HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Idén is megrendezik az Országos Könyvtári Napokat

2021. szeptember 30. (csütörtök) 15:37
 

„A mélység, az ugyanolyan, mint a magasság. Csak máshonnan kell nézni.” Ezt a Kiss Ottó idézetet választották mottóként az Országos Könyvtári Napok szervezői. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2006 óta zajló sorozatához idén is sokszínű programokkal csatlakozott a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, amely 2021. október 4-10. között számít az érdeklődőkre.

A szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozatán az elmúlt évben 1248 település, 1494 intézménye 4177 eseményt valósított meg, és ezeken 172 468 érdeklődő vett részt. Idén új elem az Országos Könyvtári Napok történetében, hogy az egyes napokhoz online előadásokat terveznek, a témák legjobb szakembereinek közreműködésére számítva. Az egy hét során intézményünk központi épületében (3530 Miskolc Görgey u. 10.), valamint valamennyi fiókkönyvtárában számos programmal várja az olvasókat.

Az október 4-én, hétfőn kezdődő programsorozat során a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében Bosnyák Viktóriával és Dudás Győzővel a Tikk-takk – Tengernyi tudás című könyv szerzőpárosával találkozhatnak a gyerekek. A Kaffka Margit Könyvtárban aznap nyílik a Városok, ahogy én látom című kiállítás, mely Leszek Matysiak képzőművész és szobrász munkáit mutatja be. A József Attila könyvtárban retró diafilmet lehet megnézni, a Petőfi Sándor Könyvtár kreatív foglalkozásokkal várja a családokat a nyitónapon.  

Az október 5-i programok középpontjában az egészségmegőrzés áll. A központi épületben a járvánnyal kapcsolatos félelmeinkről tart előadást Miklós-Dienes Lídia szakpszichológus, családterapeuta, és a mesetarisznyás foglalkozás is a gyógyításról szól. A Petőfi Sándor Könyvtárban egészségmegőrző előadás részese lehet az érdeklődő, míg a Tompa Mihály Könyvtár zeneterápiás foglalkozással és baba-mama klubbal készül.

Október 6-án, szerdán a központi épület online játékkal várja a kikapcsolódni vágyókat, a Petőfi Sándor Könyvtárba látogatók Kis József az 1956-os forradalom miskolci vonatkozásairól szóló előadását tekinthetik meg. Akik a József Attila Könyvtárat keresik fel, azt is megtudhatják, hogyan látják Miskolcot a gyerekek, ugyanis ekkor nyílik az intézmény rajzpályázatára beérkezett alkotásokból a Gyermekszemmel című kiállítás.  A Móra Ferenc Könyvtárban a Kalamajka Bábszínház Mesék Mátyás királyról című előadását tekinthetik meg az érdeklődők.

Október 7-én, csütörtökön sem maradnak el az online játékok, hiszen a Petőfi Sándor Könyvtár 2 ilyet is kínál az olvasóknak. A központi épületben délelőtt a legkisebbeket várjuk babusgató foglalkozásra, délután az irodalom iránt érdeklődőknek ajánlunk programot. A Spanyolnátha a koronavírus idején című irodalmi est során mutatjuk be a művészeti folyóirat alapító főszerkesztőjének Vass Tibor, József Attila-díjas költőnek Két sem közt című kötetét. Október 8-án, pénteken filmvetítésekkel, kreatív foglalkozásokkal várják a Tompa Mihály, és a Petőfi Sándor Könyvtár látogatóit. A központi épületben Scrabble-délután lesz, a részvételhez előzetes regisztráció szükséges, melynek részleteiről honlapunkon (www.rfmlib.hu) és közösségi oldalainkon tájékozódhatnak. A Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban Doncsev Toso bolgár nemzetiségű író a Haramiák lakomája című kötetét ismerhetik meg. A szerzővel Németh Csaba újságíró beszélget.

A hétvégén sem maradnak program nélkül olvasóink. A Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban október 9-én, szombaton a ClaXoTonQuartet koncertje nyújt kellemes kikapcsolódást. Ugyanitt nyelvi játszóházzal várnak kicsiket és nagyokat.

