HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

40 ország sportolóit várják a 20. Nagyhét főversenyeire

2018. június 28. (csütörtök) 00:11
 
A jubileumi, 20. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét fénypontját jelentő 22. ITU Triatlon Világkupán már nem csak világranglistás pontokért, hanem a 2020-as tokiói olimpia kvalifikációs egységeiért is vetélkednek a sportolók. A június 30-július 8. között Tiszaújvárosban megrendezendő sport- és kulturális eseménysorozatra, melynek része az ETU Triatlon Junior Európa-kupa futam is, 40 ország versenyzőit várják.

A házigazda település, Tiszaújváros Önkormányzata és a rendező Tiszaújvárosi Triatlon Klub a helyi Sportcentrum területén található „Brigádház”-ban június 26-án tájékoztatta a nagyszabású rendezvény részleteiről a sajtó képviselőit.

[7_960] IMG_2203.jpg

- Az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy a tiszaújvárosi versenyeknek, a Nagyhétnek helye van a város, a magyar triatlon és Magyarország életében – fogalmazott  Bráz György, a Szervező Bizottság társelnöke, Tiszaújváros polgármestere. -  Az elmúlt három évet jubileumok jellemzik Tiszaújvárosban. 2016-ban volt 50 éve annak, hogy településünket várossá nyilvánították és ekkor rendezték meg itt a 20. ITU Triatlon Világkupát. A tavalyi esztendőben ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját a dr. Márkus Gábor és barátai által létrehozott Tiszaújvárosi Triatlon Klub. Idén nyáron június 30 – július 8. között pedig már a 20. Triatlon Nagyhetet kínálunk az ide látogató sportolóknak, sportbarátoknak, hazai és külföldi vendégeknek.

[2_960] IMG_2240.jpg

Ebben az évben ünnepeljük a Tiszaszederkény városrész 750. évfordulóját is. Korai elődeink nem gondolhatták, hogy iparváros leszünk, és ilyen komoly hagyományokat teremtünk.  Az itt élő emberek bizonyították és bizonyítják, hogy Tiszaújváros élni akar. Az itteniek kreatívak, mindig ki találták és kitalálják mit kell tenni, hogy évről évre élhető város legyünk. Az ipar fejlődése mellett mindent megteszünk, hogy ez a tendencia a jövőben sem változzon.  Példaként említeném, hogy az Ifjúsági-parkban olyan nagyszabású felújítás történik, melyet reményeink szerint már a versenyeken is megtapasztalhatnak a résztvevők. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki hozzátesz ehhez a rendezvényhez, külön köszönöm a MOL-nak, a MOL Petrolkémiának, a Tiszaújvárosi Triatlon Klubnak, külön köszönöm a Márkusoknak, Gábornak, az édesapának, és fiainak, Gergőnek és Balázsnak. Köszönöm minden további támogatónak,az egyes napok névadóinak a hozzájárulását.  Mindenkinek kellemes időtöltést, jó szórakozást kívánok!

[3_960] IMG_2299.jpg

- Társaságunk a kezdetektől támogatja a Triatlon Nagyhetet és a Triatlon Világkupát – mondta Huff Zsolt, a MOL Magyarország Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója.2018-ban a Nagyhét jubileumát ünnepeljük. Ennek a kulturális- és sporteseménynek része a világon egyedülálló módon megszakítás nélkül 22. alkalommal megrendezendő világkupa. Büszkék vagyunk arra, hogy a MOL Petrolkémia, illetve jogelődje az elmúlt több, mint két évtizedben végig a nagy sikerű kezdeményezés mellett állt együttműködő partnerként! Azt gondolom ez a jövőben sem lesz másként.

[6_960] tri-plakat.jpg

Az elmúlt 20 év alatt végérvényesen bebizonyosodott, hogy a Nagyhét, a hozzá kapcsolódó sport- és kulturális rendezvények nélkülözhetetlenek a tiszaújvárosiak életében, akik többsége erre az időszakra veszi ki szabadságát, hívja meg távolabb élő rokonait, hogy önfeledten együtt szórakozhassanak. A részvételi rekordok sorát produkáló szabadidősport események folyamatos bővítésével a városban fellelhető szinte minden sportág bemutatkozási lehetőséget kapott. Az önkormányzat, a rendőrség, a polgárőrség, a katasztrófavédelem, az önkormányzati intézmények, a helyi cégek, vállalkozások, több száz önkéntessel kiegészülve ott segítenek, ahol csak tudnak, ami azóta is a színvonal megtartásának és a folyamatos megújulásnak a záloga.

