HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Akár húszmillió koronavírus elleni gyógyszert készíthetnek hazánkban

2020. március 26. (csütörtök) 09:20
 

Akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon az Alkaloida Zrt. birtokában lévő alapanyagból – értesült a Világgazdaság.

A lap kifejti, hogy Magyarországon a tiszavasvári székhelyű Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.-t (Alkaloida) állít elő hidroxiklorokvin-szulfátot, aminek a kivitelét megtiltotta a magyar kormány a magyar lakosság védelme és gyógyszerellátásának biztosítása érdekében szerdán.

A Világgazdaság úgy tudja, a cég körülbelül négy tonna hatóanyaggal rendelkezik a tiszavasvári telephelyén, ami azért fontos, mert az eddigi nemzetközi tapasztalatok alapján a koronavírus-terápiában eredményesen alkalmazható ez a maláriaellenes hatóanyag.

A jelenleg rendelkezésre álló hatóanyag-mennyiség hozzávetőlegesen 20 millió 200 milligrammos tabletta legyártásához elegendő, vagyis több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég – olvasható a cikkben.

Kitérve arra is, hogy Philippe Gautret francia orvos és munkatársai kutatásából kiderült, a hidroxiklorokvin (Delagil) hatékonyan csökkenti a vírusterhelést a koronavírus által megfertőzött betegekben. A vizsgálat hatodik napjáig a kezelt betegek 70 százalékánál már nem lehetett kimutatni jelenlétét.

(Világgazdaság)

(Címlapképünk csak illusztráció! Forrás: Arne Dedert/dpa/AFP)

Vissza