HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Sikeres évet zárt a megyei önkormányzat

2017. december 15. (péntek) 12:54
 
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat évértékelő estet tartott csütörtökön a Megyeháza dísztermében. Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke és Bánné dr. Gál Boglárka alelnök ismertette 2017-tel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, illetve a rendezvény keretében megújították a megyei önkormányzat és Hargita együttműködését valamint aláírták Szirmabesenyő és a kárpátaljai Huszt együttműködési megállapodását.

A Miskolci Egressy Béni – Erkel Ferenc Zeneiskola diákjainak csengettyű játéka után Bánné dr. Gál Boglárka  értékelte a gondozásába tartozó két szakterületet, a szénbányászatot és az értéktárat.

„Magyarország Kormánya kiemelt figyelmet fordít a bányaiparra.” Ez abban is meglátszik, hogy a szén jövőjével – első sorban a tisztaszén technológia – kapcsolatos alternatívák és ásványi vagyon feltárásra a 2016-os 100 millió forintot, az idén 250 milliót biztosított a költségvetésből és várhatóan ez az összeg jövőre sem csökken. A kutatásokban a Miskolci Egyetem is aktívan részt vesz. Szólt a partnerek együttműködéséről is.

„Ebben a feladatban Borsod-Abaúj-Zemplén megye is szerves részt vállal. Több mélyművelésű bányatelek is fókuszba került a közelmúltban, melyet a japán tisztaszén technológia alkalmazásával lehetne újra termelő tényezővé konvertálni” – jelentette ki. A szenes lobbiszervezet, az EUROCOAL berlini egyeztetésén részt vett.

[0_960] evzaro5.JPG

Megújították az együttműködést Hargitával

„A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár is új szintre lépett a közösségszervezés területén, egyre nagyobb az érdeklődés munkánk iránt” – váltott témát az alelnök.  A létszám 10-zel bővült, így már megyénk 55 településén foglalkoznak az értéktári tevékenységgel és több, mint 186 jegyzett megyei értékkel büszkélkedhetünk,  29 nemzeti érték került be a nyilvántartásba.  Többek közt szólt a „Magyarságunk Értékei” vetélkedőről, valamint megyénket képviselték Magyar Értékek Napján Budapesten és a Hungarikumok Klubja elnevezésű szakmai programsorozaton is. A közelmúltban pedig megrendezték Jósvafőn a Megyei Hucul Lovas Napokat. „Mozgalmas és munkával teli esztendő áll tehát mögöttünk, szégyenkezésre pedig nincs okunk” – vont mérleget. Zárásként a közelgő ünnepek apropóján az emberségről és a csapatmunkáról szólt Bánné dr. Gál Boglárka.

„Az emlékezet gyengül! Ez így van, ha nem gyakorolod.” S ha ez az állítás igaz az ókor egyik leghíresebb elméjére, akkor nyugodtan bevallhatjuk, hogy esetünkben is az” – magyarázta Török Dezső, hogy miért is tart évértékelő estet a megyei önkormányzat.

„Működési, pénzügyi és pályázati szempontból rendkívül sikeres évet zárt a megyei önkormányzat. A takarékos gazdálkodásnak köszönhetően jelentős pénzmaradvánnyal zártuk a 2016-os esztendőt.  A korábbi évekhez hasonlóan az idén is sikeresen pályáztunk különböző projektek megvalósítására”- értékelte az eredményeket, majd részletesen szólt a megyei önkormányzat projektjeiről.

„Ha ütemterv szerint haladunk, akkor 2018 nyarára Borsod-Abaúj-Zemplén lesz az első megye, amelynek egy éven belüli megújított környezetvédelmi programja, klímastratégiája és SEAP-SECAP-ja is lesz” – vont mérleget az elnök, aki szólt arról is, hogyan támogatta a megyei önkormányzat a civil szervezeteket, kisebbségi önkormányzatokat, illetve a vis maior keretből a megyaszói viharkárosultakat. Tájékoztatott a közgyűlés és szakbizottságai munkájáról is, amely keretében a közgyűlés a 9 ülésén 10 rendeletet és 109 határozatot alkotott.  A hagyományokat folytatva nemzeti ünnepeinket egy egy települési önkormányzattal közösen ünnepelték, március 15-ét Sajószentpéterrel, augusztus 20-át Felsőzsolcával és október 23-át Sajóbábonnyal, a megyenapot pedig Putnokon tartották.