[5_960] IMG_2489.JPG

A jubileumi 20. Triatlon Nagyhetet is legjobb tudásunk szerint készítettük elő. – tudtuk meg Lehmann Tibor főrendezőtől, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzőjétől -  Alkalmazkodva a város igényeihez, meghallva a tiszaújvárosiak korábbi visszajelzéseit, próbáltuk a programokat úgy kialakítani, hogy az minél jobban szolgálja a valamennyi érdeklődő felhőtlen szórakozását, miközben a lehető legkevésbé zavarja a város mindennapjait. Ezen elképzelés jegyében idén a Kreaktív-színpadot beköltöztettük az egyik sörsátorba, illetve az első két hétköznapot a labdarúgó világbajnokság szurkolói estjének, úgynevezett „csendes” napnak nyilvánítottuk. Bízunk benne, hogy idén is sok örömet, kellemes pillanatot szerzünk Tiszaújváros lakosságának, az idelátogató hazai és külföldi vendégeknek! Meg kell említenem, hogy a város önkormányzata idén is a legnagyobb támogatója az eseménysorozatnak, melyért nagyon hálásak vagyunk. A MOL és a város közös alapítványa, a „Tiszaújváros Jövőjéért Alapítvány”, melynek kuratóriumi elnöke Pálffy Gábor, támogatása szintén meghatározó, csakúgy,mint a többi szponzorunk segítsége. Minden eddigi olimpiai kvalifikációs sorozatban szerepelt a tiszaújvárosi világkupa verseny, nincs ez másként idén sem.  Ez jó lehetőség, segítség  lehet a magyarok számára azon az úton,melynek végét a tokiói olimpia jelentheti. Szombaton a junior Európa-kupán és a világkupán egyaránt 3 férfi és 2 női előfutam lesz, ahonnan a 30-30 legjobb jut be a vasárnapi finálékba. Pár hete 100-an voltak a vk várólistáján, amire még nem volt példa a világkupák történetében. Mostanra már „csak”  42 férfi versenyző várja az esetleges visszalépéseket. Remélem, hogy a korábbi évekhez képest idén is ünneplünk magyar győztest, dobogóst. Aki nem lesz a helyszínen, internetes élő közvetítésben tudja majd követni a döntő eseményeit.

Az elit női mezőnyt 29 ország sportolója alkotja majd. A világkupa, Eb- és vb dobogókat is megjárt legnagyobb nevek között említhetjük a Tiszaújvárosban már kétszer diadalmaskodó amerikai ReneeTomlin-t, a brit Lucy Hall-t és Sophie Coldwell-t, az ukrán YuliaYelistratovát, az osztrák Sara Vilic-et, a spanyol Anna Godoy-t és a japán Juri Ide-t, vagy éppen a mienk közül Bragmayer Zsanettet, a riói olimpikon Kovács Zsófiát és a gyermekáldás után a nemzetközi versenyek forgatagába visszatérő, szintén olimpikon Vanek Margitot. Ha már a magyar hölgyeknél tartunk, négy fiatal, Bicsák Flóra, Fuchs Dóra, Sárszegi Noémi és Sebők Klaudia is igyekszik majd beleszólni a nagyon „játékába”.

[8_960] IMG_2312.JPG

A férfi elit résztvevői 31 országból verbuválódnak. A nagy nemzetközi versenyek dobogósai, top5 helyezettjei közül bejelentkezett a francia Anthony Pujades és Aurelien Raphale, a spanyol Francesc Godoy, a brazil Manoel Messias és az orosz „armadából” a Polyanskiy-testvérpár, Dmitriy és Igor is. Ami a magyar „sort” illeti, élén azt a Bicsák Bencét említhetjük, aki tavaly megnyerte a tiszaújvárosi világkupát. Rajta kívül a vk-dobogós, olimpikon Ifj. Faldum Gábor, a szintén olimpikon és vk-dobogós Tóth Tamás, Dévay Márk, Király István, valamint a hazai pálya előnyét élvező, a hazai világkupán most bemutatkozó tiszaújvárosi Lehmann-fivérek, az U23-as korcsoportos Bence és a még csak junior Csongor várja izgatottan a rajtot.

Az érdeklődésre jellemző, hogy a férfi elit kategóriában, ahol az elődöntős-döntős rendszernek köszönhetően az eredeti 65 induló helyett 90 sportoló jelentkezését tudják elfogadni, 42 (!) triatlonos szerepel a várólistán.

A nyílt ETU Junior Triatlon Európa-kupán 20 magyar leány és 22 fiú él a lehetőséggel, hogy a nemzetközi mezőny legjobbjaival mérje össze tudását. Kontinensünk országain kívül a fiataloknak ausztrál, dél-afrikai, hong-kongi és kanadai sportolókkal is meg kell küzdeniük. Tavaly Lehmann Csongor révén tiszaújvárosi aranyat ünnepelhettünk, míg Putnóczki Dorka ezüstérmes lett. A még mindig junior Csongor már a világkupán próbál szerencsét, Dorka viszont ismét dobogóeséllyel állhat rajthoz.

