HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

Katus Attila: „A mozgás örömét akarom átadni az embereknek”

2009. április 17. (péntek) 15:01
 

Katus Attila hatszor nyert világ- és kétszer Európa-bajnoki címet aerobikban, a Pécsi Sasok trió tagjaként. A versenysportot azonban már abbahagyta, ma tanít, izzaszt, egészségre nevel. Személyi edzéseket, aerobikot tart.  Óriási lendülettel és lelkesedéssel mozgatta meg a Miskolc Városi Sportcsarnokban is a 3. Fittségi Sportnap részvevőit. A sokak által a Szombat esti láz sztárjaként ismert Katus Attilával a rendezvény után beszélgettünk táncról, gasztronómiáról és magánéletről.

[1_180] Andrea_Attila.jpgIgen megtisztelő volt, hogy én képviselhettem a sportolókat a Szombat esti láz legutóbbi szériájában. Mindig örömmel teszek eleget olyan felkérésnek, amely értéket képvisel és mozgásra ösztönöz – kezdte a beszélgetést a mindig mosolygós tréner. Nagyon sokat köszönhetek a sportnak, és a mozgásnak, most úgy érzem, az a feladatom, hogy mindezt megosszam az emberekkel. A tánc is egyfajta testmozgás, emellett ez a verseny nagy kihívást is jelentett számomra. Megtanultam táncolni, és ezáltal egy fantasztikus élménnyel gazdagodtam.

Mennyire volt fontos a győzelem?

Sportoló múltamból adódóan természetesen szerettem volna nyerni. Persze ez azért nem olyan volt, mint egy világbajnokság. Örültem az első helynek, de a második, vagy a harmadik hellyel is elégedett lettem volna. A győzelem egy bónusz volt amellett, hogy megismerkedhettem sokféle tánccal, és nagyon sokat tanulhattam ez idő alatt.

Mennyire volt előny, vagy éppen hátrány a sportolói múlt?

Abból a szempontból előny volt, hogy a kellő akaraterő és szorgalom megvolt bennem, és nagyon sokat fejlődtem próbáról próbára. De hátrányt is jelentett, mert vannak olyan beidegződések, amik a tánc szempontjából nem voltak túl jók. Az aerobikban sok olyan mozdulat, kéztartás van, amelyek a táncnál zavaróak.

Mennyi mindenről kellett lemondania a felkészülés miatt?

Nagyon sok mindenről. Eleinte napi hat órát gyakoroltunk, és amikor felpörögtek az események, akkor már tényleg minden más munkámat le kellett adnom. Hihetetlenül nagy hajtás volt négy hónapon keresztül, teljesen leamortizált minket, de azt gondolom, megérte.


Hogyan lett Molnár Andrea a partnere?

A műsor készítői alakították ki a párokat. Úgy gondolom, hogy Andrea nagyon jó választás volt, örültem neki, egyrészt mert egy nagyon dekoratív lány, jól mutat a színpadon, szép párt alkottunk, másrészt pedig aktív versenyző, ezért keményen lehetett hajtani minket. Szorgalmasan dolgoztunk, ami meghozta a gyümölcsét.

A bulvársajtó összeboronálta önöket…
 
Fel voltunk rá készülve, nem zavart bennünket. A barátnőmnek annyiban volt megterhelő, hogy gyakran kérdezgették az Andreával való viszonyomról. De mindenki ismeri mindenkinek a párját, és nagyon jó barátságban vagyunk, úgyhogy ez nem okozott semmilyen feszültséget köztünk.

A televíziós műsor sikert, és népszerűséget hozott. Mennyire fontos ez az ön számára?

Az elismerés mindenkinek jól esik. De számomra a siker nem öncélú. Nem azért akarok népszerű lenni, hogy megismerjenek az utcán - persze azért jól esik-, hanem azért, hogy amit sportolóként megtanultam, azt a fitnesz, az aerobic területén átadjam a mozogni vágyóknak. Ez pedig ismertség nélkül nagyon nehéz lenne.

Mekkora a rajongótábora?

Szerencsére nagyon sokan szeretnek. Rengeteg levelet kapok, és ha elmegyek egy rendezvényre, mint például itt Miskolcon is, nagyon sokan lerohannak, beszélni akarnak velem, ami mérhetetlenül jól esik. Én mindezt alázattal és hálával fogadom, és megpróbálom visszaadni azt a szeretetet, amit én kapok. Egy mosolyt, egy barátságos szót mindenki megérdemel.

[4_300] KatusA-fittsegi.jpg

Talán a népszerűségnek köszönhető, hogy egy televíziós főzőműsorba is meghívták…

Jaj, én nagyon ügyetlen vagyok a konyhában. A csuklómig ügyesen mozgok, de a csuklóm és az ujjam közötti terület nem jól működik. Úgyhogy nem is próbáltam konyhaművésznek feltüntetni magam. Bevallom őszintén nem játszik központi szerepet az étkezés az életemben. Legfeljebb a hétvégén van arra lehetőségem, hogy nyugodtan leüljek enni. Így aztán a konyhai tevékenységem is hagy némi kívánni valót maga után. De megpróbáltam jó házigazda lenni, és nem az utolsó helyen végeztem, úgyhogy ez egy reális teljesítmény volt.

A tánccal kapcsolatosan vannak-e további tervei?

A Tháliában a Sakk című előadásban a táncpartneremmel, Molnár Andreával szerepelünk, erre folyamatosan gyakorolnunk kell.  Emellett szerencsére sok helyre hívnak bennünket táncolni.  Hogy mit hoz még a jövő, majd meglátjuk.

Dávid Ildikó

[3_t] Katus-fittsegi.jpgNévjegy
Születési idő: 1973. március 21.
Születési hely: Pécs
Családi állapota: nőtlen

Kedvencünk kedvencei

Film: Az utolsó skót király
Könyv: pszichológiai és szakkönyvek
Ital: bodzaszörp
Étel: halászlé
Hobby: labdajátékok, síelés, búvárkodás
Nőideálja: legyen szép, de elsősorban a kisugárzás a döntő

 

Vissza