HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Kijárási és gyülekezési tilalom, bezárják az éttermeket, középiskolákat és stadionokat

2020. november 9. (hétfő) 12:10
 

A  maszkviselés már nem elegendő, ezért újabb szigorításokat kell bevezetni – jelentette be a kormányfő hétfőn délelőtt hivatalos Facebook-oldalán. 

A járvány Európában továbbra is felszálló ágban van. A járvány kezdete óta Magyarországon 109 ezren Európában 8 millióan betegedtek meg – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

Kiemelte, a kórházakat felkészítették és minden egészségügyi eszköz rendelkezésre áll (ágy, lélegeztetőgép, maszk), azonban az egészségügyi dolgozók száma véges. Ráadásul vakcina megjelenéséig még több hét van hátra. Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosok és az ápolók nem tudnak megbírózni a rájuk nehezedő teherrel. Ezért kell csökkenteni a megbetegedések számát. Azonban a  maszkviselés már nem elegendő, ezért újabb szigorításokat kell bevezetni – mondta.

„Ha az Országgyűlés holnap megadja 90 napra a felhatalmazást, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetünk be” – jelentette be a miniszterelnök a Facebookra feltöltött videóban. 

Este nyolc óra és hajnal öt óra között kijárási tilalom lesz. Nyolc óráig mindenkinek haza kell érnie, felmentést csak a munkába és a munkából való hazajárás, illetve rendkívüli esetekben lehetséges.

Minden gyülekezés tilos.

Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

Az üzletek és a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatások este 19 órakor bezárnak.

A szállodák csak üzleti célból utazó vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.

Általános rendezvénytilalom lép érvénybe.

Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt. Esküvők csak lakodalom nélkül tarthatók, az egyházi, illetve polgári szertartáson a szertartáshoz szükséges személyek – tehát a tanuk, a szülők és a testvérek – vehetnek részt.

A temetéseken is legfeljebb ötven fő vehet részt.

A sportmérkőzéseket kizárólag zárt kapuk mögött lehet megtartani, ami így azt jelenti, hogy a magyar labdarúgó-válogatott Izland elleni sorsdöntő Eb-selejtezőjén sem buzdíthatják a csapatot személyesen a hazai szurkolók.

Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.

A szabadidős létesítményeket, fitnesztermeket, fedett uszodákat, színházakat, múzeumokat, állatkerteket be kell zárni. 

A középiskolában nyolcadik osztály felett digitális oktatás lép életbe.

A bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 éven aluliak számára nyitva maradnak.

A kórházi és iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell.

A Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első 30 napban, a november 8-ig beérkező foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti. De csak abban az esetben, ha a dolgozókat nem bocsátják el, és megkapják a fizetésüket is.

Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók fizetésének felét megtéríti. Esetükben is hasonló feltételek vannak: elbocsátás nincs, de bérfizetés van. 

A felsőoktatás csak online formában működhet, és a kollégiumokat, a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni.

A felsorolt korlátozásokat egyelőre 30 napra vezetik be, de szükség esetén meghosszíthatják.         Az intézkedések kedd éjféltől, vagyis szerda 0 órától lépnek hatályba.

(Forrás:MTI)

Vissza