HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Gyereket mentettek ki a romok alól, de új áldozatokat is találtak Törökországban

2020. november 2. (hétfő) 11:14
 

A mentőcsapatok kimentettek két lányt a romok alól a nyugat-törökországi Izmirben hétfőn, három nappal a 7-es erősségű, égei-tengeri földrengés után – számol be az MTI. A halálos áldozatok száma eközben 81-re nőtt, a sérültek száma több mint ezer.

mentőcsapatok tapssal fogadták a 14 éves Idil Sirint, akit 58 óra után sikerült kihúzni a romok alól. Nyolcéves testvére nem élte túl a földrengést – tájékoztatott az NTV török televízió. Néhány órával később a hároméves Elif Perincek került ki élve a szabadba. A kisgyermek anyját és két testvérét két nappal korábban sikerült kimenteni egy másik épület romjai alól. Elif a 106. ember, akit megmentettek – mondta el az Anadolu török állami hírügynökség.

35135455_2688739_6a4f021722d946fba81396a48dde95ed_wm.jpg

A pénteki földrengés 12 óra 50 perc körül történt, az Égei-tenger török partvidékén és az északnyugati Márvány-tengeri régióban is lehetett érezni. A török katasztrófaelhárítás 6,6-os erősségűre becsülte a földrengést, amelynek epicentruma 17 kilométernyire volt Izmir tartomány partjaitól, a fészke pedig 16 kilométer mélyen. Az amerikai földtani intézet szerint 7-es erősségű volt a földrengés, és az epicentruma 33,5 kilométerre volt a török partoktól, a fészke pedig 10 kilométer mélyen. A földmozgást – amelyet több száz utórengés követett – Athéntől Isztambulig érezni lehetett, és kisebb szökőárat váltott ki.

Törökországban sok régi, valamint olcsó alapanyagból, esetenként illegálisan felhúzott épület található, amelyek nagy kockázatokat rejtenek. Bár a hatóságok szigorítottak a vonatkozó szabályozásokon, és előírták a szerkezetileg gyenge épületek megerősítését, illetve lerombolását, a török városok átalakulása és megújulása egyelőre lassan halad.

Részvétlevelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török államfőnek, amelyben megrendülését és együttérzését fejezte ki a nyugat-törökországi Izmir közelében bekövetkezett pusztító erejű földrengés miatt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfő reggel. „Imádkozunk az áldozatok családjaiért, és gyors felépülést kívánunk a katasztrófában megsérülteknek" - írta a kormányfő. Orbán Viktor biztosította a török elnököt, hogy Magyarország kész hozzájárulni az emberfeletti munkát végző török hatóságok munkájához - közölte Havasi Bertalan.

(MTI)

(Fotók: Demiroren Hírügynökség / MTI / EPA)

Vissza