HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Közvélemény-kutatás az EU minden tagállamában

2019. május 22. (szerda) 07:52
 
Az Európai Parlament rendszeresen kiad Eurobarométer-felméréseket, amelyek a témák széles skáláját lefedve vizsgálják az európaiak várakozásait, gondjait, és szavazási szándékait.

A Parlament Eurobarométer-felméréseinek egy egész sorozata kifejezetten a polgárok 2019-es választások iránti érdeklődését és az európai projekttel kapcsolatos véleményét vizsgálja. A sorozat a választás után kiértékelő elemzésekkel zárul, amelyek segítenek jobban megérteni az európai polgárok szavazási magatartását.

A 2018-2019-es felmérések az EU rekordmagasságú támogatottságát mutatják

A 2018-2019-es parlamenti Eurobarométer-felmérésekből kiderült, hogy az európaiak egyre pozitívabban viszonyulnak az Európai Unióhoz. A 28 országból több mint 27 ezer válaszadó részvételével  lebonyolított felmérés az alábbiakat mutatta meg:

[0_960] 03.jpg

 

  • az európaiak 62 százaléka szerint országuk EU-tagsága jó dolog. Magyarországon ez az érték 60 százalék. Az európai válaszadók 68 százaléka meg van arról győződve, hogy országának hasznos az uniós tagság - ez 1983 óta a legmagasabb mért adat.
  • az európai válaszadók 66 százaléka arra szavazna, hogy országa az EU tagja maradjon (többség minden tagállamban) és csak 17 százalékuk gondolkodna el azon, hogy kilépjen (17 százalék bizonytalan).
  • a válaszadók 41 százaléka tisztában van a következő európai választás időpontjával, 51 százalékukat pedig érdekli az esemény. Magyarországon a megkérdezettek 75 százaléka ismeri a választás időpontját.

A válaszadókat leginkább foglalkoztató kampánytémák változtak az elmúlt hónapok során. Mostanra a bevándorlást tekintik a legfontosabbnak (51 százalék), amelyet a gazdaság helyzete (47 százalék), és a fiatalok munkanélkülisége (47 százalék) követ. A terrorizmus elleni küzdelem az Unió egészében a negyedik helyre szorult 44 százalékkal.

A tavaszi, 2019. április 25-én bemutatott Eurobarométer-felmérés szerint az Unió támogatottsága az euroszkeptikus előretörés elleére történelmi csúcson áll. További információ a sajtóközleményben.

Hasonlítsa össze a 2018. szeptemberi felméréssel

Hasonlítsa össze a2018. áprilisi eredményekkel

Az Eurobarométer-felmérések módszertana

Az Európai Parlament és az Európai Bizottság felméréseit ugyanaz a szolgáltató ugyanazzal a módszerrel végzi, így a trendek közvetlenül összehasonlíthatók. A felmérések során a 28 uniós tagállam 15 éven felüli lakossága körében mintegy 27 ezer válaszadóval készítenek személyes interjút.

A felméréshez használt mintát úgy állítják össze, hogy az tükrözze az egyes tagállamok társadalmi-demográfiai szerkezetét, és statisztikailag teljes mértékben reprezentatív legyen. Az eredmények elemzése során igyekeznek a lehető legteljesebb áttekintést nyújtani az országban tapasztalt változásokról, regionális sajátosságokról, társadalmi-demográfiai különbségekről és történelmi tendenciákról.

Minden egyes felmérés esetében az alábbi dokumentumok állnak rendelkezésre:

  • a fő jelentés (a közzététel napján csak angolul, később mind a 23 nyelven),
  • a társadalmi-demográfiai sajátosságokat és az eredményeket tartalmazó teljes körű melléklet,
  • nemzeti adatlapok az egyes tagállamokban mért főbb eredményekről (angolul és az adott ország nyelvén),
  • összesített Excel-adatlapok,
  • a nyers adatok teljes körét tartalmazó SPSS-fájl (kérés esetén), valamint
  • az EP európai választások előtt készült Eurobarométer-felmérései.

Korábbi felmérések

Vissza