HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vendégségben

Források és barlangok völgye

2007. április 1. (vasárnap) 13:44
 
A források és barlangok völgyében érdemes eltölteni pár napot, hiszen a csend, a természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag varázslatos táj igazi kikapcsolódást nyújt.

Salamon Gábort, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatóját kértük meg, hogy ajánljon programot az ide érkező látogatóknak.

▶ Hogyan töltheti el egy húsvétkor ide érkező család az idejét az Aggteleki Nemzeti Parkban?

– Az egyik leginkább kedvelt ajánlatunk a barlangtúra. Az egykori Gömör–Tornai-karszt területén több mint 700 kisebb-nagyobb barlang található. A Baradla– Domica-barlangrendszer nemcsak a legismertebb és a turisták által leglátogatottabb barlangunk, de a mérsékelt égöv leghosszabb cseppkődíszes, aktív patakos barlangja is. Aggteleki, illetve a vörös-tói bejáratától kiindulva hat különböző hosszúságú és nehézségű túratípus közül választhatnak a látogatók. Mindkét bejárat közelében látogatóközpontok állnak a vendégek rendelkezésére. A karsztvidék többi, kivételes szépségű, és nem kevésbé jelentős barlangja – a Baradla szomszédságában elhelyezkedő, gyógyhatásáról nevezetessé vált Béke-, a jósvafői Vass Imre-, illetve a Bódva-völgyből kimagasló Esztramos-hegy oldalában található Rákóczi-barlang – melyek néhány éve a nagyközönség számára is elérhetővé váltak. A varázslatos táj minden évszakban tartogat meglepetéseket a túrázóknak.

[65_2_300.jpg] Anp4.jpg

▶ Milyen a kulturális kínálat?

– A gyerekek április 7-én húsvéti játszóházon vehetnek részt a jósvafői Tájházban. Április 8-án este 20 órai kezdettel pedig locsolóbált rendeznek az Aggteleki Művelődési Házban, a Calypso együttes közreműködésével. Ajánlom a lovaglást, a sétakocsikázást is. Jósvafőtől mintegy 2 kilométerre, a Gergés-lápán található a kb. 50 lovat számláló hucul ménes, de állományának egy része Jósvafőn, a Kúria épületegyüttesben található, ahol előzetes bejelentkezés után vehetők igénybe a lovas szolgáltatások.

[65_4_300.jpg] Anp1.jpg


▶ Mi az, amit Ön szerint az ide látogatóknak mindenképpen meg kell nézni?

– Egyik legérdekesebb látnivalónk Martonyiban a XIV. századi pálos kolostor és templom romja. A kéktúra egyik kitérő állomása, az erdő közepén található. Az egyetlen magyar alapítású rend, a pálosok építőművészetének egyik legszebb, rekonstruálhatóan fennmaradt reprezentánsa. A pálos szerzetesi életmód bemutatóhelye, igazi hungarikum. A középkori magyar szellemi export jó példája. Célunk a templom- és kolostorrom teljes és hiteles rekonstrukciója, illetve a megkezdett rekonstrukciós munkálatok befejezése, valamint az együttes szakrális tartalmú, kulturális célú hasznosítása. Jelenleg a templomot próbáljuk meg eredeti valójában rekonstruálni. Már tető alatt van a főhajó, most a szentélyt kell megépíteni és a nyílászárókat.

[65_1_300.jpg] Anp2.jpg

A Világörökség része

Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország páratlan természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag részén, a hajdani Gömör–Tornai-karszt területén fekszik. Az 1985. január elseján alakult park hazánk nemzeti parkjai közül az első, melyet elsősorban a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a barlangok megóvása érdekében hoztak létre. Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjait az UNESCO Világörökség Bizottsága 1995. december 6-án Berlinben tartott ülésén a Világörökség részévé nyilvánította. (A Világörökség Egyezmény szabályzata értelmében e címre csak a legkiemelkedőbb, viszonylag sértetlen természeti értékek pályázhatnak, amelyek megőrzése biztosítható. Az országhatárral két részre osztott, ám földrajzilag összefüggő egységet alkotó Aggteleki- és Szlovák-karszton jelenleg több mint 700 változatos képződésű barlang ismert, melyek közül 273 nyílik hazánk területén. )

[65_3_300.jpg] Anp3.jpg


NÉHÁNY SZÁLLÁSLEHETŐSÉG:


TENGERSZEM SZÁLLÓ ÉS OKTATÁSI KÖZPONT: A Baradla-barlang jósvafői bejárata mellett festői környezetben épült a Tengerszem Szálloda. A 2, 3, ill. 4 ágyas szobák mindegyike minibárral, televízióval és fürdőszobával felszerelt.

CSEPPKŐ SZÁLLÓ AGGTELEK: Szolgáltatások: szauna, szolárium, tenisz, étterem.

BARADLA KEMPING ÉS TURISTASZÁLLÁS: A Baradla Kemping és Turistaszállás a Baradla-barlang aggteleki bejárata mellett, karsztos, erdei környezetben található. Az egész évben folyamatosan üzemelő 31 férőhelyes turistaszálláson 2 db 2 ágyas, 1 db 3 ágyas és 6 db 4 ágyas (pótágyazható) szoba vehető igénybe, közös zuhanyzóval. A faházak és a kemping nyári szezonban (április 15. – október 15. között) tart nyitva.

ÉTKEZÉSI LEHETŐSÉGEK:
Tengerszem étterem – Jósvafő, Barlang étterem – Aggtelek, Cseppkő Hotel étterem – Aggtelek, Ménes büfé – Szögliget. Az étlapról: Kontra Lászlót, a Tengerszem étterem üzemeltetőjét kérdeztük, hogy étlapjukról mit ajánl viszonylag olcsó és mit drága fogásként. Olcsó, de finom ételként a sztrapacskát említette, melyet juhtúróval vagy káposztával is tálalnak 650 forintért. Drága ételként pedig a Szürkeborjúérme tinóru gombával, vajon pirított zsámiskával (kukoricakása) került az étlapra.

Vissza