HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Védelempolitika: a Bizottság üdvözli, hogy 23 tagállam, köztük Magyarország, lépéseket tesz a szorosabb együttműködés felé

2017. november 27. (hétfő) 09:57

A Bizottság határozottan üdvözli, hogy 23 uniós tagállam – köztük Magyarország – a 2017 szeptemberében tett kötelezettségvállalást követően újabb lépést tett az állandó strukturált védelempolitikai együttműködés kialakítása felé azáltal, hogy a mai napon közös értesítést írt alá és adott át Federica Mogherininek, a közös kül- és biztonságpolitika főképviselőjének. A dokumentumban az érintett tagállamok kijelentik, hogy készen állnak az állandó strukturált védelempolitikai együttműködésre.
 
A Lisszaboni Szerződés tette lehetővé, hogy azok az uniós tagországok, amelyek képesek és készek erre, elmélyítsék védelempolitikai együttműködésüket. Az ún. állandó strukturált együttműködés keretében a tagállamok közös projektekbe ruházhatnak be, továbbá közös erővel fejleszthetik védelmi képességeiket és fokozhatják fegyveres erőik műveleti készenlétét és szerepvállalását. Az állandó strukturált együttműködés létrejöttéről szóló hivatalos határozatot a Tanács várhatóan még az idén elfogadja, és ezzel párhuzamosan az első projektek kijelölésére is sor fog majd kerülni.
 
A teljes sajtóközlemény itt olvasható angolul.
 
További információk (angolul) 

Vissza