HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Hangulatos fogadás a megyenapi díjátadón

2021. szeptember 13. (hétfő) 12:11
 

A délelőtti szakmai konferencia után hangulatos fogadással folytatódott a Megyenap, a Megyeháza udvarán, ahol átadták a „Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége”, a megye civil közösségeiért, a Példakép, a Lévay József díjakat.

A 2021-es Megyenap egy szakmai konferenciával kezdődött a Díszteremben, ahol bemutatták az „Identitás erősítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” című projektet, bemutatkoztak a projekt konzorciumi partnerei bemutatva munkájukat, valamint prezentálták a megye új arculatát és logóját, és a megyei értéktárfilmet. Ezt követően, kora délután folytatódott a program. A Megyeháza udvarán hangulatos fogadásra invitálta a megyei önkormányzat a megye polgármestereit, és meghívott vendégeit, ahol átadták a „Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége”, a megye civil közösségeiért, a Példakép, a Lévay József díjakat, valamint az elnöki elismerő okleveleket.

untitled-72.jpg

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Lévay József Díjat adományozott Nagy Károly részére. Nagy Károly református lelkipásztor a Debreceni Hittudományi Egyetemen szerzett diplomát 1995-ben, azóta feleségével Nagyné Szilágyi Andreával Prügyön teljesít lelkészi szolgálatot. A taktaközi Prügyön eltöltött 26 éves lelkész szolgálata során egyre több gyülekezetben szolgált feleségével. Megalapította a rátkai református gyülekezetet az ott élő reformátusokból, jó kapcsolatot ápol az ott élő többségi sváb nemzetiségű római katolikusokkal. A taktaszadai és a taktakenézi gyülekezetekben végeznek még lelkészi szolgálatot, a gyülekezetek szeretetét érezve és megbecsülve. Gyakorlatias rálátásával mind a négy gyülekezetben épületi felújításokat is rendszeresen vezet, és végez. Szociális érzékenységével a rászorulókat hamar észreveszi, és lehetősége szerint segíti, anyagilag az egyházközségeken keresztül támogatást nyújt. A Zempléni Református Egyházmegyében tanácsosi feladatot tölt be, és segíti a diakóniai munkát. A Dél-Zempléni Vidékfejlesztési Szövetség LEADER aktív tagja, elnökhelyettese, ismeri a civil szféra gondjait és az abban rejlő erőt. Nagy Károly számára nagyon fontos a kétkezi munka, a föld, valamint a nép-nemzet szeretete, ebben nevelkedett, ezt folytatja tovább ott, ahol él, közössége számára és javára.

