HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Fiatal értékőrzők versengtek a vármegyében

2023. április 28. (péntek) 13:31
 

Harmadik alkalommal rendezték meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Értékőrzők vetélkedősorozatot és annak döntőjét. Az érdeklődést jól mutatja, hogy 83 iskolai csapat jelentkezett, ebből felső tagozatosokból álló 49 csapat volt, míg középiskolásokból álló csapattól 34 nevezés érkezett szerte a vármegyéből, 29 településről. Mindez rekord a vetélkedők eddigi történetében.

– Az elmúlt időszakban sajnos a világjárvány nem tette lehetővé, hogy megrendezzük ezt a Vármegyei Értékőrzők versenyt, így már nagyon vártuk, és a jelentkezések számából azt láttuk, hogy már a diákok is nagyon várták, hogy újra részesei legyenek ennek az eseménynek – mondta köszöntőjében Bánné dr. Gál Bolgárka, a vármegyei közgyűlés elnöke.

Az Értékőrzők versenysorozat megrendezésére a Vármegye Önkormányzata nyújtott be pályázatot az Agrárminisztériumhoz „a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának” támogatására. A pályázat sikeres volt, ennek keretében pedig a magyar kultúra értékeinek megismertetésére többkörös, vármegyei döntővel végződő vetélkedőt szerveztek két korcsoportban: általános iskolai felső tagozatos tanulók és középiskolások számára, akik 4 fős csoportokban mérhették össze tudásukat a Vármegyeháza Dísztermében rendezett döntőben. Az impozáns helyszín mellett a játék tétje is nagy volt: a győztes az országos döntőben képviseli a vármegyét.

DSC_2300.jpg
A zsűri tagjai (b-j): Kis József a Vármegyei Levéltár Miskolci Központjának igazgatója, Novák Irén a Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója, Bánné dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei közgyűlés elnöke, Antal Andrea az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának főosztályvezetője, Hajdu Hajnalka a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés tagja.

Az általános iskolai csapatok közül a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium „Villanykörték” csapata bizonyult a legjobbnak, a középiskolák versenyét a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium „Árpád lányai” csapata nyerte.

DSC_2526.jpg
Az általános iskolák között a győztes csapat, a Villanykörték tagjai bemutatkozó előadásukat tartják.

DSC_2468.jpg
A középiskolások között győztes Árpád lányai csapat munka közben.

A díjakat a zsűri elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka és a zsűri tagjai közösen adták át, minden csapat és így minden csapattag értékes ajándékkal, a korcsoport szerinti első helyezettek pedig ezen kívül az országos döntőben való részvétellel térhettek haza.

A zsűri elnöke a díjátadást követően mindenkinek megköszönte a részvételt, a felkészítő pedagógusok és a zsűri munkáját, valamint hangsúlyozta a fiatal versenyzők felé, hogy az ide vezető út számít igazán. „Arra kérek mindenkit, hogy érezze azt, mennyi mindennel tette őt személy szerint gazdagabbá a döntőig vezető út, és a részvétellel ő és csapata ennek a napnak mindenképpen nyertese, függetlenül a helyezéstől” – mondat a vetélkedő végén Bánné dr. Gál Boglárka.  

DSC_2894.jpg
Az általános iskolás korcsoport versenyzői a zsűrivel és felkészítő pedagógusokkal.

DSC_2910.jpg
A középiskolás korcsoport versenyzői a zsűrivel és felkészítő tanáraikkal.

A döntőben részt vevő általános iskolás csapatok:

  • Aggteleki Általános Iskola „Aggteleki Denevérek” csapata,
  • a miskolci Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola „Ötödikes Tündérek” csapata,
  • a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium „Villanykörték” csapata, 
  • az ónodi Lórántffy Zsuzsanna Általános Iskola „Haragos Négyes” csapata,
  • a putnoki Péczeli József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola „Ifjú Kalózok” csapata.  

A döntőben részt vevő középiskolás csapatok:

  • Miskolci Szakképző Centrum Andrássy Gyula Gépipari Technikum „Turul-legények” csapata,
  • Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium „Árpád lányai” csapata,
  • a miskolci Fáy András Görögkatolikus Technikum és Szakgimnázium „Fáy 11” csapata,
  • az Ózdi Szakképző Centrum Surányi Endre Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium „Surányis Unikumok” csapata,
  • az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium „Sas-Téka” csapata.
Vissza