HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Hétvégi ügyelet Angliában

2007. október 16. (kedd) 15:34
 
Dr. Hintalan Ádám, miskolci háziorvos még 2005-ben kipróbálta a külföldi munkát. Angliában vállalt néhány hónapig hétvégi orvosi ügyeleteket. Lapunknak ezen időszak tapasztalatairól beszélt.

Nem anyagi okok vezérelték, inkább kihívásnak érezte a külföldi munkavállalás lehetőségét. Ebben az időszakban Budapesten élt, amit egyébként is ideiglenes
helyzetnek gondolt, hiszen tervei között miskolci háziorvosi állás betöltése szerepelt. Így aztán egyedülállóként könnyen vállalkozott arra, hogy hazánk Európai
Unióba való belépését követően az elsők között jelentkezzen angliai ügyeleti munkára. Az előzetes ígérgetések szerint – emlékezik vissza Dr. Hintalan Ádám – a kezdeti hétvégi ügyeleti helyettesítések után majd mód nyílt volna hosszabb ideig tartó háziorvosi helyettesítésekre is. Szó volt arról is, hogy az angliai partner -ügynökség az utazás- és szállásköltséget is fizeti. Aztán az ígéretek betartása helyett még a bérben is jelentős diszkrimináció érte a magyar orvosokat. Ők ugyanis ugyanazon munkáért a felét kapták annak, amit egy angol orvos. Így nem csoda, hogy azon orvosok közül, akik még 2005-ben Hintalan doktorral együtt kezdtek hétvégi munkára Angliába kijárni, ma már egy sem vállal ott ügyeletet. Hintalan doktor összesen 15 alkalommal ment ki a szigetországba ügyelni, illetve néhányszor alapellátásban helyettesíteni.

[274_1_300.jpg] Hintalan2.jpg

Az így szerzett tapasztalatai szerint Magyarországon sokkal többen fordulnaka pszichoszomatikus eredetű betegségekkel orvoshoz, mint Angliában. A másik érdekes megfi gyelése: míg nálunk nagyon gyakori a magas vérnyomás, kint ezzel – illetve általában a keringési rendszer betegségeivel – alig találkozott. Az angol nemzeti egészségszolgálat finanszírozása adóalapú, ezért az orvosi ügyelet igénybevételéért semmit nem kellett fizetni a betegeknek. Az éjszakai ügyeletek során nagy központokban (Newcastle-ban például egyetlen centrumból 60-70 km-es sugarú körzetet láttak el), 4-5 orvos precízen megszervezett munkamegosztásban dolgozik. Az egészségügyi alapellátás, ami nálunk háziorvosi ellátásnak felel meg, nagy központokban történik, egy-egy körzetnek nincs külön orvosa. Angliában is elsősorban generikus gyógyszereket írnak fel az orvosok. A lakosoknak a magyarországinál szélesebb rétege kapja meg ingyenesen a gyógyszert.

(jeney)


Egy évig tartó előkészület

[274_3_180.jpg] Repulo.jpg

Az ügynökségen való jelentkezését követően egy esztendeig húzódott az ügye, míg végül repülőre szállhatott, és először mehetett ügyelni (közben diplomáját, szakorvosi vizsgáját angol nyelvre lefordíttatták, illetve ezeket az okmányokat elfogadtatták az angol kamarával). Egyébként Angliában egészségügyiszervező cégek felelősek azért, hogy egy-egy térség orvosi ellátása rendben folyjék. E cégek ügynökségek segítségével keresnek szakembert a betöltetlen orvosi állásokra, illetve a helyettesítésekre. A magyar ügynökségek pedig, amelyek arra jöttek létre, hogy hazai orvosokat, egészségügyi szakdolgozókat toborozzanak külföldi munkavállalásra, ezen angol ügynökségekkel állnak kapcsolatban.

Orvosok a határon túlról

[274_2_t.jpg] Csiba.jpg
Dr. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgató-főorvosa lapunknak elmondta, hogy kórházuk egyetlen munkatársa sem jár hétvégenként külföldre ügyelni. Jelenleg két orvosuk viszont tartós munkavállalási engedéllyel dolgozik Angliában illetve Cipruson. A nem magyar állampolgársággal rendelkező orvos-munkatársak közül a jelentősebb számarányt a határon túli magyarok képviselik. Van olyan kolléga, aki a Kárpátaljáról települt át, a legtöbben Erdélyből jöttek, egy felvidéki magyar orvos pedig azért választotta a miskolci állást a kassai helyett, mert a lakóhelye hozzánk van közelebb. De, hogy mennyire színes a nemzetiségi paletta, azt mutatja, hogy például dolgozik náluk albán és mongol orvos, egy perzsa orvos Iránból és több arab orvos. Volt már olyan afrikai munkatársuk is, aki nem rég’ lett hazájának főradiológusa. A főigazgató tapasztalatai szerint az utóbbi másfél esztendőben megcsappant azoknak a külföldi – főként határon túli magyar – orvosoknak a száma, akik magyarországi munkavállalás felől érdeklődnek.

 

 

 

Vissza