HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

Európai Polgári Díjat kapott a Spider

2015. szeptember 25. (péntek) 14:15
 
Európai Polgári Díjat kapott a SPIDER Miskolci Mentőcsoport közel 20 éves szakmai munkájuk elismeréseként. A díjat Pelczné dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke adta át a csoport részére a szeptember 18-án, Miskolcon rendezett díjátadó ünnepségen.

Az ünnepség díszvendége a Törökországból érkezett Hatira Kaplan és családja volt. Hatirát a Mentőcsoport és Mancs kutya három nap után élve mentette ki a 15 évvel ezelőtti izmiti földrengés romjai alól.

[4_960] 05-s.JPG

A Külügyi és Külgazdasági Minisztérium és a Török Köztársaság budapesti nagykövetségének közreműködésével Hatira és családja újra találkozhatott a mentőcsoporttal. A rendezvényen Lővei Andrea, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának vezetője bemutatta a 2008-ban alapított Európai Polgári Díjat, melyet olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek, illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb  integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

[5_960] IMG_5849.jpgA díjat Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke adta át, aki méltatásában kiemelte, hogy kevés az olyan esemény, amikor valójában az európaiságot tudjuk megjeleníteni, és ilyenkor bebizonyosodik, hogy ezek az eszmék nem ismernek határokat. A mentőcsapat azt teszi, ami a kötelessége, de a tett dicséretes. Az EP alelnöke emellett kiemelte, hogy a Miskolci Spider Speciális és Felderítő Mentőcsoport folyamatosan nemzetközi porondon teljesít, és ezért különösen jóleső érzés, hogy ez alkalommal nemzetközi elismerésben részesülhetnek. A díjat a SPIDER Miskolci Mentőcsoport nevében a csoport vezetője, Lehoczki László vette át, aki kifejtette, hogy 1990-ben még nem gondolta volna, hogy ebben a díjban részesül, és a mentőcsoport tevékenységét és Hatira megmentésének történetét a díjátadón bemutatott fi lm keretében mutatta be.

[3_960] 02-s_.jpgA SPIDER Miskolci Mentőcsoport 1996 júniusában alakult meg. Tagjai önkéntesek, mentési és felderítési tevékenységüket karitatív módon, saját kutyáikkal, felszereléseikkel végzik. A csoport fennállásától fogva nemzetközi szinten is az emberi életek és anyagi javak mentésére szakosodott, a megrongálódott épületekben, romokon, roncsok között, nyílt, erdős, bokros, sziklás területeken, vízen és víz alatt képes eltűnt személyek felkutatására, mentésére és - szükség esetén – sürgősségi orvosi ellátására. A SPIDER Miskolci Mentőcsoportot Pelczné Dr. Gáll Ildikó, EP-alelnök terjesztette fel a díjra.

Vissza