HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Aktív időskor központ nyílt a Vármegyeházán

2023. április 19. (szerda) 10:00
 

A régióban egyedülálló Aktív Időskor Központ nyílt a héten a Vármegyeháza épületében, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata, a Bora 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Fejlesztési Ügynökség, valamint kassai partnerük együttműködésének eredményeként.

Az Aktív Időskor program és vele együtt a központ létrehozásának gondolata 2019-re nyúlik vissza. Ekkor Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata két társasága, a BORA 94 Vármegyei Fejlesztési Ügynökség és a kassai székhelyű VIA Carpatia tapasztalt munkatársai fogalmazták meg az aktív időskor támogatásának szükségességét, mely valós igényként jelentkezett a határ két oldalán.

Az Aktív Időskor Program és Központ létrehozása az Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program finanszírozásával valósult meg és kínál – térítésmentes – programokat és szolgáltatásokat a megye szépkorú lakosságának. A központnak Kassán működik a párja, amely a Kassa megyében élő nyugdíjasokat várja.

2a.JPG
Az Aktív Időskor Központ megnyitotta kapuit a Vármegyeházán. Az ünnepélyes szalagátvágás után (b-j) Surmann Antal, a BORA 94 Vármegyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője, Bánné dr. Gál Boglárka a vármegyei közgyűlés elnöke és dr. Máté Julianna, a Via Carpatia EGTC igazgatója.

A vármegyénkben lévő Aktív Időskor Központ már tavaly áprilistól működik, eddig a Tiszáninneni Református Egyházkerület biztosította számukra a helyet. Viszont már akkor is szívesen látott vendégek voltak Önkormányzatunkon a szépkorúak, és már akkor is nagyon szívesen láttuk volna a központot itt, a Vármegyeházán – mondta a megnyitón köszöntőjében Bánné dr. Gál Boglárka. „A Vármegye Önkormányzata nem vendégségbe vagy albérletbe hívta ide a nyugdíjasokat, hanem azért, hogy legyenek részesei önkormányzatunk életének. Most egy szép, megújult aktív időskor központot adtunk át nekik, mellé biztosítva eszközöket és programokat” – tette hozzá a vármegyei közgyűlés elnöke.

3a.JPG
Az Aktív Időskor Központ megnyitóján köszönti a szépkorúakat Bánné dr. Gál Bolgárka.

A központ egyik helyiségében vannak a mindennapi mozgást segítő fitneszgépek, az ügyességet, a mozgáskoordinációt fejlesztő eszközök, amelyet az idősebbek is nyugodtan használhatnak. A központ másik helyiségében előadások, oktatási- és egészségügyi, főleg prevenciós tájékoztatókat tartanak, ezek együttesen járulnak hozzá a tevékeny, aktív időskorhoz. Népszerűek a mozgásos, játékos és kézműves foglalkozások, ahogy a kiváló hangulatú receptcsere találkozók is.

A személyes találkozások mellett az online térben is jól működik a program, az aktivsenior.eu weboldalon számos, idősek számára nyújtott szolgáltatás elérhető.

Vissza