HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Elkezdődött a kárpátaljai diákok és tanárok táborának első turnusa Sátoraljaújhelyen

2023. január 20. (péntek) 12:19
 

MTI - Elkezdődött a kárpátaljai diákok és tanárok táborának első turnusa hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen a Rákóczi Szövetség szervezésében a Mol Új Európa Alapítvány és a Miniszterelnökség támogatásával.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke az első tábor megnyitóján röviden ismertette Sátoraljaújhely és a környező települések történelmének kiemelkedő állomásait és szólt a térség természeti kincseiről, látványosságairól. Úgy fogalmazott: "itt találkoznak a magyarok, de itt találkoznak a Kárpát-medencei népek is, meg a nyelvek is".

Hozzátette, a sátoraljaújhelyi Rákóczi-tábor a magyar fiatalok nagyon fontos találkozási pontja, ahol a múlt évben mintegy tízezer fiatal fordult meg.

RSz_tabor_2_MTI_VajdaJ.jpg Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke beszédet mond a tábor megnyitóján a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban Sátoraljaújhelyen.
Fotó: MTI/Vajda János

Beszédében Csáky Csongor megköszönte a támogatóknak, hogy létrejöhetett a táborsorozat, amelyen február 17-ig összesen 1281 kárpátaljai diák és tanár vehet részt ötnapos turnusokban. A táborozókat színes kulturális és sportprogramok várják, emellett istentiszteleteken, előadásokon és a Sárospataki Református gimnázium tanárai jóvoltából rendhagyó tanórákon is részt vehetnek.

A Rákóczi Szövetség elnöke a közmédiának elmondta, óriási volt az érdeklődés a kárpátaljai iskolák részéről a tábor iránt, hiszen minden héten mintegy 250 diák érkezik Sátoraljaújhelyre Ungvártól egészen a Felső-Tisza-vidékig.

A fiatalok zömmel magyar nemzetiségűek, de lesznek köztük ukránok és ruszinok is - mondta. Hozzátette, ez a néhány hét lehetőséget ad a diákoknak és tanáraiknak arra, hogy kiszakadjanak a nyomasztó, bombariadókkal terhelt hétköznapokból. Az első turnusba a Nagyberegi Református Líceumból, illetve Nagydobronyból és Csongorból érkeztek táborozók.

RSz_tabor_MTI_VajdaJ.jpgTáborozók a Rákóczi Szövetség táborának megnyitóján a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban Sátoraljaújhelyen. Összesen 1281 kárpátaljai diák és tanár vesz részt február 17-ig öt napos turnusokban a Rákóczi Szövetség táboroztatásában.
Fotó: MTI/Vajda János

Az esemény megnyitóján részt vett Nagy-Baló Csaba, a Sárospataki Református Gimnázium igazgatója, aki köszöntőjében betekintést engedett az iskola történelmébe, emellett a Rákóczi Szövetség szerepét ecsetelte. Úgy fogalmazott, az intézmény segíti a magyar fiatalokat az országban és a határon túli területeken abban, hogy megőrizhessék magyarságukat.

Kijelentette, minden magyar fiatal számára jár az anyanyelvű oktatás, függetlenül attól, hogy a világ melyik pontján él.

Ennek érdekében a sárospataki gimnázium is meghirdette diaszpóraprogramját a magyar kormánnyal közösen a Rákóczi Szövetség segítségével. A Sárospataki Református gimnáziumból egy biológia és egy magyar szakos pedagógus látogat majd el a táborozó diákokhoz - mondta.

Vissza