HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

DiscoverEU: Újabb 20 000 fiatalnak nyílik lehetősége arra, hogy felfedezze Európát

2019. június 22. (szombat) 09:01

Közel 95 000 európai 18 éves fiatal jelentkezett a fiataloknak szánt új uniós kezdeményezés harmadik fordulójára, akik közül mintegy 20 000 főt részesítenek DiscoverEU utazási igazolványban. Ők azok a szerencsések, akik 2019. augusztus 1. és 2020. január 31. között élhetnek az akár 30 napig tartó utazás lehetőségével.

A DiscoverEU kezdeményezés harmadik fordulója az összes tagállamban csaknem 95 000 fiatalt késztetett arra, hogy a 2019. május 16-án lezárult kéthetes időszakban benyújtsa pályázatát. Az értékelési szempontok alapján végül mintegy 20 000 európai fiatalt választottak ki az egyes uniós tagállamok számára meghatározott kvótát figyelembe véve.

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos így nyilatkozott: „Jeles hónap ez számunkra, hiszen első évfordulóját ünnepli a DiscoverEU. Egy év alatt mintegy 275 000 európai fiatal jelentkezett, hogy részesülhessen az 50 000 utazási igazolvány által nyújtott tapasztalatokból és élményekből. Büszkeséggel tölt el az események pásztázása – egyre több fiatal fedezi fel történelmünk és kultúránk gazdagságát, mialatt önállóbbá és magabiztosabbá válnak. Határokon átnyúló barátságok köttetnek, a fiatalok megosztják tapasztalataikat és érzéseiket, és nem utolsósorban önmagukat is jobban megismerik.”

A harmadik forduló sikeres jelentkezői hamarosan értesítést kapnak arról, hogy nekifoghatnak utazásuk szervezésének. Egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportokban, 2019. augusztus 1. és 2020. január 31. között akár 30 napon keresztül élhetnek a lehetőséggel. Utazásaik nagyrészt vasúton történnek, kivételes esetekben alternatív közlekedési eszközök igénybevételével.

Az utazási igazolvány mellett a résztvevők technikai segítséget és útmutatást kapnak olyan témákban, mint a fenntartható utazás, és hogy mit is jelent a DiscoverEU nagykövetének lenni. A résztvevőket arra fogják kérni, hogy a közösségi médián (például az Instagramon, a Facebookon és a Twitteren) számoljanak be tapasztalataikról, vagy pedig iskolai vagy helyi közösségeikben tartsanak előadást. A közösségi média segítségével utastársaikkal is kapcsolatba léphetnek, és megoszthatják történeteiket.

Meghívást kapnak továbbá az Európa-szerte különböző helyszíneken megrendezésre kerülő legelső DiscoverEU-találkozókra is, amelyeken olyan konkrét témákról esik majd szó, mint a fenntarthatóság vagy a kulturális örökség. Az első találkozóra július 12-én és 13-án a hollandiai Nijmegenben kerül sor, a fő téma pedig a fenntarthatóság lesz.

A Bizottság az év vége előtt tervezi a következő pályázati forduló elindítását, melynek keretében újabb 20 000 utazási igazolvány kerül kiosztásra.

Háttér-információk

A DiscoverEU egyszerű és könnyen elérhető utazási élményt kínál az egyedül vagy kis csoportokban utazó fiatalok számára, beleértve a hátrányos helyzetűeket is. Segítségével a 18 éves utazók megismerhetik Európa kulturális örökségét és sokszínűségét, kapcsolatba kerülhetnek más fiatalokkal és megélhetik európai identitásukat. A kezdeményezés 2018 júniusában indult az Európai Parlament előkészítő intézkedésre tett javaslatára, és a 2018-as költségvetése 12 millió eurót tett ki.

Az első két pályázati fordulóban mintegy 30 000 fiatal kapott lehetőséget arra, hogy beutazza Európát. 2019-re az Európai Parlament 16 millió eurós keretet hagyott jóvá a DiscoverEU céljaira. A Bizottság 2019 vége előtt tervezi a következő pályázati forduló elindítását. A konkrét dátumok és a további információk kellő időben meg fognak jelenni az Európai Ifjúsági Portálon.

A fiatalok részéről mutatott érdeklődést szem előtt tartva a Bizottság arra törekszik, hogy az utazók, valamint a legfontosabb érdekelt felek visszajelzései alapján tökéletesítse a kezdeményezést. Az első fordulóból eddig közel 5 500 visszajelzés érkezett, melyek azt mutatják, hogy a résztvevők a DiscoverEU-t értékes és inkluzív tanulási tapasztalatnak tartják, amely ösztönzi a polgári szerepvállalást, valamint hozzájárul a személyes fejlődéshez és a készségfejlesztéshez. Az utazás lehetőséget kínál a fiataloknak arra, hogy önbizalmat szerezzenek és olyan kulcskompetenciákat sajátítsanak el, mint a nyelvi és interkulturális készségek, az alkalmazkodóképesség, a rugalmasság, az interperszonális készségek, valamint a problémamegoldó vagy szervezeti és csapatépítési készségek. Kétharmaduk úgy nyilatkozott, hogy a DiscoverEU nélkül nem tudták volna finanszírozni utazási költségeiket. Akadtak olyanok is, akik a DiscoverEU bérlettel utaztak életükben először egyedül, tehát szülők vagy felügyelet nélkül.

2018 májusában az Európai Bizottság a következő hosszú távú, 2021 és 2027 közötti időszakra szóló költségvetés keretében 700 millió euró elkülönítését javasolta a DiscoverEU kezdeményezésre a jövőbeli Erasmus program címén. Amennyiben az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyja a javaslatot, a hét év alatt további 1,5 millió 18 éves fiatal előtt nyílik meg ez a lehetőség.

További információk

DiscoverEU: Kérdések és válaszok

Tájékoztató a pályázók és résztvevők arányáról országonkénti bontásban

Európai Ifjúsági Portál

Tájékoztató: Befektetés az ifjúságba 

Vissza