HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Folytatódik a vármegye sikeres foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési programja

2023. április 12. (szerda) 14:25
 

Folytatja foglalkoztatásbővítési és gazdaságfejlesztési programját Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye. Az új Paktum 6,539 milliárd forintos, vissza nem térítendő forrást biztosít a foglalkoztatási célú bérjellegű támogatásokra és munkaerőpiaci szolgáltatásokra.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban az előző fejlesztési ciklusban a megítélt támogatási összeg 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordította a vármegye. Ebbe beletartozott a vármegyei, miskolci és 11 helyi Paktum 11,1 milliárd forint összköltségvetéssel, amely 5 év alatt 8500 fő képzési, munkabér vagy munkába járási támogatásához, és több mint 6000 munkahely megtartásához járult hozzá.

Magyarország Kormánya a 2021-2027-es fejlesztési időszakban is célul tűzte ki az emberi erőforrás fejlesztések, a foglalkoztatás ösztönzés és a társadalmi együttműködések támogatását. A cél elérését a kormány – többek között – a vármegye területi és települési önkormányzataival, illetve a foglalkoztatás- és gazdaságfejlesztésben érintett helyi szereplők együttműködésével kívánja megvalósítani.

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata, konzorciumban a Vármegyei Kormányhivatallal és a BORA 94 Vármegyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.-vel a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban a 2021-2027-es időszakban új foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési Paktumot valósít meg. A 6,539 milliárd forint európai uniós forrás elsősorban a munkaerőpiaci szolgáltatásokat és a foglalkoztatási célú bérjellegű kifizetéseket támogatja. Fő cél: a gazdaságélénkítés, a munkahelyteremtés és -bővítés, valamint a népességmegtartás helyi feltételeinek biztosítása.

DSC_0884.jpg
Bánné dr. Gál Bolgárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke köszönti a gazdasági és foglalkoztatási paktum résztvevőit.

A főkedvezményezett részéről Bánné dr. Gál Boglárka, a Vármegyei Közgyűlés elnöke elmondta: „Az új Paktumot a korábbi foglalkoztatási paktumok tapasztalataira és eredményeire építve valósítjuk meg. Ott az eredményszámok szinte mindegyike jóval meghaladta a vállaltakat, például az álláshoz jutók száma 211 százalékkal, a munkaerőpiaci programban részt vevők száma 127 százalékkal. A paktumoknak, partnereinknek és sok más gazdasági szereplő összehangolt tevékenységének köszönhetően sereghajtóból Magyarország egyik gazdasági motorja lett Borsod-Abaúj Zemplén vármegye, amely az ország teljes ipari kibocsátásának több mint 8 százalékát adja. Ezt az együttműködést szükséges folytatni az új Paktumban is, hogy az eredmények pozitív hatást gyakoroljanak helyben, illetve tovább erősítsék az ország gazdasági teljesítőképességét.”

DSC_1004.jpg
Dr. Alakszai Zoltán Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei főispán köszöntő beszédet mond a Paktum 2.0 ünnepélyes megnyitóján.

A konzorciumi partner Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal részéről Dr. Alakszai Zoltán főispán elmondta: „A magyar gazdaság, a magyar nemzet jóléte az értékteremtő munkán alapszik, ezért a Magyar Kormány hitet tett a munkaalapú gazdaság mellett. Kiemelt célja a munkahelyteremtés révén annak biztosítása, hogy Magyarországon mindenki, aki dolgozni akar, munkához jusson. A kollégáimmal mindent megteszünk annak érdekében, hogy a foglalkoztatás fellendítése, a megfelelő támogatási formák megismertetése, és a munkavállalók munkaerőpiacra való felkészítése során a vármegyében mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb munkahelyet. A munkavállalók elsődleges munkaerőpiacon történő tartós elhelyezkedésével megerősödik a családok anyagi helyzete, mely a vármegye, az ország gazdaságának fellendülésére is hatással van.”

DSC_1047.jpg

Szavazás a Paktum 2.0 fórum ülésén.

Vissza