HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Ötéves a Cinefest

2008. augusztus 19. (kedd) 10:36
 
A Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja szeptember 14. és 21. között ötödik alkalommal várja Miskolcra a filmkészítőket és a mozi szerelmeseit. A szemlére összesen 280 nevezés érkezett a világ minden tájáról. A jubileum újdonságokat is hozott. A speciális szekció idén Nők a képben címmel a gyengébbik nem társadalmi szerepével foglalkozik.

A CineFest megújult honlapján augusztus 4-től folyamatosan olvashatók a rendezvény hírei – mondta lapunknak Bíró Tibor fesztiváligazgató.

Az alapötlet

[2_t] mozi.jpgEgy régi hagyomány újjáélesztése új tartalommal – ez volt a szervezők alapötlete. Miskolcon hosszú évekig volt rövidfilmes és televíziós mustra. A rendszerváltás körüli évektől azonban a Magyar Filmszemlén, Budapesten versenyeztetik a hazai kis-, és nagyjátékfilmeket. A miskolci megmérettetés így értelmét veszítette.
Bíró Tibor számos fesztivált – nézőként és független zsűritagként – megjárva arra gondolt, hogy érdemes lenne szemlét rendezni az első alkotásaikkal megjelenő fiataloknak. Mára beigazolódott, hogy szerencsés volt ez a választás és tematika, ebben egyedülállóak vagyunk a piacon.

Az egyediség

A miskolci fesztivál a filmkészítés valamennyi kategóriáját felöleli. Öt tárgykörben lehet nevezni: nagyjátékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, kísérleti film és animáció. Nálunk a 35 év alatti korosztály indulhat, olyanok, akik filmes tanulmányaikat befejezték, vagy folytatják. Jelentkezhetnek azok is, akik nem rendelkeznek előtanulmánnyal, de filmet már készítettek. Pályázhatnak lelkes diákok, akik erőt és tehetséget éreznek magukban arra, hogy filmet készítsenek. Az előzsűri tagjai szerint minden évben egyre nehezebb kiválasztani a jobbnál jobb alkotások közül a versenyző filmeket.

Folytonos megújulás

A fesztiváligazgató elmondta: a megújulás jegyében tavaly indították el az úgynevezett speciális kategóriát. Ennek témája évente változik, idén a cím: „Nők a képben”, és a nők társadalmi helyzetével, esélyegyenlőségével, szerepével foglalkozik. Huszonnyolc nevezés érkezett erre a kategóriára.

[1_300] Kossuth.jpg

Programok, helyszínek

– Most avatunk először életműdíjast – kezdi a programismertetést Bíró Tibor. – Az elismerést Gyarmathy Lívia veheti át. Versenyprogramon kívül a rendező néhány régebbi és újabb filmjét is levetítjük. Az idei budapesti Filmszemlén kirobbanó sikert aratott Gigor Attila első nagyjátékfilmje, A nyomozó, amelynek országos és vidéki bemutatóját mi tartjuk meg az alkotók jelenlétében. Újdonság, hogy lazítóprogramként idén igényes könnyűzenei koncerteket is szervezünk. A megnyitó napján a Miskolci Ütősök lépnek fel a Művészetek Háza nagytermében. Szeptember 18-án este 9-kor Péterfy Bori and Love Band koncert, 19-én pedig Barabás Lőrincz Eklektric jazzkoncert lesz. A Képzőművészeti Egyetem tavalyi harmad- és negyedéves hallgatóinak a fesztiválhoz tervezett legjobb plakátjaiból izgalmas kiállítást nyitunk meg a Művészetek Háza Galériájában. A korábbi évekhez hasonlóan a mustra fő helyszíne a miskolci Kossuth mozi nagyterme és Hevessy Iván filmklubterme, a Művészetek Háza Uránia és Béke mozija. A koncerteket a Művészetek Háza koncerttermében rendezzük meg.

Balogh Csilla

Vissza