A megyei önkormányzat nemzetközi kapcsolatai is nagy hangsúlyt kaptak az évzáró esten, amelyet megtisztelt jelenlétével a partnermegyék képviseletében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Rivisz Mihajlo, Kárpátalja Megyei Tanács elnöke.  Török Dezső bejelentette, hogy Hargita megyével a rendezvény keretében újítják meg a 20 évvel ezelőtt kötött együttműködési megállapodást és a lengyel Szilézia megyével is várhatóan jövő tavasszal egyeztetnek az aktualizálásról. Szólt a Kassa megyével folytatott sokoldalú együttműködésről. Kiemelte, hogy Zdenko  Trebula elnökkel jól tudtak együtt dolgozni. A választást követő új elnökkel, Rastislav Trnkával is szoros együttműködésre törekszik. Kína két tartományával van kapcsolatban az önkormányzat. Az idén is részt vett megyei delegáció a yerresi Rákóczi ünnepségen.

[2_960] besenyohuszt.jpg

Szirmabesenyő és Huszt kapcsolatának dokumentuma

 A megyei önkormányzatok legfontosabb feladata a területfejlesztés. Ennek megfelelően Török Dezső részletesen bemutatta a Terület- és Településfejlesztési Program (TOP) legfontosabb történéseit. A 2014-20 közötti programozási időszakban 93 milliárd forint áll megyénk rendelkezésére, amelyből 58 milliárd értékben született eddig támogatói döntés.  Az eddig elnyert legnagyobb támogatási összeg 5,9 milliárd forint, amelyből a közútkezelő alsóbbrendű utakat és egy Sajó hidat újít fel, Kazincbarcika városa közel 1,8 milliárd forintos támogatást nyert a belváros barnamezős területrehabilitációjára.

„Jelentős iparterület fejlesztések is történnek megyénkben TOP-os támogatással. Közel 1 milliárd forintos beruházások valósulnak meg Szikszón, Szerencsen Edelényben és Mezőkövesden -, hogy csak a legnagyobbakat említsem. Az adottságokat kihasználva Sátoraljaújhelyen 750 milliós turizmusfejlesztési projekt valósul meg támogatással” – sorolta a nyertes projekteket az elnök. Bemutatta a megyei gazdaságfejlesztési és foglalkoztatási paktumot is. A helyi paktumokkal együtt 7,7 milliárd forintból 5.000 személyt szeretnénk bevonni a programba. Elmondta, hogy a TOP keretében a második körös támogatási szerződések megkötése január-februárra várható. Minden remény meg van - a kiáramló TOP forrásoknak is köszönhetően -, hogy megyénk gazdasága jövőre is fejlődjön.

[1_960] evzaro7.JPG

Emelték poharukat az elért eredményekre és a közelgő ünnepekre

Zárásként még egy fontos témáról szólt Török Dezső, nevezetesen a közelgő 2018-as országgyűlési választásokról, amely szakmai hátterét a megyei főjegyző által vezetetett és a hivatal által működtetett Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Választási Iroda biztosítja. A felkészítés már elkezdődött,  remélhetően a törvényességi előírásoknak megfelelő és zökkenőmentes lesz a választás lebonyolítása.

A beszédeket követően ünnepi eseménnyel folytatódott az évértékelő est. Előbb Török Dezső és Borboly Csaba írta alá a megújított együttműködési megállapodást, majd Huszti Gábor, Szirmabesenyő, valamint Kascsuk Volodimir, Huszt polgármesterei  látták el kézjegyükkel a két település együttműködési megállapodását.

A Magyar Kézművességért Alapítvány megyei nyerteseinek, Koscsó Istvánné, sárospataki hímző népi iparművésznek, Meilinger Ferencné Rácz Ilona, sajókazai kézműves foltvarrónak és Rajna Andrea gesztelyi bőrművesnek Török Dezső adta át az elismeréseket. A reformáció 500. évfordulója alkalmából ajándékot adott át Kovács Zsolt Levente vizsolyi lelkésznek.

A rendezvényt állófogadás zárta, amelyen Csiger Lajos, a FIDESZ-KDNP képviselőcsoport vezetője mondott pohárköszöntőt. Örömét fejezte ki, hogy szép számban elfogadták a megyei önkormányzat meghívását, s a rendezvényt megtisztelte jelenlétével két partner megye elnöke is. Az évzáró esten komoly eredményekről hangzottak el beszámolók. Szólt a megyei összetartozás erősítésének és az együtt dolgozás fontosságáról. Mindent megtesznek a TOP sikeres megvalósításáért.

A rendezvény további képei:  https://www.facebook.com/pg/kulcs.kozeletkulturacsalad/photos/?tab=album&album_id=2121836368045544

Vissza