HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

EP március idusán

2019. április 1. (hétfő) 15:09
(Latrán Béla jegyzete) Mára már eldőlt, hogy a májusi európai parlamenti (EP) választáson minden ellenzéki párt külön indul. A baloldali politikai szakértők között markánsan tartja magát az a vélemény, hogy azért nem jött létre közös ellenzéki lista, mert Gyurcsány mindenképpen ki akarja juttatni Brüsszelbe a nejét.

 Ehhez azt látta a legbiztosabbnak, ha DK-listavezetőként indítja. Ráadásul úgy, hogy nyíltan bevállalják Magyarország szuverenitásának feladását az Európai Unióban, a határon túli magyarság kirekesztését idehaza. Az Apró-unoka, Dobrev Klára, amikor Brüsszel lakája kíván lenni, lényegében a szovjet csapatokat behívó nagypapa nyomdokaiban lépdel.

Nahát ezzel a DK-val lépett egy platformra a többi ellenzéki párt, amikor a téli tüntetés-sorozat megkoronázásaként minden idők egyik legnagyobb összellenzéki tüntetését hirdették meg március 15-e délutánjára. Mert ahogy azt ígérték, 2019 az ellenállás éve lesz. Mertek nagyot álmodni, lefoglalták az Erzsébet híd pesti hídfőjétől az Astoriáig terjedő területet. Itt akár 100 ezer ember is elférhetett volna. Ellenállás végül is volt. Az emberek leginkább annak álltak ellen, hogy kimenjenek tüntetni. Mindössze 1500–2000 ember jelent meg, zömében az idősebb korosztályhoz tartozó Gyurcsány-hívek.

Az ellenzéki pártoknak agresszív utcai politizálásuk látványos kudarcával kellett szembesülniük. Hiába voltak a fogadkozásaik, hogy ők ezután egész másképp politizálnak, a következő héten visszasomfordáltak a parlamentbe. A vergődő baloldali, liberális és szélsőjobboldali pártok irányába tett „internacionalista segítségnyújtásnak” is felfogható az a gesztus, amit az Európai Néppártba (EPP) beépült 13 migránsbarát tagpárt cselekedett, amikor kezdeményezte a Fidesz kizárását a pártcsoportból a jogállami normák megsértése ürügyén, de alapvetően a kormány azon tájékoztató kampányának okán, amit Brüsszel migráns-politikájának ismertetésével folytatott. Az EPP 79 tagpártjából 13 nem kis szám, még akkor sem, ha ezek egyike sem nagy létszámú kormányzó erő. A kizárás érdekében nem csak belülről, de kívülről is nagy nyomás alá helyezték a legnagyobb létszámú német CDU-CSU-t és annak csúcs jelöltjét, Webert.

Egy pártszakadás a kampány kezdete előtt az ellenfeleknek adott ajándék, vagyis a kizárás nem szolgálta sem az EPP, sem a Fidesz érdekét. A kompromisszumos lehetőséget Orbán szolgáltatta a 2000- ben az osztrák válság során alkalmazott megoldást felkínálva. Egy 3 tagú testület megvizsgálja a kifogásokat, a vizsgálat idejére a Fidesz felfüggeszti az EPP-n belüli jogait. A megoldással az ellenfelek nagyon nincsenek megelégedve, tehát az érintetteknek jó.

A Fidesz időt nyert. Az EP-választás átrendezheti a néppárton belüli erőviszonyokat. Lehet, hogy a migránsbarát pártok utat találnak a Macron kovácsolta új szövetség felé. No, és az EPP-n kívül is van élet. Például a csehek, lengyelek és szlovákok kormánypártjai sem tagjai a néppártnak.

Vissza