untitled-76.jpg

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat posztumusz Példakép Díjat adományozott Rakaczki Bence részére. Rakaczki Bence kiemelkedő tehetségű labdarúgó volt, amit szorgalmának, alázatának, és hitének köszönhetett. Egy kedves, tanulmányait is teljesítő fiatalemberként tartották számon. Így korán minden Diósgyőr-szurkoló kedvence lett. Nevét – első sportsikerei mellett – betegségével való küzdelmében ismerte meg az ország és a világ. Halála felfoghatatlan tragédia, hatalmas űrt, hiányt hagyott maga után. Mindössze 20 évet élt, de azt úgy, hogy mindenki elé példaként lehet állítani szorgalma, akaratereje és hite miatt. Mindezekből pedig erőt lehet, és erőt is kell meríteni saját céljaink eléréséhez. Rakaczki Bence a Diósgyőr saját nevelésű játékosa volt. Nyolc évesen a Miskolci Sportiskolában kezdte meg pályafutását, 10 évesen már a DVTK labdarúgója, amely klub első és utolsó csapata volt. Gyerekként célul tűzte ki maga elé, hogy a korosztályos csapatokat végig járva minél hamarabb a felnőtt csapatban szeretne NB I-es mérkőzésen védeni. Ez 18 éves korában megadatott neki, ugyanis a 2011/2012-es szezon második felében négy alkalommal is védte a DVTK kapuját, kimagasló teljesítményt nyújtva. Nem sokkal az NB I-es debütálás után Bence nem érezte jól magát, izomfájdalomra panaszkodott, az orvosok pedig leukémiát állapítottak meg nála. 2012-től a gyógyulás és a sportolás újbóli lehetőségében bízva, hittel és reménnyel, és legfőképp türelemmel viselte súlyos betegségét. Rakaczki Bence azt kérte a szurkolóktól, hogy ugyanúgy drukkoljanak a gyógyulásáért, mint ahogyan tették, amikor pályára lépett a meccseken. Halálával a fiatal sportember, a fiatalember mérhetetlen űrt hagyott maga után. A tragikus esemény után egyben volt biztos mindenki: egy példaképet veszítettünk el, és emlékét, példamutató életét örökké meg kell őriznünk. 2016-ban a régi Diósgyőri Stadion főépületére kikerült Rakaczki Bence emléktáblája, amelyet 2019-ben az időközben felépült új stadionban ismét kihelyeztek. Azóta alapítvány is viseli nevét, amely fiatal, tehetséges labdarúgókat támogat. Olyan fiatal tehetségeket, mint amilyen Rakaczki Bence is volt. Idén a Példakép Díj keretein belül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 100 ezer forinttal támogatja a Rakaczki Bence Alapítványt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Civil Közösségeiért Díjat adományozott a Zsófi-ReményVár Egyesület részére. 2015-ben egy jótékonysági rendezvény szervezésével kezdődött el az a társadalmi munka, amelynek keretében összeállt egy lelkes csapat, hogy egy 3 éves kislány külföldi műtétjéhez gyűjtsenek pénzt. A rendezvény sikerességén felbuzdulva folytatták a karitatív munkát. Ekkor még, mint magánszemélyek segítettek, ezt követően pedig, 2016 végén hivatalosan is megalakult a Zsófi-ReményVár Egyesület. Céljuk, hogy olyan gyermekes családoknak nyújtsanak segítséget, akik a szegénységgel és/vagy betegséggel küzdenek. A támogatásaik között szerepel tartós élelmiszer, tisztító- és tisztálkodási szerek havi vagy eseti biztosítása, illetve ruha, cipő, bútor és használati tárgyak adományozása. Az egyesület tagjai gyorsan reagálnak, és az esetek döntő részében órákon vagy egy-két napon belül úton vannak a segítséggel. A támogatásban részesülő családokat minden esetben személyesen keresik fel, és környezettanulmányt végeznek, majd folyamatosan tartják velük a kapcsolatot. A támogatást 6 hónapon keresztül biztosítják a család számára. Átlagosan 65-70 család támogatásánál tudnak jelen lenni évente, ami az intézményi támogatások révén több száz családra bővül. A tagok minden nap azért „dolgoznak”, hogy a támogatott családoknál mindig legyen étel az asztalon, hogy a gyerekek egy élhető környezetben nőhessenek fel.

untitled-81.jpg

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Elnöke Elismerő Oklevelet adományozott Bodolai Péter részére. Bodolai Péter 2011-ben kezdett dolgozni a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezeténél, a Hajléktalanokat Gondozó Központban szociális és mentálhigiénés munkatársként, majd az Éjjeli Menedékhely részlegvezetőjeként. 10 éve munkavállalója a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete által fenntartott Hajléktalanokat Gondozó Központnak. Folyamatosan szakmai képzéseken vesz részt, és a megszerzett tudást kamatoztatja a mindennapi munkavégzésében. Szakmáját hivatásként, nagy szakértelemmel végzi. Kreativitásával, jó meglátásaival, szakmailag megalapozott véleményével hozzájárul az intézményben folyó szakmai munka sikeréhez. Vezetői, munkatársai mindig számíthatnak rá, emberként munkatársként egyaránt. Munkájában példamutató, empatikus hozzáállásáért az ellátottak és a munkatársak megbecsülését is kivívta. A vöröskereszt megyei szervezetnél számtalan önkéntes munkát végez, részt vesz a véradós rendezvények, az ingyenes ételosztások lebonyolításában, az adományok kiosztásában, szállításában.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Elnöke Elismerő Oklevelet adományozott Gazsi Anita részére. Gazsi Anita az Abaúj-Zempléni Integrált Szociális Intézmény Tokaji Otthonának osztályvezető ápolója. 2002 májusától a Tokaji Fogyatékosok Otthonának dolgozója. Munkaviszonyát ápolói munkakörben kezdte. 2003-tól kisebb kihagyásokkal osztályvezető ápoló, illetve megbízott intézményvezető ápoló beosztásban segíti az Intézmény zavartalan működését. Munkájában megbízható, feladatmegoldásában határozott. Aktív közreműködőként vesz részt a vezetői teamben, de a vezetése alá tartozó munkatársakkal is kiváló csapatot működtet. Határozott személyiségével megfelelő irányt ad munkatársainak, szakmai munkája, teherbírása kiemelkedő. A kialakult, az intézmények életében eddig még nem tapasztalt járványügyi helyzetben is sokrétű feladatellátás során megmutatta rátermettségét, megbízhatóságát és az intézmény és lakó iránti elkötelezettségét. Példamutató hozzáállása, emberi magatartása, valamint felelősségteljes, alázatos munkájának elismeréseként az intézmény köszönetét és megbecsülését fejezi

