HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Országszerte bemutatják az Erasmus+ program eredményeit

2018. október 11. (csütörtök) 23:15
Az Erasmus Napok keretében 1300 különböző programot szerveznek október 12-13-án a világ mintegy 37 országában. Magyarországon 21 városban várják az érdeklődőket előadásokkal, workshopokkal, kiállításokkal és szórakoztató programokkal, hogy megmutassák az Erasmus+ program sokszínűségét.

Az eseményeken diákok, egyetemisták, tanárok, ifjúsági szakemberek és munkavállalók részvételére számítanak a szervezők. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökének védnöksége alatt megvalósuló rendezvényeken iskolák, alapítványok, felsőoktatási intézmények és egyesületek mutatják be a már megvalósult nemzetközi projektjeieket, azok hatásait és személyes élményeiket. A programsorozathoz a közösségi média felületein is lehet csatlakozni az #ErasmusDays hashtag használatával.
Magyarországon 64 különböző eseményt szerveznek október 12-13-án az Erasmus Napokon. Szakmai programok, játékok, élménybeszámolók, több flashmob és interaktív kísérlet várja azokat, akik szeretnék megtapasztalni, hogy mit jelent részt venni az Európai Unió egyik legnépszerűbb programjában.
A Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban például arról lesz szó, hogy miképp használhatják a diákok „okosan” a telefonjaikat a tanórán. A Munka-Kör Alapítványnál egy olyan oktatócsomagot mutatnak be, amelyet kifejezetten hallássérültek foglalkoztatásának támogatására dolgoztak ki. Debrecenben megmutatják, hogyan lehet izgalmasabbá tenni a matematika tanítását, Szegeden pedig látványkonyha és ételkóstoló is lesz a programhoz kapcsolódó rendezvényen.
További információ az Erasmus Napokról: www.tka.hu/erasmusdays

Ebben az évben az oktatás és képzés területén 13,8 milliárd forint támogatást kaptak az Erasmus+ programban részt vevő magyarországi intézmények és szervezetek. Ez tavalyhoz képest több mint 20 százalékkal magasabb összeget jelent, ami az Erasmus+ program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány adatai szerint idén 19.000 fő nemzetközi tapasztalatszerzését teszi lehetővé.
Az Erasmus+ program legismertebb eleme a felsőoktatási hallgatók külföldi tanulmányainak támogatása. Ennek keretében évente csaknem 5.000 egyetemista kóstolhat bele abba, hogy milyen egy másik országban tanulni, vagy külföldi cégnél, vállalkozásnál szakmai tapasztalatot szerezni. Rajtuk kívül egyre több egyetemi oktató és intézményi munkatárs is felismeri a nemzetközi mobilitásban rejlő lehetőségeket: ebben az évben már több mint 2.500-an utazhatnak vendégtanításra, továbbképzésre vagy szakmai látogatásra az Erasmus+ programnak köszönhetően.
Tovább nőtt a programban részt vevő köznevelési szereplők aránya is. Idén mintegy 2,5 milliárd forintot nyertek el általános- és középiskolák, óvodák, illetve közoktatással foglalkozó szervezetek az Erasmus+ programban. A 8 millió eurós támogatási összegből megvalósíthatják más európai intézményekkel közös elképzeléseiket, valamint fejleszthetik pedagógusaik szakmai és módszertani eszköztárát, diákjaik és munkatársaik nyelvi és személyes kompetenciáit.
További információ a pályázati lehetőségekről és a 2018-as statisztikákról: www.erasmusplusz.hu

Vissza