HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Új biogazdasági stratégia a fenntartható Európa érdekében

2018. október 11. (csütörtök) 23:20
A Bizottság ma terjeszti elő cselekvési tervét a fenntartható és körkörös biogazdaság kialakítására, amely Európa társadalmát, környezetét és gazdaságát szolgálja.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök és Frans Timmermans első alelnök Juncker elnöknek az Unió helyzetével foglalkozó 2018. évi beszédéhez kapcsolódó szándéknyilatkozatban harangozták be az új biogazdasági stratégiát, amely a Bizottság azon törekvésének része, hogy új lendületet adjon a foglalkoztatásnak, a növekedésnek és a beruházásoknak az Európai Unióban. A stratégia célja a megújuló erőforrások fenntartható használatának javítása és fokozása olyan globális és helyi kihívások kezelése érdekében, mint például az éghajlatváltozás és a fenntartható fejlődés.

A biológiai erőforrások és ökoszisztémák végessége azt jelenti, hogy innovációkra van szükség a lakosság élelemmel, tiszta vízzel és energiával való ellátása érdekében. A biogazdaságban az algák tüzelőanyagként használhatók, a műanyag újrahasználatra kerül, a hulladékból új bútor vagy ruha készülhet, az ipari melléktermékek pedig bioalapú műtrágyákká válhatnak. A biogazdaság 2030-ig 1 millió új zöld munkahelyet teremthet.

Jyrki Katainen, a munkahelyteremtésért, a növekedésért, a beruházásokért és a versenyképességért felelős alelnök így nyilatkozott: „Mára bizonyossá vált, hogy rendszerszintű változást kell elérnünk az áruk előállítása, fogyasztása és hulladékká válása terén. A biogazdaság – vagyis a körforgásos gazdaság megújuló szegmense – fejlesztésével új és innovatív megoldásokat találhatunk az élelem, a különböző termékek és az energia biztosítására bolygónk véges biológiai erőforrásainak kimerítése nélkül. A gazdaság újragondolása és az elsődleges termelési modellek korszerűsítése nem csupán környezetünk és éghajlatunk védelméhez szükséges, hanem nagy számban hozhat létre új zöld munkahelyeket is, különösen a vidéki és a tengerparti területeken.”

Carlos Moedas, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos a következőképp nyilatkozott: „Az EU élen szeretne járni a hulladék, a maradékanyagok és a szemét nagy értékű termékekké, zöld vegyszerekké, takarmányokká és textilekké való átalakításában. A kutatás és az innováció kulcsfontosságú az európai gazdaság zöld átállásának felgyorsítása és az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósítása kontextusában.”

A fenntartható körkörös biogazdaság megvalósításához a hatóságok és az ipar összehangolt erőfeszítésére van szükség. A közös erőfeszítés ösztönzése érdekében a Bizottság három fő célkitűzés alapján 14 konkrét intézkedést fog elindítani 2019-ben, melyek között szerepelnek az alábbiak:

1. A bioalapú ágazatok bővítése és megerősítése

A biogazdaságban rejlő potenciál felszabadítása és az európai gazdaság és ipar hosszú távú, fenntartható sikeressége érdekében a Bizottság a következőket tervezi:

  • létrehoz egy 100 millió eurós, körforgásos Biogazdasági Tematikus Beruházási Platformot annak érdekében, hogy a bioalapú innovációk mihamarabb bekerüljenek a piacra, és a fenntartható megoldásokba való magánbefektetések kockázata csökkenjen;
  • elősegíti az új, fenntartható biofinomítók elterjedését Európában.

2. A biogazdaság gyors elterjesztése Európa-szerte

A közép- és kelet-európai tagállamok és régiók különösen nagy kihasználatlan biomassza- és hulladékpotenciállal rendelkeznek. Ennek kezelése érdekében a Bizottság a következőket tervezi:

  • stratégiai megvalósítási menetrendet dolgoz ki a fenntartható élelmiszer-termelési és gazdálkodási rendszerek, erdészet és bioalapú ipar meghonosítása érdekében;
  • a Horizont 2020 keretében uniós biogazdasági szakpolitikai támogatási eszközt hoz létre a nemzeti és regionális biogazdasági programok fejlesztése érdekében;
  • kísérleti intézkedéseket indít a vidéki, tengerparti és városi területeken, például a hulladékgazdálkodás vagy a széngazdálkodás területén.

3. Az ökoszisztéma védelme és a biogazdaság ökológiai korlátainak megértése

Ökoszisztémánk súlyos fenyegetésekkel és kihívásokkal néz szembe, mint például a népesség növekedése, az éghajlatváltozás és a talajromlás. E kihívások kezelése érdekében a Bizottság a következőket tervezi:

  • uniós szintű nyomonkövetési rendszert hoz létre a fenntartható és körkörös biogazdaság felé tett haladás nyomon követésére;
  • adatgyűjtés révén javítja a tudásbázist és az egyes biogazdasági területek megértését, valamint az ismereteket hozzáférhetőbbé teszi a Biogazdasági Tudásközponton keresztül;
  • iránymutatást ad és előmozdítja a helyes gyakorlatok alkalmazását a biogazdaság biztonságos ökológiai korlátok közötti működése érdekében.

A Bizottság október 22-én konferenciát rendez Brüsszelben, hogy megvitassa az érdekelt felekkel a cselekvési tervet, és felhívja a figyelmet a már elérhető bioalapú termékekre.

Háttér-információk

Juncker elnök és Timmermans első alelnök az Európai Tanácshoz és a Parlamenthez intézett szándéknyilatkozatban jelentették be ezt a közleményt, amely a Bizottság munkahelyteremtésre, növekedésre és a beruházások fellendítésére vonatkozó törekvésének része. A ma bemutatott stratégia a 2012. évi biogazdasági stratégiát aktualizálja.

biogazdaság magában foglal minden, a biológiai erőforrások használatán alapuló ágazatot és rendszert. Az EU egyik legnagyobb és legfontosabb termelési ága, amely felöleli a mezőgazdaság, az erdészet, a halászat, az élelmiszeripar, a bioenergia és a bioalapú termékek ágazatait, melyek összesített éves forgalma mintegy 2 billió euró, és dolgozóinak száma hozzávetőleg 18 millió. A vidéki és a tengerparti területeken a növekedés fellendítésében játszott szerepe is kulcsfontosságú.

Az EU már finanszírozza fenntartható, inkluzív és körkörös bioalapú megoldások kutatását, demonstrációját és alkalmazását, többek között a most hatályos Horizont 2020 uniós finanszírozási program keretében rendelkezésre álló 3,85 milliárd EUR-val. A 2021–2027 közötti időszakra vonatkozóan a Bizottság azt javasolta, hogy az Európai horizont keretében 10 milliárd eurót különítsenek el az élelmiszerek és a természeti erőforrások, köztük a biogazdaság számára.

Vissza