HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

SZEMPONTOK

2018. február 23. (péntek) 15:12
Jeney Edit jegyzete) Hol van már az az idő, amikor a politikusok reményeket tudtak eladni a választásokon! Akkor még sokan böngésztünk pártprogramokat is. Ma viszont tudjuk, hogy sokszor „szegény ember az, aki még ígérni sem tud” mentalitás érvényesül. Vagyis az álmodozások kora lejárt, politikailag felnőttünk, minden komolyabban számításba vehető pártról van gyermekeinkre is átörökíthető tapasztalatunk.

 S e tapasztalat lehet az ígéreteknek az aranyfedezete. Így aztán manapság inkább a megszolgált vagy elvesztegetett bizalom alapján döntünk egy-egy párt mellett vagy ellen. E bizalom sok különböző súlyú elemből állhat össze. Van, akinek a stabilan fejlődő gazdaság megalapozott ígérete a döntő, van, akinek az számít: ki biztosít alacsony adózást a munkajövedelemből és nyújt adókedvezményt is a gyermekei után.

Fiatal házasoknál nagyobb hangsúlyt kaphat a családtámogatás már bevált formája és tartalma, a leszakadó rétegeknél pedig a munkahelyteremtés és a szociális juttatások. A választók jelentős részénél fontos szempont a politikai stabilitás, a közbiztonság kérdése, beleértve a biztonságos határokat és a migránsügy következetes kezelését. Az sem mellékes egyesek szerint, hogy a választások után kiszámítható lesz-e a folytatás. A nem összeszokott, komoly elvi vagy emberi ellentéttel terhelt potenciális koalíciós partnerek között elhúzódhat a kormányalakítási vita. Ez pedig rombolhatja az eddig elért eredményeinket, sőt, akár káoszba is taszíthatja az országot A szavazókat természetesen sok minden egyéb is motiválhatja Ilyen például a családi hagyomány alapján történő elköteleződés. Van, aki szerint a „kijárós”, saját körzetének érdekét érvényesítő képviselő a legmegfelelőbb.

Ez esetben olyan jelöltre érdemes szavazni, aki vélhetően a győztes párt frakciójában fog ülni. Amit viszont nem érdemes figyelembe venni a döntésünk során: azokat a szimpatikus, illetve nekünk nagyon nem tetsző jellegzetességeket, melyek gyakorlatilag minden pártnak sajátjai. Hiszen ezek lényegi különbséget nem jelentenek a „felhozatalban”. Természetesen, mint az élet minden döntésében, ebben az esetben is vannak bizonytalan, illetve nehezen mozduló szavazók. Elsősorban értük megy a kampánystábok ádáz küzdelme.

És természetesen el kell vinni szavazni az elkötelezett híveket is, mert ha túl sokan gondolják, hogy nélkülük is megnyeri a pártjuk a választást, annak bukás lehet a vége.

Vissza