HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Mezőcsáton falugazdász irodát adtak át

2018. február 5. (hétfő) 01:53
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai 2014 óta közel 1000 milliárd forintnyi forrás lehívásához segítették hozzá a gazdálkodókat.

A 650 fős országos kamarai falugazdász-hálózat személyes segítségére az idei egységes kérelmek beadásánál is számíthatnak a gazdák — hangzott el a NAK megújult mezőcsáti falugazdász irodájának február 2-i átadásán.

[1_960] IMG_3494.JPG

(b-j): Taskó József (a B.A.Z. megyei elnök), Tállai András (a térség országgyűlési képviselője), Győrffy Balázs (a NAK elnöke) 

Jól mutatja a magyar agrárium fokozódó jelentőségét, hogy hét év alatt másfélszeresére nőtt a kibocsátása, valamint harmadával bővült az agrárexport. Több mint 70 ezer új munkahely jött létre a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban, és sikerült magyar kézben tartani a termőföldeket.

[6_960] IMG_3573.JPG

(b-j):  Taskó József (megyei elnök) és Tarr Zoltán (igazgató)

„A NAK gazdatámogató hálózata számos téren segíti a mintegy 400 ezer fős tagságát tevékenységében, fejlesztéseiben, bürokratikus terheinek enyhítésében. A 2014-ben általunk átvett falugazdász-hálózat országszerte több mint kétezer ügyfélfogadási ponton, 650 fővel áll a kamarai tagok rendelkezésére" — mondta el Győrffy Balázs, a NAK elnöke a megújult Mezőcsáti falugazdász iroda február 2-i átadásán. Mint kiemelte: „Falugazdászaink egyebek közt gyűjtik a termésbecsléshez, állapotminősítéshez szükséges, adatokat, segítenek az időjárással kapcsolatos káresemények felmérésében, különböző igazolásokat állítanak ki. Emellett ingyenesen végzik az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézést — ezzel eddig közel egymilliárd forintot spórolva meg az ország gazdálkodóinak"

.A NAK saját szolgáltatásokkal is áll tagsága rendelkezésére, mint például kedvező agrárbiztosítások közvetítése, vagy a tagok igényei alapján kidolgozott BirtOKOS telekommunikációs szolgáltatás. Továbbá a falugazdászok — számos egyéb tevékenységük mellett — tájékoztatják a gazdálkodókat a nekik megfelelő agrártámogatásokról, valamint segítik őket azok lehívásában. „Sokatmondó adat, hogy rendre az egységes kérelmek 70-80 százalékát a falugazdászok segítették beadni, és idén sem lesz ez másképp. Az egységes kérelmeket és a Vidékfejlesztési Program pályázatait is figyelembe véve közel 1000 milliárd forintra rúg az az összeg, amihez: 2014 óta a gazdálkodók a kamarai falugazdász-hálózat segítségével jutottak hozzá"— hangsúlyozta Győrffy Balázs.

[2_960] IMG_3629.JPG

A kamarai falugazdász-hálózatnak köszönhetően nem volt zavar az új uniós támogatási rendszerre történő átállásban sem — szemben például Romániával, Franciaországgal vagy Nagy Britanniával ahol például nem tudták a június 30-i határidőig kifizetni a támogatásokat. Nem minden országban van ilyen hálózat, amire pedig a tapasztalatok szerint nagyon is szükség van. Az Európai Bizottságban a közeljövő tervezése kapcsán már felvetették, hogy más tagországokban is be kellene vezetni a magyarhoz hasonló professzionális szakmai támogató hálózatot, s csak annak megléte esetén adnának támogatásokat.

[3_960] IMG_3579.JPG

A falugazdász-iroda átadási ünnepségén Tállai András, a térség országgyűlési képviselője megjegyezte, az iroda jelentősége abban rejlik, hogy összeköti az államot és a gazdálkodókat, segítve utóbbiaka a gyorsabb adminisztrációs ügyintézésben, az egyéb szakmai információk átadásában. Mint mondta, szükség is van erre, hiszen itt erős a mezőgazdasági élet: 1700 őstermelő és és közel száz egyéni és társas vállalkozás végez agrártevékenységet. Tállai András kiemelte, hogy az őstermelők nem csak ebben az irodában kaphatnak segítséget, hanem a NAV is igyekszik könnyíteni helyzetükön, például a megváltozott szja-bevallási szabályokkal.

(fotók: Varga Tamás - Kulcs Magazin)

Vissza