HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Gulyás Gergely: „Elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepségek"

2020. július 16. (csütörtök) 11:27
 

A járványügyi védekezés miatt elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepségek, beleértve a tűzijátékot és a légi parádét is, az egyetlen kivétel a tisztavatás lesz – jelentette be a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány a szerdai ülésén a járványügyi helyzettel foglalkozott.

Vasárnap ismertették az országok háromszínű besorolását, és azt is, hogy a kormány hétről hétre áttekinti, hogy indokolt-e bármilyen változtatás. Sok visszajelzés érkezett arról, hogy országonként egyes régiókban, tartományokban nagyon eltérő a fertőzés mértéke. Ezért a kormány indokoltnak látta, hogy módosítsa a kormányrendeletet. Az országok besorolásán nem változtatott, azonban a regionális besorolás lehetőségét megteremtette – fogalmazott.

Magyarországon az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, a térségben is a legbiztonságosabb országok közé tartozik – emelte ki.

A védekezés eredményességéhez az eddigi bevált szabályok fenntartása elengedhetetlen. Érvényben marad a maszkviselési kötelezettség az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön, az 500 fős feletti rendezvények továbbra sem tarthatók.

A kormánynak döntenie kellett, hogy augusztus 15-e után mi legyen – mondta Gulyás.

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy a tervezett Szent István napi ünnepek, beleértve a tűzijátékot, illetve a légi parádét is, elmaradnak – hangsúlyozta.

A döntés indokolt, hiszen azt látjuk, hogy a fertőzés veszélyét leginkább a tömeges nagy rendezvények hordozzák magukban. Ezért a tisztavatás kivételével az augusztus 20-ai  nyilvános nagy tömeget vonzó ünnepségek elhalasztása mellett döntött a kormány – fejtette ki.

Elmondta, a zenészek érthető okokból enyhítést szeretnének, és az 500 fős rendezvények engedélyezését, azonban augusztus 15-éig a kormány ezen nem kíván változtatni.

Várhatóan július végén fog ülésezni a kormány, akkor fognak dönteni, hogy augusztus 15-ét követően lesz-e ebben változás természetesen az akkori adatok fényében.

(Forrás: MTI)

Vissza