HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Az EU és Szingapúr szorosabb gazdasági és politikai kapcsolatokat alakít ki egymással

2018. október 19. (péntek) 20:32
Az Európai Unió és Szingapúr a mai napon három megállapodást írt alá, új szintre emelve ezzel politikai, kereskedelmi és beruházási kapcsolataikat.

E megállapodások együtt fontos lépést jelentenek annak irányába, hogy az EU egyre nagyobb szerepet töltsön be egy gyorsan fejlődő és jelentős régióban.

A mai napon aláírt megállapodások az EU–Szingapúr kereskedelmi megállapodás, az EU–Szingapúr beruházásvédelmi megállapodás, valamint a partnerségi és együttműködési keretmegállapodás.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Az EU–Szingapúr megállapodások aláírása a hasonlóan gondolkodó partnerek újabb erőteljes üzenete, melynek célja a szabályokon, az együttműködésen és a multilateralizmuson alapuló nemzetközi rendszer védelme és előmozdítása. A kereskedelmi megállapodás új lehetőségeket fog megnyitni az európai gyártók, munkavállalók, mezőgazdasági termelők és fogyasztók előtt. Mindez tükrözi, hogy ez a Bizottság milyen eredményeket ért el a világ más hasonlóan gondolkodó partnereivel együtt, miközben a globális kihívások kezelésére irányuló közös elhatározásunk politikai párbeszéd révén erősödik.”

Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott: „Az Európai Unió Szingapúrral nemcsak a növekvő gazdasági kapcsolataink miatt lép szövetségre, hanem úgy is, mint kulcsfontosságú szereplő a régióban és azon túl. E partnerségi és együttműködési megállapodás lehetővé teszi majd számunkra, hogy megerősítsük a már folyamatban lévő, közösen végzett munkánkat: az éghajlatváltozás elleni küzdelemtől kezdve egészen a szervezett bűnözés elleni fellépésig. A kétoldalú kapcsolatainkban tett mai jelentős előrelépés pozitív hatást gyakorol majd polgárainkra és a határainkon túli régiókra.” 

Cecilia Malström, kereskedelempolitikáért felelős biztos a következőképpen fogalmazott: „Ezek a régió legnagyobb kereskedelmi partnerével, Szingapúrral kötött megállapodások újabb mérföldkőnek számítanak az EU számára. Tekintve, hogy ezek az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének valamely tagja között kötött első ilyen megállapodások, hatalmas lehetőségeket kínálnak majd exportőreink számára. A közelmúltban kötött valamennyi megállapodásunkhoz hasonlóan ezek a megállapodások túlmutatnak a gazdasági megfontolásokon: határozott kötelezettségvállalást jelentenek az emberi jogok és a munkajog előmozdítása, valamint a környezet védelme iránt. Ebben a világpolitika színterén tapasztalható nehéz időszakban olyan erős szövetségesekre van szükségünk, mint Szingapúr, hogy fenn tudjuk tartani a szabályokon alapuló globális kereskedelmi rendszert.

Szingapúr az ASEAN-ban tömörülő nemzetek közül messze az EU legnagyobb partnere: a teljes kétoldalú árukereskedelem értéke 53,3 milliárd euró (2017), a szolgáltatáskereskedelem értéke pedig 44,4 milliárd euró (2016). Az országot több mint 10 000 Szingapúrban letelepedett uniós vállalkozás használja csomópontként a teljes csendes-óceáni térség kiszolgálásához. Szingapúr továbbá az Ázsiába irányuló európai beruházások első számú célpontja, és a két fél közötti beruházások az elmúlt években gyorsan növekedtek: 2016-ban a kétoldalú beruházások volumene elérte a 256 milliárd eurót.

A Szingapúrral kötött kereskedelmi megállapodás bizonyos uniós termékek esetében szinte az összes fennmaradó vámot el fogja törölni, egyszerűsíteni fogja a vámeljárásokat és magas szintű normákat és szabályokat határoz meg. A megállapodás egyszerűsíti az elektronikai áruk, az élelmiszertermékek és a gyógyszerek kereskedelmét, miközben ösztönzi a zöld növekedést. Megnyitja a piacot az olyan szolgáltatások előtt, mint a távközlési, a környezetvédelmi és a mérnöki szolgáltatások. A megállapodás továbbá átfogó fejezetet szentel a kereskedelemnek és a fenntartható fejlődésnek, mivel a legmagasabb szintű normákat rögzíti a munkajog, a biztonság, a környezet és a fogyasztók védelme terén, valamint megerősíti a fenntartható fejlődéssel és éghajlatváltozással kapcsolatos közös tevékenységeket.

A beruházásvédelmi megállapodás a beruházásvédelemre és annak érvényesítési mechanizmusaira vonatkozó valamennyi új uniós megközelítést tartalmazza. Az EU–Szingapúr beruházásvédelmi megállapodás biztosítani fogja a beruházásvédelem magas szintjét, ezzel egy időben védi az EU és Szingapúr szabályozáshoz való és arra vonatkozó jogát, hogy olyan legitim közpolitikai célkitűzéseket kövessen, mint például a közegészség, a biztonság és a környezet védelme.

A kereskedelmi és beruházási megállapodások az első építőelemét jelentik a majdani EU–ASEAN térségközi megállapodásnak.

A Federica Mogherini főképviselő/alelnök és szingapúri partnere, Vivian Balakrishnan, a szingapúri külügyminiszter által aláírt partnerségi és együttműködési keretmegállapodás lehetővé fogja tenni az EU és Szingapúr számára a politikai, gazdasági és ágazati együttműködés megerősítését számos olyan területen, mint a környezetvédelem, az éghajlatváltozás, az energiaügy, az oktatás és kultúra, a foglalkoztatás és a szociális ügyek, a tudomány és technológia, a közlekedés, a terrorizmus elleni küzdelem és a szervezett bűnözés elleni küzdelem. E keretmegállapodás fokozza majd az együttműködést a globális kihívások terén, ahol mind Szingapúr, mind az EU egyre fontosabb szerepet játszik, és hozzájárul ahhoz, hogy koherensebb módon kezeljék azokat. A megállapodás vegyes bizottságot hozott létre a megállapodás megfelelő érvényesülése és végrehajtásának elősegítése céljából.

A Szingapúrral kötött partnerségi és együttműködési megállapodás a negyedik olyan megállapodás, amelyet ASEAN-országgal kötöttek. Ezt az Indonéziával, a Fülöp-szigetekkel és Vietnammal kötött megállapodások előzik meg. E megállapodás az Európai Gazdasági Közösség és az ASEAN tagországai között létrejött, 1980. évi együttműködési megállapodás jelenlegi jogi kerete helyébe lép.

A további lépések

A Bizottság a kereskedelmi és beruházási megállapodásokat jóváhagyásra megküldi az Európai Parlamentnek. A kereskedelmi megállapodás ezután az Európai Bizottság jelenlegi megbízatásának 2019. évi lejárta előtt léphet hatályba, míg a beruházásvédelmi megállapodás esetében a tagállami szintű megerősítési eljárásokat is le kell majd folytatni. A partnerségi és együttműködési megállapodást az uniós tagállamoknak meg kell erősíteniük, majd azt – hivatalos hatálybalépése előtt – az Európai Parlament elé kell terjeszteni. 

További információk:

Az Európai Unió szingapúri küldöttsége

Az EU–Szingapúr kereskedelmi és beruházási megállapodások

Az Európai Unió ASEAN küldöttsége

Tájékoztató az EU és az ASEAN között fennálló kapcsolatokról

Vissza