HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

... hogy legyen holnapunk! – Ma van a Föld napja

2020. április 22. (szerda) 11:00
 
Április 22-én bolygónk kerül a figyelem középpontjába. A Föld napját 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Immár ötvenedik alkalommal fordítunk nagyobb figyelmet a környezetünkre

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – hangzik a mozgalom egyik jelmondata. 

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagosodást, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva kezde-ményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet. 

Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 30. magyar és az 50. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is. Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk, túlterjeszkedünk és beavatkozunk abba, amibe nem lenne szabad. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírussal a természet - az idei lesz az első digitális, önszerveződő, közösségépítő Föld napja – olvasható a Föld Napja Alapítvány honlapján.

„Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit" – a lista, amit a Földünkért tehetünk nap mint nap.

Idén egy kicsit másképpen ünnepel a világ: közös éneklésre hív a Jobb Veled a Világ Alapítvány, elindult az adás a 10 millió TV-n, a Viasat Nature csatorna pedig számos, a klímaváltozáshoz kapcsolódó műsorral ösztönöz változtatásra ezen a héten.

Vissza