A hét utolsó napján az Országos Könyvtári Napok zárónapján rendezik meg már hagyományosan az úgynevezett Könyves Vasárnapot, mely a szó szoros és átvitt értelmében is hab lesz a tortán. Ez a nap igazi családi rendezvény lesz, amelyben kicsikre és nagyokra, idősebbekre és fiatalokra egyaránt számítanak a szervezők. A központi épület 10 órakor nyit és egészen délután 2 óráig várja a látogatókat. A program elején egy mesés családi vetélkedő részeseivé válhatunk, majd a Felvidék Ház szakmai igazgatója Mács Ildikó bemutatja a felvidéki szerzők mesekönyveit, melyekből Gyurán Ágnes, a Bátkai Magyar Alapiskola igazgatóhelyettese olvas fel. Lesz mesterségek játszóháza, népi játékkert, valamint kézműves foglalkozás és társasjáték minden mennyiségben. A nap csúcspontjának ígérkezik a Kossuth-díjas Gryllus Vilmos koncertje, melynek látogatása ingyenes, de a részvételhez előzetesen regisztráció szükséges, a belépőjegyeket szeptember 28-tól lehet átvenni a Gyermekkönyvtárban.  A nap záróakkordjaként kerül sor az Olvasók Királynője és Királya című megyei irodalmi játék értékelésére, és az ünnepélyes koronázásra, köszöntjük a könyvtár legidősebb, legfiatalabb és legszorgalmasabb olvasóját, megtartjuk a családi vetélkedő eredményhirdetését és ekkor szegjük meg közösen az Olvasók tortáját.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár október 4-től – a megbocsátás hetén – ismét elengedi a késedelmi díjat azoknak az olvasóknak, akik október 4. és 10. között visszahozzák a késedelmi díjjal rendelkező kölcsönzött dokumentumokat könyvtárainkba. Mellette szintén az egész héten kedvezményesen jelképes 100 Ft/félév áron lehet beiratkozni (vagy a tagságot meghosszabbítani). A kedvezmény minden tagkönyvtárban igénybe vehető.


Országos Könyvtári Napok

2021. október 4–10.  

KEDVEZMÉNYEK  

Megbocsátunk – elengedjük a késedelmi díjat

Október 4-től ismét elérkezik a megbocsátás hete. Aki késedelembe esett, de október 4. és 10. között visszahozza a késedelmi díjjal rendelkező kölcsönzött dokumentumokat könyvtárainkba, „büntetés” (késedelmi díj fizetése) nélkül megteheti. A postadíj költsége minden esetben fizetendő. Azoknak tudunk megbocsátani, akik eddig még nem éltek ezzel a lehetőséggel. A korábban keletkezett, de még ki nem fizetett késedelmi díjakra nem vonatkozik az akció.  

Kedvezményes beiratkozás

Október 4–10. között kedvezményes (100 Ft/félév) áron lehet beiratkozni (vagy a tagságot meghosszabbítani). A kedvezmény minden tagkönyvtárban igénybe vehető! (A kedvezmény a lejárt, vagy 2021. október 31-ig lejáró olvasójegyekre vehető igénybe, kizárólag féléves beiratkozásra. Az éves beiratkozás normál áron vehető igénybe.)  

Kedvezményes internet

Október 10-én, a Könyves Vasárnapon a központi könyvtár látogatói számára 10.00–14.00 óra között ingyenes internethasználatot biztosítunk beiratkozott olvasóink számára.  

KIÁLLÍTÁSOK  

Mentális egészségünk védelmében

Kiállítás a könyvtár dokumentumaiból Megtekinthető október 4–10-ig az I. emeleten

II. Rákóczi Ferenc Könyvtár  

Cseppek a múltból – Miskolc régi képeslapokon

Összeállítás a helyismereti gyűjtemény anyagából a könyvtár tv-jén és a Facebook-oldalon

Megtekinthető október 6-án, szerdán

II. Rákóczi Ferenc Könyvtár  

Éljünk egészségesen! – kirakatgaléria

Válogatás a könyvtár egészséges életmóddal kapcsolatos könyveiből

Megtekinthető október 4-től – november 4-ig

Kaffka Margit Könyvtár  

Városok, ahogy én látom

Kiállítás Leszek Matysiak képzőművész és szobrász munkáiból

Megtekinthető október 4-től

Kaffka Margit Könyvtár  

Móra, a természet védelmezője

Kirakatgaléria a könyvtár dokumentumaiból

Megtekinthető október 4-től 31-ig

Móra Ferenc Könyvtár  

Élményváltás

Kiállítás Botos Kamilla Blanka, Megay Adrienne, Mikita Cecilia és Rozgonyi Lászlóné alkotásaiból

Megtekinthető október 14-től november 30-ig

Móra Ferenc Könyvtár  

Képzeld el, építsd meg!

A nyári szünidőben LEGO-kaland a könyvtárban címmel meghirdetett foglalkozásokon készült alkotások fotókiállítása a gyermekrészlegben

Megtekinthető október 29-ig a könyvtár nyitvatartási idejében

Petőfi Sándor Könyvtár  

Világom virága

Maria Lelkova kiállítása

Megtekinthető október 30-ig

Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár  

JÁTÉK  

Október 4–10.

