2017.november.25 (szombat) Magyar-szlovák árvízvédelmi fejlesztés indul

Magyar-szlovák árvízvédelmi fejlesztés indul

FLOODRESC elnevezéssel a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül árvízi védekezést segítő térinformatikai- és döntéstámogató rendszer fejlesztését kezdte meg a Miskolci Egyetem és 4 partnere.

A projekt a Miskolci Egyetem FLOODLOG projektjének folytatása, amelyet az Európai Unió a kiemelten sikeres, példaértékű projektek közé sorolt a katasztrófahelyzetek - környezeti problémák kezelése témakörben, és a megvalósult nemzetközi pályázatok közül jó gyakorlatnak minősített. Akkor a Bódva területének árvízterjedését modellezték, annak természeti- és épített környezetre gyakorolt hatásával.[0_960] arviz.JPGA FLOODRESC projekttel a Miskolci Egyetem és négy partnere – a Kassai Műszaki Egyetem, a szintén kassai Biztonsági Menedzserképző Főiskola, a Holocén Természetvédelmi Egyesület és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – folytatja a korábban megkezdett munkát. Az idén induló projekt célterülete a Hernád folyó teljes vízgyűjtője, célja az árvizek elleni védekezés hatékonyság-növelése, a katasztrófavédelem munkájának támogatása. Mindez magában foglalja az árvizek terjedésének modellezését, természeti- és épített környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatát, az árvízvédelmi logisztikai feladatok optimalizálását, tervezését, és az árvizek következtében föllépő népegészség- és járványügyi hatások kezelését.

A célok eléréséhez olyan integrált térinformatikai adatbázis kidolgozására kerül sor, amely kellő részletességgel tartalmazza az árvizek kialakulásának és lefutásának előrejelzéséhez szükséges térbeli adatokat, a kulcsfontosságú objektumokat, infrastrukturális elemeket és a rendelkezésre álló eszközöket. Az adatbázisra épülő elöntési modell képes egy esetleges gátszakadás hatását, annak kiterjedését előrejelezni. Az adatok alapján a védekezés logisztikája is tervezhető, melyre külön logisztikai programot is fejlesztenek.

« Vissza
Impresszum | Közérdekű adatok | Adatvedelmi nyilatkozat