HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Kiskinizsi hagyományőrző

2008. július 31. (csütörtök) 13:57
 
A kiskinizsi falunap részeként, ünnepélyes keretek közt adták át az abaúji kis település tájházát.

Az átadáson Orosz Miklósné polgármester asszony üdvözölte a vendégeket. Köszöntőjében elmondta, hogy ezzel a tájházzal régi álmuk valósult meg. Lassan 10 éve, hogy elkezdték a tájjellegű tárgyakat, bútorokat gyűjteni, aminek megfelelő helyet kellett keresni. Köszönhetően a település idősebb lakóinak rengeteg korabeli eszközöket gyűjtöttek, így jött az ötlet, hogy tájházat, falusi bemutató udvart alakítsanak ki, hiszen már vidéken is elvétve látni ilyen tárgyakat. Alapjában véve pedig kapcsolódik a falu fejlesztési programjához, hiszen a falusi turizmusban látják a kiemelkedési lehetőséget.
A régi iskola épületét sem hagyták tönkremenni, pályázatok keretében felújították a belső termeket. 40 fős csoport fogadására tették alkalmassá, ahol kézműves tábort, erdei iskolát működtethetnek a jövőben.

[2_300] Tajhaz.jpg

Kiskinizs Önkormányzata korábban 900.000 forintért vásárolta meg az 1909-ben épült házat. Majd 2007-ben beadott leghátrányosabb helyzetű települések pályázatán 10.500.000 forintot nyert, melyhez 2.500.000 forint önrészt tett hozzá. Így valósulhatott meg a beruházás, amelyet július 26-án dr. Ódor Ferenc, a térség országgyűlési képviselője, a megyei közgyűlés elnöke, Orosz Miklósné, a település polgármester asszonya és Nagy István a szlovák migléci Magyar Koalíció Elnöke adott át a település lakóinak. Majd az egyházi felekezetek helyi képviselői megáldották a felújított tájházat.

[1_180] Tajhaz-szoba.jpg [3_180] Tajhaz-szovo.jpg

A tájház átadása után Szakács Éva migléci (szlovákiai) festőnő kiállítását nyitották meg.

Vissza