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Elnöke Elismerő Oklevelet adományozott Halászné Kiss Katalin Ágnes részére. Halászné Kis Katalin Ágnes az Abaúj-Zempléni Integrált Szociális Intézmény intézményvezető-helyettese. 20 éve dolgozik a Sárospataki Idősek és Fogyatékosok Otthonában. Pontos szakmai tudással kezdte munkáját szociális ügyintézőként, majd osztályvezető, illetve vezető ápolónőként példaértékű igyekezettel dolgozott azért, hogy az intézményben folyó szakmai munka színvonala folyamatosan emelkedjen és az ellátást igénybe vevők igényeihez igazodjon. Munkája során elhivatottság, szociális érzékenység jellemzi, életében meghatározó szerepet játszik a szakmai elkötelezettség és a fejlődés igénye. A pandémiás időszakban kiemelkedően vett részt a feladatok koordinálásában. Lelkiismeretes tevékenysége, áldozatkész, empatikus magatartása példaértékű az intézményben dolgozók számára. 

untitled-107.jpg

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Elnöke Elismerő Oklevelet adományozott Matolcsiné Rácz Enikő részére. Matolcsiné Rácz Enikő 2009 novemberében került a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezet Hajléktalanokat Gondozó Központjához éjjeli menedékhelyes szociális munkásként, majd ugyanitt 2010 szeptemberétől a Nappali melegedő részlegvezetője lett. 12 éve munkavállalója a Magyar Vöröskereszt Megyei Szervezete által fenntartott Hajléktalanokat Gondozó Központnak. Szakmáját hivatásként, nagy szakértelemmel végzi, mellyel hozzájárul az intézményben folyó szakmai munka sikeréhez. Pályázatok írójaként és lebonyolítójaként is megállja a helyét. Prioritásként kezeli a fogyatékossággal élő rászorulók segítését, melyekhez számtalan szakirányú továbbképzést vállalt, és vállal. Munkájára jellemző a jó problémamegoldó készség, a precizitás, a kliensei felé nagy empátiával, odafigyeléssel fordul. Vezetői, munkatársai mindig számíthatnak rá, emberként munkatársként egyaránt. Számtalan önkéntes munkában vesz részt, mely által közvetetten hozzájárul egyéb, rászoruló csoportok megsegítéséhez.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Elnöke Elismerő Oklevelet adományozott Steinerné Vasvári Éva részére. Steinerné Vasvári Éva mindig nyitottan fordult a körülötte élő emberek felé. A rendszerváltás után a család és a munka mellett közéleti tevékenységet vállalt. 1990-től Tiszaújváros önkormányzatának képviselőjeként számos területen tevékenykedett az ottélők megelégedésére.  1994-ig a Szociális és Egészségügyi Bizottság vezetőjeként látott el közéleti feladatot, ugyanakkor tagja lett a Kulturális és Oktatási bizottságnak is. 4 cikluson keresztül 16 éven át önkormányzati képviselőként dolgozott, 1998-2006 között pedig országgyűlési képviselőként szolgálta a megyében érintett településeket, illetve a lakosságot. 2006-tól 2010-ig a megyei közgyűlés tagjaként újra felkarolta a térség feladatait, és 2019-től ismét szerepet vállalt a helyi önkormányzatban frakcióvezetőként. Nyugdíjasként jelenleg is aktív életet él, alapítója és titkára a Dél-Borsodi Polgári Együttműködés Egyesületnek, önkormányzati képviselőként rendszeresen közbenjár Tiszaújváros, és a környékbeliek érdekeiért.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága „VII. Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége” értékdíjat adományozott agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában a gönci magyar kajszibarack részére. A Göncön termelt kajszibarack országos hírnévvel rendelkezik, egyedi és különleges. A helyiek számára azon túl, hogy a megélhetés egyik forrása, büszkeségük is. A Gönci Magyar Kajszibarack nem más, mint Gönc aranya, amely mind gyümölcsében, mind párlataiban egyedülálló. A belőle készült pálinka Hungarikum. A barackból készült gasztronómiai termékek, a lekvár és az aszalványok önmagukban is kulináris élvezetet nyújtanak, de süteményekhez és húsételekhez felhasználva is kiválóak.