Egyensúlyban a természettel

Online kvíz a könyvtár honlapján

A helyes megfejtők között ajándékcsomagot sorsolunk ki

II. Rákóczi Ferenc Könyvtár    

Október 1., péntek   9.30 Baba-mama angol

Vezeti: Kota Marianna Helen Doron nyelvtanár

Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár  

Október 4., hétfő   14.00 Nyiss ki újra! – Tervezd újra!

Tikk-takk Gyermekolvasóival találkozik: Bosnyák Viktória és Dudás Győző (a szerzők)

II. Rákóczi Ferenc Könyvtár  

16.00 Szeretem a könyvtáramat! – montázs készítése a könyvtárról

Kreatív foglalkozás családoknak, változatos technikák felhasználásával Az elkészült alkotásokat kiállítják

Petőfi Sándor Könyvtár  

16.30 Időutazás – Retró diafilmvetítés

Jancsi és Juliska

József Attila Könyvtár  

17.00 Városok, ahogy én látom

Kiállítás Leszek Matysiak képzőművész és szobrász munkáiból

A tárlatot megnyitja: Törő Irén festőművész

Köszöntőt mond: Donát Erika, a polgármesteri hivatal nemzetiségi referense

Kaffka Margit Könyvtár    

Október 5., kedd  

10.00 Hogyan lesz a könyvkupacból könyvtár?

Fedezd fel a könyvtárat! – könyvtárhasználati foglalkozás

József Attila Könyvtár  

10.00 Baba-mama klub

Értékek a változó világunkban címmel könyvajánló a legújabb, gyermekneveléssel kapcsolatos könyvekből

Tompa Mihály Könyvtár  

15.00 Angol klub

A foglalkozást vezeti: dr. Konczné Hrivnyák Ivett

Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár  

16.00 Zeneterápia – a zene, mint segítség

Csík Noémi hegedűművész előadása

Tompa Mihály Könyvtár  

16.30 Védjük meg mentális egészségünket!

Módszerek a járvány okozta lelki sérülések elkerülésére

Előadó: Orosz Júlia fejlesztő- és motivációs tréner

Petőfi Sándor Könyvtár  

16.30 A karanténkorszak hősei

Miklós-Dienes Lídia szakpszichológus, családterapeuta ismeretterjesztő előadása a világjárvány túléléséről, a félelmeinkről és mindannyiunk felelősségéről

II. Rákóczi Ferenc Könyvtár  

Október 6., szerda  

10.00 ÖKO-játék

Játékosan a környezettudatos gondolkodásért

József Attila Könyvtár  

10.00 Gyógyító mesék a barátságról

Gyermekfoglalkozás óvodás csoportnak

Tompa Mihály Könyvtár  

13.00 Mesék Mátyás királyról

A Kalamajka Bábszínház előadása

Móra Ferenc Könyvtár  

14.00 Miskolc nevezetességei

Online játék kisiskolásoknak

II. Rákóczi Ferenc Könyvtár  

14.00 Gyerekszemmel – kiállításmegnyitó

Kiállítás a Miskolc jellegzetes épületeiről, emlékművekről készített gyermekrajzokból Megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében november 15-ig

József Attila Könyvtár  

16.00 Zenés őszi kalandozás a művészetek világában

Zsekov Éva Mónika hegedűművész élő zenés, vetítettképes, énekes irodalmi műsora

József Attila Könyvtár  

16.30 Egy miskolci testvérpár a film és színház világában: a Jenbach-testvérek

Mikita Gábor színháztörténész előadása

Kaffka Margit Könyvtár  

16.30 Kis József: Miskolc 1956 – a forradalom miskolci vonatkozásai című előadása

Beszélgetőpartner: Somorjai Lehel, a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház intézményvezetője

Petőfi Sándor Könyvtár  

17.00 Gyógyító mese a Mesetarisznyában

Mesedélután kicsiknek és nagyoknak

II. Rákóczi Ferenc Könyvtár    

Október 7., csütörtök  

10.00 Babusgató klub Karikázó mondókázó

A foglalkozást vezeti: Barta Mária Viola színész

II. Rákóczi Ferenc Könyvtár  

10.00 Miskolchoz kötődnek… – Online irodalmi kvízjáték felnőtteknek

A helyes megfejtők között könyvjutalmat sorsolunk ki

Petőfi Sándor Könyvtár  

10.00 Tudod-e? – Online irodalmi kvízjáték gyerekeknek

A helyes megfejtők között könyvjutalmat sorsolunk ki

Petőfi Sándor Könyvtár  

11.00 Újra együtt a könyvtárban!

