HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Egyre népszerűbb a vadaspark

2018. július 18. (szerda) 13:54
 
A Bükk szélén, festői környezetben elterülő Miskolci Állatkert és Kultúrparkban - amely a miskolciaknak továbbra is vadaspark- mindig történik valami, hiszen az öt kontinensről 150 állatfaj mintegy 500 példányát tekinthetik meg a látogatók. Tavaly mintegy 100.000-ren keresték fel az intézményt - tudtuk meg Molnár Attilától, az állatkert és kultúrpark vezetőjétől. Az érdeklődők száma növekedőben van.

Az impozáns számok mögött komoly munka van - 28 munkatárs és változó számú közfoglalkoztatott látja el az állatokat, tartja rendben a vadasparkot. Az ékszerteknőstől a barna medvéig ki ki megtalálja a maga kedvencét. Mint megtudtuk a közelmúltban például rénszarvas borjú született, ami nóvum az intézmény életében.  Több éves szünet után a selyemmajmoknál is gyarapodott az állomány újszülöttekkel. Az utóbbi időben már csak egyetlen farkas élt a kifutóban és unottan rótta a köröket. Az elmőlt évben két új társat kapott, s azóta megváltozott az élete, falkatag lett. Aki még nem látta őket, ne hagyja ki.

[0_960] z3.JPG

Az elmúlt évhez képest újdonság a lepkekert. Ez nem egy lepkeház, hanem egy nyitott bemutatóhely, amely a lepkék, s egyéb rovarok élethelyeit hivatott bemutatni.  Aztán idővel lehet lepkék is megtelepednek itt. Ami viszsont most is látható az egy üveglapoknak köszönhetően nyitott méhkaptár. Mint az állatkert vezetője megjegyezte  nagyon hasznos rovarokról van szó, mert a beporzások mintegy 30 százalékát a méhecskék végzik el- s teszem hozzá ráadásul még finom mézet is készítenek a virágporból.  Ezt a be,mutatóhelyet  saját erőből, a dolgozók közreműködésével hozták létre.  Egy keltetőgépet is vettek, hogy bemutassák, hogyan lesz a tojásból csibe. Manapság már a falusi gyerekek jelentős része is itt látja először élőben a folyamatot...

[1_960] z1.JPG

S, ha már a fejlesztésekről van szó, akkor érdemes megemlíteni, hogy várhatóan még az idén megindul egy 400 millió forintos uniós finanszírozású ökoturisztikai projekt kivitelezése is a TOP keretében. Az előkészületeket már megtették, a nagyméretű információs táblát már kihelyezték. Várjuk a megvalósítást.

[2_960] z2.JPG

Vissza