untitled-112.jpg

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága „VII. Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége” értékdíjat adományozott egészség és életmód kategóriában a Keszegsütő halfogyasztást népszerűsítő programja részére. A Keszegsütő 9 éve úttörő munkát folytat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a halfogyasztás népszerűsítése érdekében. Számos megyei közép és általános iskolában tartottak előadást, hal kóstoltatót, annak érdekében, hogy a gyerekek megismerjék a hazai vizekben élő édesvízi halak kinézetét, ízét és elkészítésének módját. A megyei értéktárba történő felvételük megerősítette, hogy ez a Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből indult kezdeményezés valóban hiánypótló és egyedülálló, hiszen az egészséges életmód első lépcsőfoka a kiegyensúlyozott táplálkozás, melynek fontos része a rendszeres halfogyasztás.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága „VII. Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége” értékdíjat adományozott épített környezet kategóriában az Avasi Református Műemléktemplom részére. Az Avas hegyén épült középkori templom alapjait a XIII. században rakták le. A hegy északi oldalára épült gótikus templom a XV. századra kapta mai alakját, amikor újjáépítették és elnyerte mai csarnoktemplomi formáját. Kápolnájával Északkelet-Magyarország egyik legnagyobb középkori temploma. A város reformáció hitére áttért polgárai új helyszínen, a templom mellett építették meg az új harangtornyot. A harangtoronyban már a XVII. században óra működött, melyet az 1920-as évek óta harangjáték egészít ki. Az avasi templom harangtornyával része a jellegzetes miskolci városképnek, az egész országban jól ismert, ezért megyénket is beazonosítja, és népszerűsíti.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága „VII. Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége” értékdíjat adományozott épített környezet kategóriában a Sárospataki Művelődési Ház és Könyvtár részére. Az építmény a sárospataki közösségi és kulturális élet meghatározó színtere, amely három intézményegységet foglal magába: művelődési ház, könyvtár és mozi. A szerteágazó tevékenységek otthona a Makovecz Imre tervei alapján készült épület, amely a hazai organikus építészet meghatározó eleme, a város emblematikus jelképe. Az 1983-ban átadott épület ma már műemlék státusszal rendelkezik és Magyarország Kormánya köszönhetően napjainkban annak teljeskörű rekonstrukciója zajlik. A Művelődési Ház és Könyvtára tevékenységeivel és szolgáltatásaival korosztálytól függetlenül hozzájárul a helyi identitás erősítéséhez, új ismeretek átadásával, közösségi élmények biztosításával az életminőség javításához. Falai között otthonra lelnek az évtizedes múltra visszatekintő előadóművészeti és tárgyalkotó csoportok, művelődő közösségek. Közülük több megyei értékdíjjal is rendelkezik. A tervező, Makovecz Imre gondolatainak megfelelően, a szimbólumaiban emberarcú épület tevékenységeiben is az egyénre, a kulturális értékek befogadására nyitott vendégre koncentrál. Az intézményt az összeszokott csapatmunka jellemzi, ennek szakmai megerősítése az Emberi Erőforrások Minisztériuma által két ízben odaítélt Minősített Közművelődési Intézmény cím.

