HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

Csézy: Feledtetni akarom a hétköznapok gondjait

2007. október 17. (szerda) 09:37
 
Operatanszakot végzett, de a magyar könnyűzene élvonalába igyekszik betörni az a 28 éves hölgy, akit Csézy művésznévvel ismert meg. A megyénkben a popszakma népszerű, de országosan még kevéssé ismert énekesnő, Csézy Erzsébet a híres népművész, Kisjankó Bori leszármazottja. A diplomás énekművészszel hamarosan megjelenő nagylemeze kapcsán beszélgettünk gyermekkori álmokról, hírnévről, tervekről.

Miskolcon születtem, de Mezőkövesden éltem sokáig a családommal – kezdi a bemutatkozást az ifjú énekművész. – A híres népművész dinasztia, a Kisjankó család leszármazottja vagyok. Nagymamám egyébként a mai napig foglalkozik ezzel a mesterséggel. Az általános iskolába Mezőkövesden jártam, jól tanultam, de nem voltam túlságosan szorgalmas diák. 14 éves koromban viszszakerültem Miskolcra, a konzervatóriumba, itt végeztem el a zeneművészeti főiskolát is. Ez a nyolc év meghatározó volt az életemben, különösen a konzervatóriumi évek jelentettek nagyon sokat, itt szerettették meg velem igazán a zenét.

[276_2_300.jpg] Csezy3.jpg

Az elmondottakból úgy tűnik, mindig is az éneklés vonzott...

Valóban, már óvodás koromban is énekesnői karrierről álmodtam. Nagyon akartam, és nagyon sokat dolgoztam a megvalósulásért.

Van ebben családi indíttatás?

Édesanyám énektanár, ő is a miskolci konzervatóriumban végzett. Zenei tehetségemet és a hangomat tőle örököltem. Viszont külsőre édesapám lánya vagyok, ő amolyan igazi olaszos pasi, neki köszönhetem a dús sötét hajamat és barna szememet.

Matyóföld szülöttétől és a híres népművész-ősök leszármazottjától meg kell kérdeznünk: szeretsz kézimunkázni?

Nagymamámtól tanultam meg ennek a mesterségnek minden csínját-bínját, édesanyám soha nem foglalkozott kézimunkázással, így átugrottunk egy generációt. Úgy érzem, hogy a népművészet a szellemi örökségem, ezért nekem tovább kell vinnem. Legjobban rajzolni és varrni szeretek. A mai napig vannak kiállításaink Japánban, 2001-ben az Európa kiállításon például személyesen én képviseltem Magyarországot. Egy hónapon át én mutattam meg az érdeklődőknek, hogy hogyan készülnek a matyó kézimunkák. Egyszerűen hihetetlen, de a japán emberek többet tudnak a népművészetünkről, mint mi magyarok. Ami még elképesztőbb, annyira szeretik a népviseletünket, hogy a hétköznapokban is felveszik.

[276_3_180.jpg] C2.jpg [276_4_180.jpg] C1.jpg

Varrni tudsz, ez már biztos, de mi a helyzet a házimunkával?

Jelenleg Bükkzsércen, a Bükki Nemzeti Park szélén élek a kedvesemmel, és mindennap főzök. Úgy neveltek a szüleim, hogy a családban minden munkából ki kellett vennem a részem. Kukoricát daráltam, rekord idő alatt kopasztottam meg a a csirkét, és a disznóvágásnál is segédkeztem. Egy nőnek szerintem az a dolga, hogy otthont teremtsen.

Említetted a kedvesedet. Mit tudhatunk róla?

Ő a producerem, Lajos László, aki minden lépésemben segít, nagyon jó, hogy van nekem. A menedzseremmel együtt ők mindent előkészítenek, így nekem már csak énekelnem kell.

Kisvárosi lány vagy, ugyanakkor a karrierépítés Budapesthez köt. Hogy viseled a felgyorsult fővárosi életet?

Nagyon szeretem és élvezem a nyüzsgést. Mindig örömmel fogadnak a barátaim, ismerőseim, és ez jó érzéssel tölt el. Felvállalom, hogy vidéki lány vagyok, és szeretnék az is maradni, és azt tapasztalom, hogy ezt értékelik Budapesten.

A szórakoztatás, vagy a hírnév a fontosabb számodra?

Fontos, hogy tudják majd, ki az a Csézy. Emellett az is lényeges, hogy a dalaimmal elfeledtessem a hétköznapok gondjait. Ha a koncert után jó érzéssel mennek haza, akkor már megérte.

A hamarosan megjelenő nagylemezeden kikkel dolgoztál együtt, és milyen dalok hallhatók a korongon?

Négy zeneszerző munkája található a lemezen. Czomba Imre, Harmat Szabolcs, Menyhárt János és Rakonczai Viktor írtak nekem dalokat. A paletta igen színes, az első dal természetesen lírai, hiszen ilyen vagyok, és egy lemez első dalának azt kell bemutatnia, hogy az énekes hová tartozik, de természetesen pörgősebb nóták is szerepelnek a korongon.

További terveid?

A rövid távú tervem, hogy megismertessem magam az emberekkel, hogy tudják ki vagyok és mit képviselek. Hosszú távon pedig szeretném elérni, hogy a Csézy név fogalommá váljon.

Dávid Ildikó

 

Kedvencünk kedvencei

[276_1_t.jpg] Csezy2.jpg

Énekes: Lara Fabian, Russel Watson
Együttes: U2
Könyv: Bernieres: Corelli Kapitány Mandolinja
Film: A szibériai borbély
Parfüm: Chacharel Noa
Öltözködés: elegáns, természetesen egyszerű
Hobbi: főzés
Férfiideál: a kedvese

 

 

 

 

Vissza