HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

EURÓPAI ANTIBIOTIKUM NAP 2018: közös érdekünk, hogy véget vessünk a szükségtelen antibiotikum-használatnak

2018. november 15. (csütörtök) 22:54
A 11. Európai Antibiotikum Nap felütéseként a Bizottság közzétette az antibiotikumokkal kapcsolatos ismereteket és általános alkalmazási tendenciákat feltérképező új Eurobarométer felmérés eredményeit.

Ebből az derül ki, hogy pozitív elmozdulás figyelhető meg az antibiotikumok használatában: a megkérdezettek 32 %-a nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt tizenkét hónapban szedett antibiotikumot, míg ez az arány a 2009. évi felmérésben 40 % volt. Az antibiotikumok alkalmazása ugyanakkor sok esetben szükségtelen volt – 20 %-ukat influenza vagy megfázás ellen vették be, 7 %-ukat pedig orvosi rendelvény nélkül alkalmazták. A válaszadók 66 %-a volt tisztában azzal, hogy az antibiotikumok megfázás esetén nem használnak, és 43 %-uk tudta, hogy az antibiotikumok nem hatásosak vírusokkal szemben. Az emberek több mint kétharmada szeretne több információval rendelkezni az antibiotikumokról.

Az Európai Antibiotikum Nap alkalmából az adatok tükrében Vytenis Andriukaitis biztos a következőket nyilatkozta: „Az Eurobarométer felmérés jól mutatja, hogy van még mit tenni a felnőtt népesség antimikrobiális szerekkel és azok tudatos alkalmazásával kapcsolatos ismereteinek bővítése terén. Ezenfelül mindannyiunk számára figyelmeztetésül kell szolgálnia, hogy a legfrissebb becslések szerint az antimikrobiális rezisztencia évente 33 000 ember halálát okozza Európában. E halálesetek nagy része elkerülhető lenne, ha felhagynánk az antibiotikumok szükségtelen használatával, valamint a kórházakban és a közösségekben előforduló fertőzéseket jobban diagnosztizálnánk és hatékonyabban előznénk meg. Arra kérek tehát mindenkit, akinek befolyása van a fertőzések megelőzése és kezelése terén, hogy megkettőzött erőfeszítéssel lépjen fel az antimikrobiális rezisztencia jelentette fenyegetettség ellen. A tudatosítás és az ismeretek növelése mellett egyesítenünk kell erőinket, és az antimikrobiális rezisztencia elleni fellépésnél az állategészségügyi és környezetvédelmi szempontokat és az emberi egészség szempontját együttesen kell figyelembe venni. Már csak néhány nap, és a Tanács zöld utat ad az állatgyógyászati készítményekre és a gyógyszeres takarmányokra vonatkozó új európai jogszabályoknak, ami jelentős áttörést jelent ezen a területen.”

Az Eurobarométer felmérés eredményeit és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentését ma mutatják be Brüsszelben az Európai Antibiotikum Nap 2018 kapcsán tartott „Globális egészségszemlélet – az antibiotikumok hatásosságának fenntartása” címen tartott konferencián.

Az elmúlt 15 évben az Unió élen járt az antimikrobiális rezisztencia elleni fellépés terén. Tavaly elfogadásra került egy, az antimikrobiális rezisztenciára vonatkozó új és átfogó uniós cselekvési terv, amely meghatározza a Bizottság antimikrobiális rezisztencia leküzdésére irányuló célkitűzéseit az emberi egészség, az állategészségügy és a környezetvédelem területén.

Fontos mérföldkő lesz az állatgyógyászati készítményekről és a gyógyszeres takarmányokról szóló, közeljövőben elfogadásra kerülő európai jogszabály, amely az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelmet és az antimikrobiális szerek körültekintő és felelősségteljes használatát célzó konkrét intézkedések széles körét határozza meg. 2022-től kezdődően tilos lesz az EU-ban antimikrobiális szereket használni az állatok növekedésének serkentésére, valamint megelőző jelleggel alkalmazni azokat gyógyszeres takarmány útján vagy állatok csoportos kezelésére. Korlátozások fognak vonatkozni ezenfelül az antimikrobiális szerek metafilaktikus alkalmazásra is, valamint egyes antimikrobiális szerek esetében kizárólag az emberi felhasználásra lesz lehetőség. Ezen túlmenően uniós kivitel esetén a nem uniós országoknak is be kell tartaniuk az antimikrobiális szerek növekedés előidézése céljából történő alkalmazásának tilalmát, valamint a kizárólag emberi felhasználásra szánt antimikrobiális szerekre vonatkozó korlátozásokat. Az új uniós jogi aktusok ezáltal jobban fogják garantálni az európai fogyasztók védelmét az állatok vagy az állati eredetű termékek behozatala révén terjedő antimikrobiális rezisztencia kockázatával szemben.

Mivel az antimikrobiális rezisztencia komoly kihívást jelent mind Uniós, mind globális szinten, a nemzetközi szintű együttműködésnek rendkívüli jelentősége van. Az EU továbbra is támogatni fogja az együttműködést ezen a téren és fokozottan elő fogja mozdítani az antimikrobiális rezisztenciával kapcsolatos iránymutatások kidolgozását az érintett nemzetközi szervezetekben, úgymint a WHO-ban, az Állategészségügyi Világszervezetben (OIE), az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetében (FAO), valamint a jövőben is aktív és vezető szerepet fog betölteni a G20-ak munkájában.

 Háttér-információk

Az antimikrobiális rezisztencia (AMR) egy mikroorganizmus ellenállását jelenti egy olyan antimikrobiális gyógyszerrel szemben, amelyre eredetileg érzékeny volt. Az antimikrobiális rezisztencia természetesen előforduló jelenség, de mértékét nagyban megnöveli az antimikrobiális szerek túlzott és nem megfelelő alkalmazása, valamint az embereket és állatokat érintő nem megfelelő infekciókontroll és higiéniai gyakorlat. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) és az Antimikrobiális Rezisztencia Együttműködési Csoportnak a közelmúltban a Lancet szaklapban megjelentetett tanulmánya szerint az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok által okozott halálesetek száma 2015-ben Európában 33 000-re becsülhető.

Az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem nemcsak az egészségre van pozitív hatással, hanem jelentős gazdasági előnyökkel is jár. A Bizottság és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ támogatásával e hónapban közzétett OECD-jelentésben foglalt becslés szerint az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemre irányuló erőfeszítéseink fokozása révén akár évi 4,8 milliárd dollárt is megtakaríthatunk Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában.

Az Európai Antibiotikum Nap egy, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által, a Bizottsággal együttműködve koordinált európai egészségügyi kezdeményezés, amelynek célja, hogy platformot és támogatást biztosítson az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemre irányuló, ezen belül is különösen az antibiotikumok körültekintő alkalmazását támogató nemzeti kampányokhoz.

 További információk

Az antimikrobiális rezisztenciáról szóló 478. sz. Eurobarométer tematikus felmérés

Az antimikrobiális rezisztenciára vonatkozó uniós szakpolitika: http://ec.europa.eu/dgs/health_food-safety/amr/index_en.htm

Tájékoztatás: https://antibiotic.ecdc.europa.eu/hu

Vissza