HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Éghajlatváltozás: az Európai Bizottság és a Bill Gates elnökletével működő Breakthrough Energy a tiszta energiákkal foglalkozó, 100 millió EUR tőkéjű befektetési alapot hozott létre

2018. október 17. (szerda) 22:43
A mai napon az Európai Bizottság és a Breakthrough Energy egyetértési megállapodást írt alá a Breakthrough Energy Europe (BEE) elnevezésű közös befektetési alap létrehozásáról, amely az innovatív európai vállalatokat fogja segíteni a merőben új tisztaenergia-technológiák kifejlesztésében és piacra juttatásában.

A Bizottság ezzel a kezdeményezéssel a tettek mezején bizonyította, hogy továbbra is élen jár az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a Párizsi Megállapodás végrehajtásában és az energiahatékonyság előmozdításában – egyértelműen jelezve a tőkepiacoknak és a befektetőknek, hogy a modern és tiszta gazdaságra való globális átállás visszafordíthatatlan.

Jean-Claude Juncker elnök a következőket mondta: „Európának továbbra is vezető szerepet kell vállalnia az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, itthon és a nagyvilágban egyaránt. A bolygónk megóvásához szükséges nagyratörő célok eléréséhez törekednünk kell az európai gazdaság és ipar korszerűsítésére. Az új, innovatív tisztaenergia-technológiákba irányuló köz- és magánberuházások összefogása kulcsfontosságú ahhoz, hogy hosszú távú megoldásokat találjunk az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére. Ha Európában olyan jövőt szeretnénk, amely minden polgára számára garantálja a jóllétet, annak éghajlatbarátnak és fenntarthatónak kell lennie.”

Maroš Šefčovič, a Bizottság energiaunióért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Az éghajlat-politikai céljaink eléréséhez szükséges munka léptéke és sürgőssége innovatív gondolkodásmódot és határozott fellépést igényel. A köz- és magánszféra e közös új beruházási eszköze nemcsak rekordidőn belül jött létre, hanem példaként szolgál arra is, hogy összefogással hogyan gyorsítható fel az úttörő európai innováció.”

Carlos Moedas, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos hozzátette: „Ígéretet tettünk arra, hogy támogatjuk a köz- és a magánszféra közötti együttműködést a tiszta energiák területén zajló innováció finanszírozása érdekében. Ez a 100 millió eurós alap azon uniós innovátorokat és vállalkozásokat segítheti, amelyek jelentős és tartós csökkenést képesek elérni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásában.”

Bill Gates, a Breakthrough Energy Ventures elnöke így nyilatkozott: „Az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásainak elkerülése érdekében új technológiákra van szükség. Európa igen nagy összegeket fektetett kutatásba és fejlesztésbe, ezáltal megszilárdította e téren betöltött vezető szerepét. Az éghajlatváltozásra reagáló innovációkat kifejlesztő kutatóknak és üzletembereknek azonban további tőkére van szükségük vállalkozásaik felépítéséhez és innovációik piacképessé tételéhez. A Breakthrough Energy Europe e tőke biztosítására szolgál.”

A Breakthrough Energy Europe az állami finanszírozást hosszú távú kockázati tőkével kapcsolja össze, hogy a tiszta energiákkal kapcsolatos kutatás és innováció gyorsabban és hatékonyabban kerülhessen a piacra. A 100 millió eurós tőkealap a villamos energia, a közlekedés, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és az építőipar területén járulhat hozzá az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentéséhez és az energiahatékonyság javításához. Kísérleti projektről van szó, amely mintául szolgálhat más területek hasonló kezdeményezéseinek.

A Breakthrough Energy Europe várhatóan 2019-ben kezdi meg működését. A saját tőke egyik felét a Breakthrough Energy, másik felét pedig az InnovFin, a „Horizont 2020” hatályos uniós kutatási és innovációs keretprogramból finanszírozott kockázat-megosztási pénzügyi eszköz nyújtja.

Háttér-információk

Bolygónkon egyre inkább érezhetők az éghajlatváltozás és az erőforrások kimerítésének kiszámíthatatlan következményei, ezért sürgős fellépésre van szükség egy fenntarthatóbb modellre való váltáshoz. Az EU döntő szerepet játszott a párizsi megállapodás 2015. decemberi elfogadását eredményező ambiciózus szövetség létrejöttében, és továbbra is világvezető az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A Bizottság már előterjesztette azokat a jogalkotási javaslatokat, amelyekkel biztosítható, hogy az EU kötelezettségvállalásainak megfelelően 2030-ig legalább 40%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az energiaügyi és éghajlat-politikai jogszabályok naprakésszé tételével és megszilárdításával párhuzamosan az EU olyan támogató intézkedéseket alakít ki, amelyek ösztönzik a beruházásokat, munkahelyeket teremtenek, valamint erősítik és korszerűsítik az ipart. A Bizottság még dolgozik az üvegházhatást okozó gázok csökkentésére irányuló hosszú távú stratégián. Javaslatát 2018 novemberében, a COP24 katowicei (lengyelországi) konferenciája előtt teszi közzé.

A párizsi COP21 éghajlatváltozási konferencia margóján a globális vezetők elindították a Mission Innovation, vagyis Innovációs küldetésnevű, a tiszta energiákkal kapcsolatos innovációk felgyorsítására irányuló nemzetközi partnerséget, amely hosszú távon és globális szinten szeretne választ adni az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívásokra.

Az „Innovációs küldetés” keretében 23 ország és (az EU nevében) az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy 2021-ig megduplázzák, évente mintegy 30 milliárd USD értékre növelik a tiszta energiákkal kapcsolatos kutatás és innováció finanszírozását.

Ezzel egyidejűleg tíz ország befektetői jelentették be, hogy az Innovációs küldetésben részt vevő országokban támogatni szándékozzák a laboratóriumokban születő innovációk piacra jutását a korai szakaszban lévő technológiai fejlesztések eddig sosem látott mértékű, hosszú távú tőketámogatása révén. Ezzel létrejött a Breakthrough Energy Coalition.

2017 decemberében a párizsi „One Planet” csúcstalálkozó alkalmával a Breakthrough Energy bejelentette, hogy a köz- és a magánszféra közötti kísérleti partnerséget indít öt, az Innovációs küldetésben részt vevő taggal, köztük az Európai Bizottsággal.

További információk:

Sajtóközlemény: Nemzetközi miniszteri találkozó bizonyítja az „Innovációs küldetés” szerepét a tiszta energiák forradalmának felgyorsításában

Sajtóközlemény: A „One Planet” csúcstalálkozó alkalmával az „Innovációs küldetés” új kezdeményezéseket indít a köz- és a magánszféra együttműködésének ösztönzése érdekében

Bill Gates: Az éghajlatváltozás terén elért haladás 4 jele

A fenntartható finanszírozásról szóló cselekvési terv 

 

Vissza