HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Tájékozódni jöttek Kínából

2018. december 17. (hétfő) 17:59
Kínai delegáció érkezett Csiangszi (Jiangxi) tartományból partnermegyei látogatásra Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe. A Megyeházán tett hétfői látogatásuk során kiderült, hogy első sorban a szakoktatás felépítése, működése érdekli a kínaiakat.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke a Megyeháza Szász-termében fogadta a vendégeket. A tárgyaláson részt vett többek közt Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke, Csiger Lajos, a Fidesz-KDNP frakció vezetője, dr. Kovács János, megyei főjegyző és Tátrai István, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója. 

Török Dezső prezentáció keretében bemutatta az ázsiai vendégeknek megyénk földrajzát, gazdaságát, szólt az önkormányzat munkájáról, kiemelten a területfejlesztési feladatokról és eredményekről. Tátrai István előbb bemutatta a magyar oktatási rendszer felépítését, majd konkrétan szólt megyénk szakképzési helyzetéről, a Miskolci Szakképzési Centrum iskoláiról. Az ezt követő párbeszéd során kiderült, hogy a kínaiakat leginkább a szakképzés, ezen belül is az építőipari szakképzés működése érdekelte, illetve felvetették az együttműködés lehetőségét is. Ez a maga nemében újdonság lenne, mivel az MSZC-nek nincs EU-n kívüli intézményi kapcsolata.

Wu Changping, a Csiangszi tartományi lakhatási, város- és vidékfejlesztési osztály politikai ügyvezető titkára megköszönte a magas szintű, baráti fogadtatást. Elmondta, hogy az utazás célja „tanuljunk egymástól, tapasztalatot szerezzünk.” Ennek megfelelően szeretnék megismerni a nálunk folyó fejlesztéseket, felújításokat, korszerűsítéseket.

Csiangszi tartományról egyébként érdemes tudni, hogy majdnem kétszer akkora, mint hazánk, lakóinak száma mintegy 46 millió, Kína délkeleti részén, a Jangcétól délre fekszik a tartomány. Legnagyobb városa az 5 milliós Nancsang. Történelmének kiemelkedő eseménye, hogy innen indult a „hosszú menetelés” Jenanba.

Vissza