HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

Egy ütős szoprán

2007. augusztus 13. (hétfő) 11:19
 
V. Molnár Judit a Therionnal lép színpadra az operafesztiválon.

Esküdni mernénk rá, hogy a június 13-án kezdődő Bartók+Párizs Miskolci Nemzetközi Operafesztivál egyik kimagasló színvonalú eseménye lesz a Therion együttes Jégcsarnokbeli operametál koncertje. A számtalan muzsikust, énekest színpadra szólító előadás egyik szereplője a fiatal miskolci operaénekes, V. Molnár Judit. Valami azt súgja, hogy az ifjú hölgyről sokat hallhatunk még. Ha nem hisznek nekünk, nézzék meg a www.molnárjudit.hu weblapra feltett klipjét, amelyen az Ave Mariát énekli. Judittal a napokban egy miskolci kávézóban készítettünk interjút.

[119_2_960.jpg] Vmj2.jpg

» Sok irigye lehet hölgyismerősei között. Vékony, mint egy virágszál. Egy operaénekestől súlyosabb megjelenést vártunk volna.

– Ezzel arra utal: amatőr az operaénekesek világában? Valóban vannak tőlem jóval terebélyesebb előadók is, de ők már befutottak. A fiataloktól viszont elvárják a szilfid megjelenést.

» Akkor most bocsánatot kérek! Ám készültem pályaívét tekintve. Jelenleg a Debreceni Egyetem Konzervatóriuma énekművész szakának hallgatója, az utolsó vizsgáira készül, gondolom, ezerrel.

– Így van. Dr. Mohos Nagy Éva osztályába járok, ahol különösen színvonalas az oktatás, a vizsgák pedig nagyon nehezek. De ne dicsérjem magam, ugye?

» Ha a Jégcsarnokban is előadja az Ave Mariát, szem nem marad szárazon.

– Az egy különleges klip. Hatvanezer wattal világították be a budapesti templomot, hat kamera forgatott. Az egyiket a férjem kezelte, aki egy miskolci híradóstáb operatőre. A Jégcsarnokban a svéd Therion rock együttessel, valamint a kibővített Reményi Kamara Zenekarral, a Miskolci Bartók Kórussal és a Miskolci Nemzeti Színház egyesített kórusával, továbbá Lori Levisszel együtt adunk koncertet. Vagyis Ave Maria ott nem lesz.

» Szép kis vállalkozás. Már hallom a fanyalgást: istenkísértés a rockot az operával házasítani.


– A Therion ütős, monumentális zenét játszik. Saját szerzeményeiken kívül a legnagyobb klasszikusok műveit – mint például Wagner, Mozart halhatatlan alkotásait – dolgozták fel. Mindent tudnak a zenéről, több mint nagyszerűek.

» Ütős, vad zene mellett, hogyan érvényesülhet majd az ön drámai szopránja?

– Bárki meghallgathatja majd. A közönség dönt.

» A Therion, ha akkor már létezett volna, nyilván nagy sikert arat a középiskolában, ahol érettségizett. A gimi akkoribanmég Kilián György nevét viselte.

– Ma már Diósgyőri Gimnáziumnak hívják. Az érettségi után határoztam el, hogy operaénekesnő leszek.

[119_3_300.jpg] Vmj1.jpg

» Választhatott volna valami divatosabbat is. Hamarabb közismert lett volna, ha popénekesnek áll.

– Soha eszembe nem jutott, hogy az úgynevezett könnyű műfajjal próbálkozzam. Gyermekkorom óta zongoráztam, sőt ma is zongorázom. Operaénekesként viszont olyan gazdag érzelmeket adhatok át a közönségemnek, amelyet más műfajban nem tehetnék meg. És úgy gondolom, ebben a szörnyű, acsarkodó világban az embereknek szükségük van az érzelmek katarzisára.

» Úgy gondolja, egy gyakran nehezen befogadható operaária mérsékelheti szép új világunk feszültségeit?

– A férjem egy kereskedelmi tévécsatorna híradós operatőre. Munkája következtében a legszörnyűbb dolgokat kénytelen a képernyőn visszaadni. Egyszer sikerült elvinnem Rost Andrea koncertjére. Ő maga sem akarta elhinni, oldódott benne a stressz.


Udvardy József


NÉVJEGY

Született: Miskolc, 1978. július 17.
Csillagjegye: Rák

KEDVENCÜNK KEDVENCEI

[119_1_t.jpg] Vmj3.jpg

Operaénekes: Anna Netrebko
Operák: Bohémélet, Trubadúr, Traviata, Bánk Bán
Filmek: Bazi nagy görög lagzi, Apádra ütök
Könyvek: A klasszikus művek és a mai népszerű regények egyaránt
Étel: Túróscsusza, töltött káposzta
Ital: Kakaó (anélkül el sem kezdi a napot), tokaji borok, koktélok
Évszak: Nyár
Férfi ideálja: Sötéthajú, kékszemű, atlétikus alkat.

 

 

Vissza