HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

„A zene számomra kikapcsolódás” - Balázs Fecó

2015. június 20. (szombat) 20:08
 
Közel ötven éve van a pályán. Alapítója volt a Neotonnak, a Taurus XT-nek és a Korálnak is, és szólókarrierjéről is csak legekben beszélhetünk.

 Díjainak felsorolása sem egyszerű, néhány a legfontosabbak közül: Artisjus Életmű-díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, majd Tisztikeresztje, Liszt Ferenc-díj, Huszka Jenő-díj, és hatszor kapta meg „Az év billentyűse” elismerést. Balázs Fecó azonban ennyi sikerrel a háta mögött sem dől hátra, hiszen, amint mondja: számára a zene kikapcsolódás, pihenés, élete álma. A népszerű zenész július 4-én Monokon lép fel.

– Kimondani is döbbenet, de majd’ öt évtizedes zenei pályát tudhat maga mögött. Van még olyan, amit a szakmán belül nem ért el, nem élt meg, de szeretne?

– Van: mindig egy újabb sikeres koncert a cél, hogy a közönség velem énekelje a dalokat és elégedetten jöhessek le a színpadról. Teljesült a gyerekkori álmom, hiszen abból élhetek meg, amit nagyon szeretek, ami számomra a minden. Ötven éve ezt a „társasjátékot” élem a közönséggel. Nélkülük nem tartanék itt, és nem értem volna el ezeket a sikereket.

– Július 4-én, Monokon, a Babfesztiválon fog fellépni. Először jár itt?

– Hogy pont Monokon jártam-e, és, ha igen, hányszor, azt pontosan nem tudom. De visszatekintve a negyvennyolc színpadon töltött évre, és a számtalan koncertre, ez talán nem is csoda. Az ország sok-sok településén felléptem, több helyen nem is egyszer. Borsod-Abaúj-Zemplénben is sokszor megfordultam egyedül és a Korállal is. A Babfesztiválhoz még nem volt szerencsém, de nagyon várom.

– Egyébként szereti a babos ételeket?

– Abszolút! A sólet és a Jókai bableves a kedvenceim, chilivel, vagy anélkül. Minden babos ételt szívesen kipróbálok, bármerre is járok a világban. Remélem Monokon is lesz alkalmam többféle finomságot megkóstolni. 

– Nyáron nemcsak saját koncerteket ad, de a Korállal is többször színpadra lép. Honnan az energia ennyi feladathoz? Mennyire fontos az életében a Korál?[1_300] balazs-feco-111021.jpg

– A Korál talán a legfontosabb az életemben, persze a családomon kívül. Koromhoz képest hála Istennek sokat foglalkoztatnak, nem panaszkodhatom. Szólóban, és a Korállal is, szívesen fogadnak, hívnak mindenhová. Pedig a tehetségkutatók sztárjaival is fel kell venni a versenyt. Ha megjelenik egy új előadó, lemegy egy vetélkedő, a koncert szervezők mindig azt kérik, hogy azokkal a dalokkal kezdjünk, amit a közönség látott a tévében, aztán jöhet a többi. De így sem panaszkodhatom.

– Hogyan telnek a napjai, ha éppen nem koncertezik?

– Mondhatnám, hogy akkor is koncertezem, mert, ha tehetem, összekötöm a kellemest a hasznossal. Így volt ez akkor is, amikor meghívtak az ausztráliai magyarok: koncerteztem és közben volt lehetőség a kikapcsolódásra is. Ha pedig víz mellett vagyok, akkor a szenvedélyemnek a horgászatnak is hódolhatok, legyen szó tengerről, tóról, vagy folyóról. A munka nekem a pihenés is egyben, ezért szintén szerencsésnek mondhatom magam. 

– Mit hallhatnak majd azok, akik ellátogatnak a monoki koncertjére?

– Egy sport hasonlattal élve, az olimpiai bajnok is a legnagyobb sikereivel kezdi az élménybeszámolót. Időrendi sorrendben haladok majd végig a pályámon, a legnagyobb, legnépszerűbb dalok segítségével. Ezek a nóták a közönség kedvencei, remélem ez Monokon is így lesz.

Vissza