakmacsoportos képzés folyik évfolyamonként öt osztályban. A közgazdasági szakmacsoporton belül lehetőség van öt évfolyamos angol vagy német nyelvi előkészítős osztályba jelentkezni – mondta a Kulcs Magazinnak Untener János, az iskola igazgatója. Az érettségi vizsga után a tanulók egy része a felsőoktatást választja: bátran megtehetik, hiszen a pontszámaik alapján a legrangosabb egyetemek, főiskolák kapui is nyitva állnak előttük. Továbbtanulás esetén olyan előnyökkel rendelkeznek az irinyisek, amivel gimnáziumokban végzett társaik nem: a legpiacképesebbnek számító mérnöki és informatikai szakokon, vagy a népszerű közgazdasági karokon szakmai alaptudásuk révén könnyebben jutnak el a diplomáig. Akik pedig a matúrát követően – a magyar és uniós munkaerőpiaci trendekre odafigyelve – inkább szakmát szeretnének, azoknak is érdemes a kazincbarcikai iskolát választani. Nappali tagozaton pénzügyi-számviteli ügyintézői, elektronikai technikusi, internetes alkalmazásfejlesztői, és vegyipari technikusi OKJ-s bizonyítványt lehet szerezni, ez utóbbi szak akár levelező tagozaton is elvégezhető.

[4_300] Irinyi1.jpg

Az intézmény kínálata a következő tanévtől általános vegyipari laboratóriumi technikusi-, valamint informatikai hálózattelepítő és üzemeltető képzéssel bővül. Az Irinyi alkalmazkodik az élethosszig tartó tanulás ideájához: informatikai, ügyviteli és gazdasági szakterületeken rendszeresen indít felnőtteknek OKJ-s tanfolyamokat. Különösen népszerű az informatikai hálózattelepítő és üzemeltető képzés, ami az egyik legkeresettebb és legjobban fizető szakma a XXI. századi információs társadalmakban. Az iskola mindezek mellett ECDL vizsgaközpont, a CISCO Hálózati Akadémiai Program lokális központja és IT Lokális Akadémia. A felnőttképzésben végzett diákokat erre felkészült szakemberek segítik a megfelelő munkahely megtalálásában. Az intézmény büszke kulturális hagyományaira: igényes szabadidős programjaira és az önálló galériára. Az iskola diákélete éppen átalakulóban van: az irinyis tradíciókra építve olyan új, a mai kamaszok számára vonzó rendezvények rendszerének kialakítása zajlik, ami erősíti a gyerekek összetartozását; illetve a szülőknek és az iskola gazdasági partnereinek is azt sugallja: a kazincbarcikai Irinyi Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legkiválóbb szakközépiskolája.

[6_300] irinyi2.jpg

[2_t] MecserTamas.jpgMECSER TAMÁS, a megyei rendőrkapitányság bűnügyi igazgatója, rendőrfőkapitány-helyettes: Tizenhárom éve vegyipari gépészként végeztem Bátor tanár úr osztályában. Örülök, hogy annak idején az Irinyit választottam, mert egykori alma materemben széleskörű elméleti és gyakorlati tudásra tettem szert, emellett tanáraim az életre neveltek. Műszaki ismereteink a mindennapok problémáinak megoldására készítettek föl, humán tantárgyi tudásunk pedig kitűnő alapja volt főiskolai, egyetemi tanulmányainknak. Érettségi után én is elvégeztem a Rendőrtiszti Főiskolát és a jogi egyetemet is.

[1_t] RothZoli.jpgRÓTH ZOLTÁN (10. D, informatika szakmacsoport): - Általános iskolában végig kitűnő voltam, s mivel az informatika a kedvenc tantárgyam, ezért az Irinyiben tanultam tovább. Nagyon szeretek ebbe az iskolába járni. Jó barátokra leltem itt, és a szakmai képzés is megfelelő, bár a programozást néha nehéznek találom. Ha leérettségizek, tovább akarok tanulni, hogy informatikus vagy újságíró legyek.

 

 

[5_t] TakacsZsofi.jpgTAKÁCS ZSÓFIA (11. B, közgazdasági szakmacsoport): A közgazdasági képzést azoknak ajánlom, akik ki vannak békülve a matematikával. Nem tagadom: nehéz ez a szak, de nekem sokat jelent, hogy komoly kihívások előtt állok nap mint nap az iskolában, és meg tudom állni a helyem. A tanáraim a tantárgyak mellett valós életcélokat is megmutatnak nekünk, és arra buzdítanak, hogy tanuljunk meg közösségekben dolgozni úgy, hogy mindig vállalni tudjuk saját döntéseinket is. Bár még másfél év van az érettségiig, már most tudom: vagy maradok az iskolában ötödéven, vagy Budapestre a gazdasági főiskolára, esetleg a közgázra szeretnék felvételizni.

 

 

Vissza