HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Dicsőség a hősöknek!

2018. október 6. (szombat) 08:44
 
Latour hadügyminiszter bécsi meglincselésének évfordulóján kegyetlen bosszút ált Haynau és a háttérben kezét mosó Ferenc József a magyarságon, amikor Aradon kivégezték a Honvédség elfogott főtisztjeinek döntő többségét, 12 tábornokot és egy ezredest és Pesten gróf Batthány Lajost, az első felelős magyar kormány vezetőjét. Rájuk emlékezve, előttük tisztelegve október 6.-a nemzeti gyásznap.

A magyar szabadságért adta életét Knezić Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Láhner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos. 

[0_960] arad13.jpg

A császári hatóságok korábban és ezt követően is végeztek ki magyar hazafiakat, velünk harcoló más nemzetek tagjait, ezreket ítéltek várfogságra, a volt honvédek közül pedig tízezreket soroztak be az osztrák hadseregbe, ahol kénytelenek voltak  éveken át idegen érdekeket szolgálni. Sok ezren, főleg politikusok és katonák pedig az emigráció keserű útját választották. Dicsőség a hősöknek!

Vissza