HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Abaúj híres szülöttére emlékeztek

2008. június 19. (csütörtök) 11:24
 
Nemzetközi konferenciát tartottak Csoma József születésének 160. évfordulóján

Emlékünnepséggel és nemzetközi tudományos konferenciával emlékeztek meg május 17-én és 18-án Abaújdevecserben és Encsen ragyolczi Csoma József tudós születésének 160. évfordulójáról. A kétnapos rendezvényt az Abaúji Honismereti és Helytörténeti Egyesület szervezte.

A heraldika, közismert nevén a címertan és a genealógia, vagyis a családkutatás területén dolgozó tudós szakemberek számára az 1848. június 27-én Rásonyban született Csoma József publikációi, könyvei ma is alapműnek számítanak. A sokoldalú, nagy műveltségű földbirtokos Budapesten érettségizett, majd jogot végzett Sárospatakon, és a már említett két terület mellett a régészetnek is neves, elismert alakja volt. Nevéhez fűződik Abaúj régészeti szempontú feltérképezése, és mint a századforduló korának sok kutatója, ő is végzett ásatásokat Egyiptomban, illetve az akkor még kevésbé kutatott Núbiában. Csoma József élete végéig abaújdevecseri birtokán élt, ő építtette a település kastélyát. Munkássága elismeréseként 1900-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja lett, 1906-tól pedig a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság másodelnöke volt.

[1_300] Koszoruzas.jpg

Evva Margit, a tudós leszármazottja, az Abaúji Honismereti és Helytörténeti Egyesület elnöke lapunknak elmondta, a rendszerváltozás után, 1992-ben avatták fel a tudós emléktábláját egykori házának falán, születésének 155. évfordulójára emlékünnepséget szerveztek, és most a 160. évfordulón egy igen rangos nemzetközi konferenciával tisztelegtek Csoma József munkássága előtt. Evva Margit úgy fogalmazott, a kétnapos rendezvény jó hírét vitte Abaújnak, az egész megyének.

Vendégek és előadók

[2_180] EvvaMargit.jpg [3_180] Abaujdevecser.jpg

Abaúj híres szülöttére ünnepi istentisztelettel emlékeztek, amelyen igét hirdetett Csomós József püspök és Baksy Mária, az abaúji egyházmegye esperese. Az ünnepségen beszédet mondott dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, Bratu László, Encs polgármestere. A Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság nevében dr. Pandula Attila főtitkár emlékezett Csoma Józsefre, munkásságát méltatta dr. Csorba Csaba, nyugalmazott egyetemi docens, a Honismereti Szövetség elnöke, a Kazinczy Társaság elnökségi tagja. A „Történelmi segédtudományok az Európai Unióban – határok nélkül” című nemzetközi konferencián 17 előadó – köztük több hazai és külföldi tudós – tartott előadást. A konferenciát dr. Bertényi Iván professzor, a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság elnöke nyitotta meg.

Vissza