HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Cigánddal ünnepelt a megye

2019. március 14. (csütörtök) 11:18
 
Nemzeti ünnepünk, március 15.-e alkalmából szerdán délután Cigándon tartott ünnepi, közös közgyűlést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és Cigánd Város Önkormányzata. Az ünnepi szónok dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője volt.

Az ünnepi program Kossuth Lajos mellszobrának a megkoszorúzásával kezdődött. A megyei önkormányzat nevében Török Dezső, a közgyűlés elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka, a közgyűlés alelnöke és dr. Kovács János, megyei főjegyző rótta le kegyeletét. Ezt követően lovasok felvezetésével vonultak át a megemlékezők a Nagy Dezső Művelődési Házba. A Himnusz közös eléneklését követően Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere köszöntötte a vendégeket. Kiemelte, hogy az ünnepi közgyűlésnek értéke, súlya, és üzenete van. 2012-ben már helyszínt biztosítottak a megyei ünnepnek és nagy megtiszteltetés, hogy ismét Cigándra esett a választás. Fontos a település számára, hogy bemutatkozhatnak, megmutathatják értékeiket, az elmúlt évek fejlesztéseit – amellyel kapcsolatban megköszönte mindenki támogatását, egyben az alkalmat megragadva segítséget kért a Cigánd-Sárospatak út felújítása érdekében.

„A szabadságnak egyetlenegy hófehér útja van, és érte mégis piros úton járnak”- idézte megnyitó beszédében Remenyik Sándor szavait Török Dezső, mintegy illusztrálandó az 1848-49-es eseményeket, amikor a patyolattiszta lelkületű ifjúság és a pesti polgárok egy nap alatt, vértelen forradalommal megdöntötték az abszolutizmust, eltörölték a cenzúrát, majd az Országgyűlés törvénybe foglalta a nemzeti függetlenséget és polgári átalakulást deklaráló pontokat, megalakult az első felelős magyar kormány, amelyben helyet kapott a zempléni Kossuth Lajos és a borsodi Szemere Bertalan. A hófehér út után azonban jött a vérrel öntözött piros, amikor a Habsburg támadás miatt hadba szállt az ország, legyőzték Európa egyik legjobb hadseregét, de az orosz túlerő leverte a szabadságharcot. Ez is jelzi, hogy szükségünk van határon túli barátokra, mint például a lengyel nemzet, akikre ’48-ban és ma is számíthatunk.

[0_960] c.jpg

„Szerencsére manapság nem fegyverrel a kézben csupán a politika síkján kell megvédenünk nemzeti és közös, európai érdekeinket, amelyből nem engedünk, mint a 48-as hősök sem tették”- zárta beszédét Török Dezső.

Dr. Hörcsik Richárd Kennedy elnök híres mondását idézve „ne azt kérdezd, hogy a haza mit tehet érted, azt kérdezd, hogy mit tehetsz te a hazáért” kiemelte, hogy mi, magyarok mindig is tisztában voltunk azzal, hogy a szabadságnak ára van, azért tenni kell, mert ez a nehezen kivívott szabadság csak a miénk. Kiemelte, hogy a szabadságvágy különösen mélyen élt a zempléniek, bodrogköziek lelkében, amelyért sokan tettek is, 6 főtisztet, 17 századost, 29 hadnagyot és számtalan honvédet adtak a szabadságharc hadseregébe.

[1_960] c5.jpg

A szabadság ünnepe nemzeti ünnepünk március 15. és október 23. „Ünnepeink nemcsak megállásra, a mókuskerékből való kilépésre, így az élet nagy kérdéseinek átgondolására kényszerítenek rá: úgy vélem, rendet teremtenek, és irányt is mutatnak a számunkra”- jelentette ki a honatya. Természetesen minden kor más kihívás elé állítja az embereket. Szerencsére manapság nem fegyverrel, de ma is fel kell venni a harcot Magyarország nemzeti szuverenitásáért. Most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mi dönthetünk mit akarunk. Szabadságot, függetlenséget vagy, hogy Bécs és Moszkva után most Brüsszelből mondják meg miben higgyünk, mit cselekedjünk, hogyan és kikkel éljünk. Kossuthtal szóval, a jövőért is felelősek vagyunk- emlékeztetett dr. Hörcsik Richárd.

[2_960] c10.jpg

A beszédeket követően átadták Cigánd város kitüntető díjait valamint a helyi Kántor Mihály Általános Iskola tanulói adták elő ünnepi kulturális műsorukat. Ezt követően Török Dezső az ünnepi közgyűlésnek emléket állító oklevelet adott át a polgármesternek és zárásként megköszönte a szíves fogadtatást. A Szózat eléneklésével ért véget az ünnepi közgyűlés. A művelődési ház falán felavatták a rendezvénynek emléket állító táblát. A program fogadással ért véget, ahol dr. Hörcsik Richárd mondott pohárköszöntőt.

További fotóinkat itt tekinthetik meg: https://www.facebook.com/pg/kulcs.kozeletkulturacsalad/photos/?tab=album&album_id=2487364151492762

Vissza