HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Erő az erőmű ellen

2007. szeptember 4. (kedd) 14:00
 
Az összefogás eredményes volt.

Szakmai érvekkel utasítják el az Aranyos-völgybe tervezett szivattyús erőmű megépítését a profi szakemberek és a politikusok, emellett az érintett térség lakói érzelmi erejüket vetik be a beruházás esetleges megvalósítása ellen. Cikkünkben ezen érveket igyekszünk felsorakoztatni, a teljesség igénye nélkül. Aki csak kissé is járatos Borsod-Abaúj-Zemplén földrajzában: ismeri a szóban forgó területet.

 

Érintetlen táj

Sima, Baskó, Aranyos, Abaújkér, Abaújalpár – sorolhatjuk az apró községek neveit. S ha végighaladunk e falvakat összekötő, gyenge minőségű utakon, elébünk tárul a táj. Megművelt földeket látunk, a sajnos kiégett terméssel, hatalmas mezőkkel, elsárgult gyepekkel, amelyek szélén még zölden bólogatnak az erdőségek fái. Ha átlépjük a falvak határait, öregedő emberekkel találkozunk jórészt, akik köszönésükkel süvegelik meg az embert. Ezekre az emberekre most jól ráijesztettek. Hosszas nyomozás, érdeklődés, kutakodás után sem lehetett kideríteni, kik voltak a nadrágos emberek, akik terjeszteni kezdték a hírt: szivattyús erőmű megépítését tervezik a környéken. Volt már ilyenről szó. Halljuk erről Takács Vincénét, Sima polgármesterét. – Három évtizede is emlegették az erőművet, s egy félmondattal hozzá is tették: (akkor meg lehetett tenni) lehet, költöznünk is kell. Én akkor is csak mosolyogtam rajta, most is nevetek, persze nem örömömben.

\"[181_1_300.jpg]

A vécé-hasonlat

Hogyan is működik a szivattyús erőmű? Olvasóink eligazodását segítendő, a Magyar Hírlap cikkére alapozva felidézzük az augusztus 12-én, Budapesten, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium előtt tartott sajtótájékoztató néhány részletét. A tájékoztatót Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke, Koncz Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés alelnöke és Illés Zoltán környezetvédelmi szakpolitikus tartotta. A környezetvédő egy, a minisztérium elé kihelyezett vécével mutatta be a szivattyús erőmű modellezett működését, egyben következményét. A vizet a völgyből az olcsóbb éjszakai árammal szivattyúznák föl a fenti tározókba, és nappal engednék oda vissza. A nyereséget az éjjeli és a nappali áram ára közötti különbség adná. A tározóból a hatalmas mennyiségű víz nappal zúdulna alá. A szivattyús erőmű működtetéséhez szükséges 31 millió köbméter vizet a Bodrogból és a Hernádból nyernék. Pelczné Gáll Ildikó többek között rámutatott: a helybéliek közel száz százaléka elutasítja az építkezést. Az erőmű megvalósításának összköltsége várhatóan tizenötmilliárd forint lenne. A beruházással jelentős számú munkahelyet sem teremtenének, hiszen összesen két tucat embert alkalmaznának.


Őrült ötlet

Koncz Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke lapunk munkatársának adott nyilatkozatában így fogalmazott: „Véleményem szerint a szivattyús erőmű gondolata egyszerűen őrült ötlet. A szocialisták harminc esztendővel ezelőtt kitalálták, s most felelevenítették. Biztosan jelentős anyagi haszna származna belőle egyes vezetőknek. Nagyon leegyszerűsítve, az építkezés a következőképpen zajlana. A kiszemelt völgy területét bitumennel vízzáróvá tennék, majd (vagy egyidejűleg) egy hetvenméteres betonfalat építenének, a szivattyúrendszerrel, s az egyéb műszaki berendezésekkel együtt. Az elképzelésről civil szervezetek nyilatkozatot adtak ki, amelyben ellenzik a Dél-Zemplénbe tervezett szivattyús energiatároló megépítését.

\"[181_2_300.jpg]

A polgármesterek véleményei

Az erőmű kapcsán tudakozódtunk az érintett polgármestereknél is. Takács Vincéné álláspontját már ismertettük, annyit tehetünk még hozzá: állította, falujának szinte valamennyi lakosa tiltakozik az erőmű ellen. Zinger Zsolt, Alpár polgármestere elmondta: testületi ülésükön tárgyalták a tervezetet, és elutasították. Számos polgármestert, faluvezetőt kérdeztünk még meg. Egyöntetűen állították: az Aranyos-völgy falvaiban hallani sem akarnak az építkezésről.


A környezetvédő álláspontja

Lapunk kérdésére Gyulai Iván, a miskolci ökológiai intézet igazgatója a következő tájékoztatást adta: A hazai energiapolitika 2020-ig nem támaszt igényt szivattyús energiatározó erőmű létesítésére. Teljesen nyilvánvaló, hogy időről időre felmerül ilyen ötlet, amely üzleti érdekekhez köthető próbálkozás. Az első ilyen nyilvánosságot kapott helyszín a Prédikálószék volt a Duna-kanyarban, a jelenlegi helyszín harmadszor merült fel, mióta környezetvédelemmel foglalkozom.


Engedély nem adható

Lapzártánk előtt érkezett a legfrissebb hír: Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség 2007. augusztus 10-én másodfokon is megerősítette az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség elsőfokú határozatát, amely megállapította, hogy a „Hideg-völgyi szivattyús energiatározóra” (Dél-Zemplén, Aranyos-völgy, beruházó: SZET Kft.) környezetvédelmi engedély nem adható.

U.J.

 

 

Vissza