HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Bükkalján forr a must, Hegyalján tart a szüret

2007. szeptember 19. (szerda) 10:02
 
Bükkalján augusztus végén megkezdődött a szőlőszüret, és mára már a termés jelentős része a pincékben forr. Ezzel szemben Tokaj-Hegyalján várhatóan csak szeptember második felében indul az igazi szedés, sokan kivárnak az aszúsodás miatt.

„Kiváló az idei szőlő. Nem jött közbe sem gombásodás, sem rovarkár. A termésátlag 130 mázsa körül alakult hektáronként, cukorfok is nagyon jó, 18 fölötti”
jellemezte a bükkaljai vidék termését Farkas Attila pingyomi szőlőtermelő, borvidék hegyközségi tanácsának alelnöke. Leszedtem a Zengőt, a Biankát, a
Cserszegi fűszerest, közel 20 fokos volt a must, és már erjedésben van. Az idei, mediterrán jellegű klímához hasonlóan a bor is mediterrán jellegű lesz, mint az
olasz, spanyol borok. A Kékfrankos még hátra van, ez Csehországba és még északabbra megy exportra” – sorolta idei tapasztalatait.

\"[219_1_300.jpg]

Mint kiderült, a felvásárlási árak szerencsére javultak, a legolcsóbb szőlő is legalább 80 forint, s fajtától függően elérheti a 100-120 forintot is. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az alapárak a gazdáknak éppen csak a nullszaldóhoz elegendők, hasznot csak a jó minőségű, keresett szőlő hoz. „Mennyiségileg és minőségileg közepes termést várok. Akik már szüretelnek azok is ezt mondják” – árulta el Fekete Rudolf, bogácsi szőlősgazda, aki a szeptember eleji esőzés miatt később, a Rizlinggel kezdte a szüretet és a Kékfrankossal fejezi be. „Valójában szeptember 20. körül kezdődik az igazi szüret. Most még csak egy-két alföldi felvásárló ténykedik a térségben. Ők fokolás nélkül megveszik a termést, a cukortartalom nekik nem számít, a sav a fontos.

Mennyiség szempontjából közepes termés várható” – tudtuk meg Marcinkó Ferenctől, a Tokaj-Hegyaljai hegyközségi tanács elnökétől. Vélekedése szerint kettős szüret lesz az idén a vidéken, akinek nincs aszúja, az gyorsan leszedi a fürtöket, hogy be ne rothadjon, még mások kivárnak az aszúra és később fognak szüretelni.

\"[219_4_180.jpg]
\"[219_2_180.jpg]

BOGÁCSTÓL ÚJHELYIG

A Bükk-hegység déli szegélyén, keskeny csíkban futnak végig a Bükkaljai borvidék szőlőtáblái Bogácstól Miskolcig, mintegy 1600 hektár területen. Az itt termő jelentősebb fajták: olaszrizling, cserszegi fűszeres, kékfrankos és zweigelt. A Zempléni-hegység délnyugati és déli oldalán terül el a Tokaj-Hegyaljai borvidék, területe mintegy 5200 hektár. A borvidék leghíresebb fajtái: furmint, hárslevelű, sárgamuskotály.

NAPSZÁM FEKETÉN, FEHÉREN

A szüret hagyományosan közösségi tevékenység. A nagyobb méretű szőlőkben, napszámosokat is alkalmaznak – a közterhek miatt általában feketén. Mivel szigorodtak a munkaügyi ellenőrzések – a Mátraalján még helikoptereket is bevetett a hatóság – ezért óvatosabbak lettek a gazdák a Bükkalján is. A napszám
errefelé 4000-4500 forint feketén, legálisan a legolcsóbb is több mint 5000-be kerül. „Ezt a kistermelő már nem tudja megfizetni. Idén nem alkalmazok napszámost, marad a családi, baráti kaláka, 6-8 fővel. Legfeljebb tovább tart a szüret” – mondta az egyik középbirtokos.

Vissza