HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
autó-motor-sport

Hajós Alfréd-terem Miskolcon

2018. február 2. (péntek) 11:10
 
Hajós Alfréd olimpiai bajnok úszó nevét vette fel a miskolci Népkerti Vigadó bálterme. Több belvárosi épülethez hasonlóan ezt is a nagy bajnok tervezte, aki emléksarkat is kapott az épületben.

A tavaly megkezdett Népkerti Vigadó felújításának újabb szakasza fejeződött be, a közel 300 főt befogadó bálterem is megújult. Az épület tervezője Hajós Alfréd 1878. február 1-én látta meg a napvilágot. Építészmérnök, gyorsúszó, az első magyar olimpiai bajnok, labdarúgó, labdarúgó-játékvezető, újságíró, és a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya volt. Ő az egyetlen magyar, aki két, egymástól teljesen eltérő kategóriában: a sport és művészet terén is első helyezést ért el az újkori olimpiákon. Építészként Miskolcon, a Népkerti Vigadó mellett, több ismert épület - Weidlich-palota, Hitelintézeti palota, Selyemréti strand épülete – is a munkái közé tartozik.

Emlékének adózva a Népkerti Vigadó tulajdonosa, dr. Barkóczi István úgy döntött, hogy a "Biedermeir" teremként ismert báltermét, az első magyar olimpiai bajnok, sportoló és építész születésének 140. évfordulója alkalmából, Hajós Alfréd teremnek nevezi el.

A névadó eseményen Molnár Katalin, a Vigadó felújítását tervező Hadas Kft. nevében beszélt a bálteremben történt változtatásokról, és Hajós Alfréd építészeti munkásságáról. Hölcz Péter, a Magyar Úszó Szövetség Észak-Magyarországi régióvezetője, pedig a sporteredményeket méltatta. 

[0_960] hajos.jpg

Dr. Barkóczi István (balról), Molnár Katalin és Hölcz Péter avatta fel a Hajós Alfréd teremben kialakított emléksarkot.

(Fotó: Kamarás Péter)

Vissza