Élményalapú foglalkozás iskolai csoportnak

Petőfi Sándor Könyvtár  

16.30 Spanyolnátha a koronavírus idején – irodalmi est

A Spanyolnátha művészeti folyóirat címválasztása és témaválasztásai

A pandémia az irodalomban

SPN-közelítések és Légyottok a Színészmúzeumban

Vass Tibor Két sem közt című kötetének bemutatója

Meghívott előadók:

  • Vass Tibor József Attila-díjas költő, a Spanyolnátha művészeti folyóirat alapító főszerkesztője
  • Üveges Tamás költő, a Spanyolnátha művészeti szerkesztője
  • Mikita Gábor, a Spanyolnátha művészeti szerkesztője, a színészmúzeum vezetője

Közreműködik: Seres Ildikó Jászai Mari-díjas színművész, a Miskolci Nemzeti Színház tagja

II. Rákóczi Ferenc Könyvtár  

16.30 Ügyeskedő

Kézműves foglalkozás gyerekeknek Ceruzatartó készítése

József Attila Könyvtár  

16.30 Francia klub

A foglalkozást vezeti: P. Kováts Éva

Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár  

Október 8., péntek  

10.00 A mesék szárnyán – papírszínházas foglalkozás

A rút kiskacsa című mese feldolgozása, majd kézműves foglalkozás keretében hattyúfigura készítése

József Attila Könyvtár  

10.00 Alkossunk együtt!

Kreatív foglalkozás nyugdíjasoknak

Petőfi Sándor Könyvtár  

13.30 Filmvetítés

A Szimbiózis Alapítvány együttműködésével

Tompa Mihály Könyvtár  

15.00 Scrabble-délután

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges!

A részletekről a honlapon és közösségi oldalokon tájékozódhat

II. Rákóczi Ferenc Könyvtár  

15.00 Spanyol klub

A foglalkozást vezeti: Huszovszky Mária

Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár  

16.00 Haramiák lakomája

Doncsev Toso bolgár íróval Németh Csaba Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjas újságíró beszélget

Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár  

Október 9., szombat  

10.00–13.00 Generációk találkozása – Ismerkedjünk az okostelefonunkkal!

Azok jelentkezését várják, akiknek van okostelefonjuk, de még nem, vagy bizonytalanul tudják használni. Iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákjaink segítséget nyújtanak a készülékek használatához.

II. Rákóczi Ferenc Könyvtár  

11.00 Könyves Szombat

Matiné a Claxoton Quartettel Nyelvi játszóház kicsiknek és nagyoknak

Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár  

Október 10., vasárnap  

10.00–14.00 Könyves családi vasárnap: minden út a könyvtárba vezet!

10.00 Mesehősök a mesés állomásokon Mesés családi vetélkedő

10.00–13.00 Külhoni mesekönyvek

Aki bemutatja: Mács Ildikó,  a  miskolci Felvidék Ház vezetője

Közreműködik: Gyurán Ágnes

10.00 Népi játékkert és mesterségek játszóháza

A Bárka Színpad Műhely és Kulturális Egyesület programja Játék és kézműveskedés

10.00 Játék – társas – minden mennyiségben a Tinisarokban

11.00 GRYLLUS VILMOS KONCERT

A koncert ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A belépőjegyek 2021. szeptember 28-tól átvehetők a Gyermekkönyvtárban.

13.30 Olvasók királynője és királya c. megyei irodalmi játék értékelése és ünnepélyes koronázás Legek a könyvtárban – a könyvtár legidősebb, legfiatalabb és legszorgalmasabb olvasójának köszöntése Mesehősök a mesés állomásokon – A családi vetélkedő eredményhirdetése Olvasók tortája

II. Rákóczi Ferenc Könyvtár  

15.00 Ezen a héten történt

A könyvtár online képes összefoglalója az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatáról

Petőfi Sándor Könyvtár  

Október 11., hétfő   17.00

Német klub

A foglalkozást vezeti: Koczurné Bencs Ilona

Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár  

Október 12., kedd  

10.00 Női példaképeink a magyar történelemben: Zrínyi Ilona

Bányai D. Ilona író Sasok közt a galamb: Zrínyi Ilona életregénye című regényéről tart előadást általános iskolásoknak

József Attila Könyvtár  

Október 14., csütörtök  

17.00 Élményváltás

Botos Kamilla Blanka, Megay Adrienne, Mikita Cecilia, Rozgonyi Lászlóné kiállításmegnyitója

A kiállítást megnyitja: Szurdoki Judit képzőművész Közreműködik: Almássy Juhász Andrea oboaművész, a Miskolci Szimfonikus Zenekar tagja

Móra Ferenc Könyvtár  

Vissza