HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Egy kis megyetörténet 11. – Az avasi református temető

2020. május 29. (péntek) 11:41
 

„Hol sírjaink domborulnak, Unokáink leborulnak, És áldó imádság mellett Mondják el szent neveinket”- írta körül a temetőt Petőfi Sándor. Miskolc legrégebben üzemelő temetője az avasi református sírkert, amely igazoltan a XVII. századtól működik. Itt nyugszik számos híres miskolci polgár.

A híres avasi református templom eredetileg római katolikus volt, azonban az újabb vallásszakadás után gyorsan terjedő református felekezet birtokába került a XVI. században és jelenleg is hozzájuk tartozik. A régi hagyományok szerint általában a templom szomszédságában temetkeztek ősein, nem történt ez másképpen az Avason sem. A legrégebbi, ismert sírkövek még a török hódoltság korából származnak – nem az eredeti helyükön vannak, hanem áthelyezésre kerültek. A szakemberek szerint a sírkert régebben nagyobb lehetett a mainál.  

A temető körbe sétálása felér egy történelemórával, ugyanis Miskolc jeles családjai közül több tagjai is itt nyugszanak, illetve az egykori vármegyei és országos jelentőségű politikusok, köztük több reformkori személyiség. Első az egyenlők közt, akinek külön álló óriási fekete gránit obeliszket állítottak a temetőn kívül, a lépcsősornál: Palóczy László. Ő kezdeményezte, hogy latin helyett magyarul vezessék az országgyűlés jegyzőkönyveit. Az 1848-as és s1861-es országgyűlés korelnöke, akit előbbiért halálra ítéltek, amit börtönre enyhítettek. A másik kiemelkedő politikus, akit néhány méterre, a templom város felé néző oldala előtt temettek el Szemere Bertalan, képviselő, az első szabadon választott magyar kormány belügyminisztere, majd második miniszterelnöke. A szabadságharc bukásakor emigrált, távollétében halálra ítélték. A szomszéd sírban nyugszik fia, Attila, országgyűlési képviselő.  A temetőben nyugszik még többek közt Apostol Pál, evangélikus püspök, a színész dinasztiát alapító Latabár Endre, Marjalaki Kiss Lajos történész, Soltész Nagy Kálmán, Miskolc polgármestere, Horváth Lajos, országgyűlési képviselő és sokan mások.  A legendárium szerint itt temették el az 1707-es ónodi országgyűlésen megölt Rakovszky Menyhért és Okolicsányi Kristóf követek megcsonkított holtestét is.

Az avasi református temető 2010-ben kapott új kerítést, amely nem csupán kiemeli a környezetéből a sírkeret, hanem biztonsági célokat is szolgál. A helytörténet iránt érdeklődőknek érdemes ide látogatni, szétnézni a régi sírkövek közt, ráadásul tiszta időben körbe nézve a belvárosban is lehet gyönyörködni.

Vissza