HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

A szüreti ló túloldala

2008. szeptember 18. (csütörtök) 10:35
 
Átlag fölötti szőlőmennyiség alatt rogyadoznak a hegyaljai szőlőtőkék. Remélhetően a minőséggel se lesz gond, a termelőket mégis kétségek gyötrik, mert probléma lehet a felvásárlással, és a szüretelőkre is ellenőrzés vár.

„Minden lehetséges. Volt egy különleges esztendő mögöttünk, most fog eldőlni az Osztrák-Magyar Monarchia sorsa” – idézte humorosan Svejket, a botcsinálta katonát Leskó István mádi gazda, aki két hektáron, családi alapon termel szőlőt, amit fel is dolgoz. Ennyiből természetesen nem lehet megélni Hegyalján sem, így a borászat mellett belefogott a falusi turizmusba is. De térjünk vissza a szőlőhöz!

[1_300] Szolotablak.jpg

Egy hetes előny

- A lisztharmat országszerte, és nálunk is gondot okozott. Gyakorlatilag minden fürtben elindult a rothadás, főleg a furmintban. Isten őrizzen nagyobb esőtől! A botritisz is ott áll ugrásra készen. Ez áldásos és átkos is lehet. Nem tehetünk mást, csak megyünk a templomba és imádkozunk – mondja karját széttárva a borász. - Járom a határt, teltek a szemek, a fürtök tömege meghaladja az átlagot. Ezért is reped ki. A korai fajták 18–20 cukorfok között vannak már most. A sok napsütésnek köszönhetően egyhetes előnyben van a szőlő. Bizakodunk, hogy aszú is lesz az idén” – foglalja össze reményeit.

Jó lesz a termés, ha...

[3_t] MarcinkoFerenc.jpgMarcinkó Ferenc, a Tokaji borvidék hegyközségi tanácsának elnöke a hegybírók becsléseire támaszkodva azt mondja: az idei termésmennyiség az átlagosnál nagyobb lesz. „A szokásos 300–350 ezer mázsa helyett a kollégák felmérése szerint az idén 380–400 ezer mázsa szőlő terem Tokaj-Hegyalján. Az első próbaszüret eredménye a tízéves átlagnak megfelelő minőséget mutat. Ennek alapján október második felére a furmint 18-19 cukorfokosra várható, ha csak csapadékosra nem fordul az idő. Jó lenne, ha beindulna az aszúsodás, segítene a gondon, elvinné a mennyiséget” – utal a várható értékesítési gondokra az ismert  borász.  „Most úgy tűnik, a felvásárlási igény kisebb, mint a termés várható mennyisége. Ez országos tendencia. Az alföldi, cseh, szlovák felvásárlók – akik elvihetnék a felesleget – valószínűleg már korábban, máshol megveszik azt a mennyiséget, amire szükségük van.

Nyomott árak


Az árak ennek következtében sajnos minden bizonnyal nyomottabbak lesznek a tavalyinál, úgy 20 forinttal kevesebbet várhatnak a gazdák a termés kilójáért. A korai fajtáknál (muskotályos) ez már jelentkezett, 100 helyett 80 forint körüli a kilónkénti ár” – tudjuk meg a szomorú valóságot Marcinkó Ferenctől. Aki azért optimistán hozzátette búcsúzóul: „Bízunk az aszúsodásban!” A remény hal meg utoljára…

Szüretellenőrzés

[2_180] LeskoIstvan.jpgVárhatóan az a termelő jár jobban az idén, aki – mint Leskó István – saját maga dolgozza fel pincészetében a szőlőt, s majd borként értékesíti – amikor tudja. Aki szőlőként értékesíti, az bizony szívhatja a fogát. De más veszély is fenyeget. Nem csak a lisztharmat támadásától tartanak a szőlősgazdák, hanem a munkaügyi ellenőrzésektől is! A nagy cégeknél nincs probléma, mivel szervezett keretek között, bérelt munkaerővel dolgoznak. A kisebb gazdaságok azonban sokszor zsebbe fizetnek, hogy megspórolják a közterheket. Viszont tavaly az ellenőrzések során már a hagyományos kalákába, családi, baráti szüretekbe is belekötöttek.

„Tavaly az asszonnyal ketten szüreteltünk, az idén nem tudom, hogy lesz, mert több a szőlő. Elkel majd a segítség, de meg ne írja a nevem, mert, akkor még kijönnek ellenőrizni” – mondta egy középkorú szőlősgazda keserűen, és még hozzátette: nem kellene átesni annak a bizonyos lónak a túloldalára…

A Munkaügyi felügyelőségen nem hivatalosan azt a tájékoztatást hallottuk, az idén is lesznek ellenőrzések a szüret ideje alatt. Ugyanúgy, mint például az építőiparban. Nem kivételeznek. Céljuk a feketemunka visszaszorítása. A részletek azonban hétpecsétes titkok!

Vissza