untitled-93.jpg

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága „VII. Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége” értékdíjat adományozott kulturális örökség kategóriában a Bükkábrányi Bányász Emlékház – Jószerencsét Háza részére. A Bükkábrányi Bányász Emlékházat 2007-ben alakították ki. Az ingatlant az önkormányzat bocsájtotta a Bükkábrányi Bányász Hagyományokért Egyesület rendelkezésére, akik társadalmi munkában alakították ki az épületben a kiállítást, illetve az udvart. Az emlékház így a település ékévé vált. Az elkövetkező évek során a lignit bányászata várhatóan megszűnik Bükkábrányban, így az a kultúra, ami e tevékenységhez kapcsolódott, szintén meg fog változni. Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy ezt a folyamatot, és annak hatását dokumentálják, a kapcsolódó emlékeket összegyűjtsék és bemutassák. 2020-ban átadták a felújított emlékházat, mely a Jószerencse Ház nevet kapta. A 21. századi technikával felszerelt épület, múzeum és közösségi tér, állandó interaktív kiállítással várja az érdeklődőket, mely nemcsak Bükkábrány, hanem az egész Kárpát-medence évezredes történetét is bemutatja.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága „VII. Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége” értékdíjat adományozott kulturális örökség kategóriában a karcsai lakodalmas nemzeti érték részére. A lakodalom a születés és a halál között az emberi élet legfontosabb állomása. Erre a jeles alkalomra minden család erőn felül készül, hogy örök emlék maradjon a házasulandóknak. A karcsai lakodalom nevezetes esemény volt. A férjhez menő lány készítette a násznagykendőket, katrincákat, melyeket az esemény fő résztvevői kaptak. Mivel a lakodalmi szokások teljesen átalakultak, a Karcsaiak Karcsáért Egyesület felújította a régi lakodalmast. A Zemplén Tv rögzítette az előadást, amit azóta nagyon sokan megtekintettek. Határon innen és túl több településen is előadták, segítve ezzel az együttműködést és az átörökítést. Turisztikai szempontból is nagy vonzerőt jelent Karcsának.

untitled-104.jpg

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága „VII. Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége” értékdíjat adományozott turizmus és vendéglátás kategóriában a cigándi nyújtott káposztás béles részére. A visszaemlékezések alapján már az 1920-as évek végén a cigándiak mindennapi étkezési kultúrájának szerves része volt. A földrajzi adottságainak megfelelően sok káposztát termeltek a településen. A káposztás nyújtott béles – amit a helyiek káposztás lángosnak is neveztek – tésztáját először tányér nagyságúra nyújtották, majd rákenték a káposztás tölteléket, egymásra hajtották, a szélét összenyomkodták és kevés olajban palacsintasütőn megsütötték. Az évek során a fiatalabb generáció már megváltoztatta a sütés formáját és módját. A közösség pedig ezt a fajta verziót örökíti tovább az utókornak. Már nem tányér nagyságúra, hanem borítékformára hajtják a tésztát és bő olajban sütik ki. A cigándi nyújtott káposztás béles 2018-tól az Agrárminisztérium által HÍR védjegyes termék, amit a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás dolgozói védettek le.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága „VII. Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége” értékdíjat adományoz különdíj kategóriában a Hór-völgy nemzeti érték részére. Cserépfalutól 1 km-re található az ország legszebb, leghosszabb völgye a „Hór-völgy”. A völgy elején található a híres Neander-völgyi Ősember Barlang, a „Suba-lyuk”. A nyugati oldalon található Ódor vár, alatta a híres „Hajnóczi Barlang”. A völgy több helyén fellelhetjük a mész- és szénégetés nyomait. Rendkívül gazdag a völgy flórája és faunája. A sokféle páfrányokon túl a kis és nagy állatokig minden megtalálható.

Vissza