A junior Ek és az elit vk mezőnye 40 országból verbuválódik. A versenyigazgatói tisztséget ebben az évben is Márkus Gergely, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatója tölti be.

A július 8-i., vasárnapi döntőket megelőzően idén is megrendezik a Magyar Triatlon Utánpótlás Gálát, ahol a gyermek és a serdülő ranglista legjobbjai vetélkednek a nemzetközi versenyek díszleteik között.

[1_960] IMG_2363.JPG

- Egy biztos nyertese már van az idei eseményeknek, méghozzá maga Tiszaújváros – hangsúlyozta  dr. Fülöp György önkormányzati összekötő, Tiszaújváros alpolgármestere – Idén elindítottuk az „Érezd magad otthon” programot.  A Nagyhét valamennyi eseményén legyünk együtt, érezzük magukat otthon és tegyünk meg mindent azért, hogy az ide látogató hazai és külföldi vendégek is otthon érezhessék magukat.  Közben persze vigyázzunk magunkra, és felelős állampolgárként viselkedjünk.  Az önkormányzat cégei, a rendőrség, a polgárőrség, a mentők mind-mind dolgoznak a biztonságért. Meghirdettük a biztonságos Tiszaújváros programot is, melyet a Nagyhéten és majd azt követően is folytatunk. Mindenkinek köszönöm az elvégzett és elvégzendő munkáját, a tiszteletbeli Márkus-fiúnak, Lehmann Tibornak külön is! Az elismeréshez tartozik, hogy önkormányzatunk március 15-én „Tiszaújváros sportjáért” kitüntetést adományozta a klubnak. Végezetül azt gondolom, hogy az egyaránt sikeres MOL, a klub és a város összefogása ezúttal is csak sikerre vezethet!

A június 30-i, szombati nyitónapon először a Jabil 1/3 Maraton nemzetközi utcai futóverseny várja a sportbarátokat. Ez az viadal befejező felvonása az idei Jabil 3Próba elnevezésű szabadidősport sorozatnak. Este 8-kor a hivatalos megnyitó ünnepség, majd fél órával később az Ottavan nagyszínpadi koncertjével végérvényesen megkezdődik a július 8-ig tartó sport és kulturális fieszta.

[4_960] IMG_2448.JPG

 Márkus Balázstól,  a Szervező Bizottság társelnökétől, a klub elnökségi tagjától megtudtuk, hogy a folytatásban a megszokott sportolási lehetőségek, evezősverseny, futás, kerékpározás, extrém-váltó, sakk, duatlon-váltó, lábtenisz, streetball, Tiszaújvárosi Turista Triatlon mellett a nagyszínpadon az Anna and the Barbies, a Bikini, Zalatnai Cini és zenekara, Király Linda és  Király Viktor, Kasza Tibi és zenekara, végül pedig a Hooligans szórakoztatja majd a nagyérdeműt. Minden nagyszínpadi koncert élő lesz, ami komoly minőségi előrelépést jelent.

- A koncertekkel, kulturális programokkal valamennyi korosztálynak próbáltunk megfelelni – mondta Márkus Balázs. - Bízom benne, hogy Tiszaújváros lakossága idén is tolerálja a korlátozásokat, esetleges zajhatást! Bízom benne, hogy a Nagyhét idén is beépül a város életébe, és mindenki jól szórakozik majd!

 Flash-interjúk vetélkedhetnek

Azzal a céllal, hogy a nagyszabású eseménysorozat történéseit, sztorijait minél szélesebb körben megismerhessék az érdeklődők, a szervezők a technikai lehetőségeire, a fiatalok, no és persze az idősebbek kreativitására, találékonyságára alapozva meghirdetnek egy akciót.  A "Küldj nekünk egy Nagyhetes miniinterjút!" címet viselő projekt lényege, hogy max. 2 perces flash-interjúkat kell feltölteni a facebook-ra, elküldeni ennek linkjét a facebook-on a Tiszaújvárosi Triatlon Klub oldalára, vagy a  e-mail címre, a projekt nevével és a beküldő elérhetőségeivel együtt, esetleg betaggelni a facebookon a Tiszaújvárosi Triatlon Klubot.  A téma természetesen: minden, ami Nagyhét. A beérkezett mini-klipeket a szervező bizottság által felkért zsűri döntése alapján díjazzák. Beérkezési határidő: július 6., péntek, 20.00 óra. Az első három helyezett 2-2 db, a vasárnapi döntőkre érvényes VIP-karszalagot és értékes, sportos ajándékcsomagot kap ajándékba.

(fotók: Kulcs Magazin)

Vissza